Вчора, 28 серпня у Волинському обласному центрі зайнятості підвели своєрідний підсумок у напрямку надання допомоги по частковому безробіттю роботодавцям та фізичним особам-підприємцям, які змушені були зупинити свою діяльність у період карантину. 

Читайте також: На Волині зросла кількість безробітних та розмір допомоги

Так, директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк розповів про дуже важливу програму, яка набрала широких обертів у непростий для підприємців час – період карантину – програма надання допомоги по частковому безробіттю.

"Програма допомоги по частковому безробіттю – це програма, яка направлена, перш за все, аби допомогти роботадавцям втримати працівників в період карантину. У період, коли постановою Уряду була цілком заблокована робота усіх підприємств. Тобто, це виплата заробітної плати державою їхнім працівникам. 

Це дуже важлива програма, яка виникла раптово і дуже швидко набрала обертів через пандемію коронавірусу та раптове введення жорсткого карантину – це програма часткової зайнятості, яку ми ввели протягом квітня і активно використовуємо по сьогоднішній день", – зазначив Роман Романюк.

 

Зокрема, за весь цей період карантину на Волині вдалося зберегти 14 тисяч робочих місць, адже усі прцівники отримали фінансову підтримку.

"Для нас це також було своєрідним випробуванням, адже ми постійно вносили зміни, пропозиції та удосконалювали цю програму, оскільки спочатку було визначено тільки 30 днів, за які роботодавець міг звернутися до центру зайнятості, але уже в травні цей термін збільшили до 90 днів.

Загалом, до Волинського обласного центру зайнятості підприємці подали 8 384 пакетів документів на отримання допомоги", – конкретизував очільник центру зайнятості.

 

Як повідомив Роман Романюк, розмір допомоги по безробіттю визначався за порядком надання послуги по тимчасовому безробіттю і становить 2/3 від посадового окладу, але визначається граничною межею – це є мінімальний розмір заробітної плати, яка у нас становить 4723 гривень, тобто це був той мінімальний розмір допомоги, яку людина отримувала від держави. 

Читайте також: Волинські працівники, які "простоювали" у карантин, мають право на компенсацію з безробіття

Загалом, в бюджеті Волині було закладено 108 мільйонів гривень на допомогу по частковому безробіттю. Станом на сьогоднішній день уже профінансовано майже 94 мільйони. Що стосується працівників, які звернулися за допомогою по програмі часткового безробіття у Луцьку, то такі особи отримали 43 мільйони. Це найбільший розмір допомоги, який видали у населеному пункті області.

"Уже на сьогоднішній день перша хвиля коронавірусу минула і більша частина підприємств відновила свою роботу, тож список тих, хто звертається по допомогу набагато менший.

Проте, оскільки карантин знову продовжили, то програма по наданню допомоги по частковому безробіттю роботодавцям буде діяти до тієї пори, поки не знімуть будь-які обмеження. По допомогу можуть звернутися підприємці, бізнес яких зупинився унаслідок дії карантинних обмежень. Звертатися можна протягом 90 днів з моменту зупинки роботи", – підсумував керівник Волинського обласного центру Роман Романюк.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook