У селі Буркачі колишнього Горохівського району у людей відібрали 90 гектарів землі. На цих полях місцеві споконвіків сіяли городи. Приватизувати землю селянам не дозволяли, відтак вона була в оренді. Проте минулого року в Буркачі приїхали якісь люди і почали заміряти поля. Місцеві з заїжджими землемірами посварилися, але усе марно. Городи за кілька тижнів розписали на 45 осіб, а згодом земля опинилася в одних руках. Власницею майже сотні гектарів землі стала така собі Катерина Смолка. Вона є  бенефіціаркою аграрного підприємства "Патріот Агро".

Читайте також: Як Волинський Держгеокадастр дерибанить землі за закритими дверима

Підприємство "Патріот Агро" на Волині добре відоме. Про нього уже неоднарозово писали, бо ж засвітилося воно у гучному криміналі. Саме з цього підприємства рік тому невідомий чоловік під прицілом зброї та за підтримки групи молодиків, випроваджував податківців з Рівного, які мали нахабство завітати на "Патріот Агро" з обшуками. Називають його невідомим лише тому, що так він зазначається у матеріалах кримінального провадження, яке поліція  ніяк не може дорослідувати. Але насправді всім добре відомо, хто погрожував Рівненським ДФСникам, адже в той день знімальна група ТРК "Аверс" була на місці події. Тоді дісталося і журналістам, їх по-хамськи випровадили за ворота.

На відміну від поліції, яка це діло чомусь намагається зам’яти, журналісти опублікували матеріал і навіть поцікавилися чим займається підприємство. Досліджувати довго не довелося, бо ж буквально перед носом мають місце такі факти, якими повинні займатися не журналісти, а прокуратура. Проте власникам "Патріот Агро" не сподобалося бути публічними і вони завалили телеканал листами. У цих бізнесменів навіть вистачило нахабства подати на журналістів до суду, за те що ті посміли оприлюднити інформацію.

Засновниками "Патріот Агро" є Михайло Смолка, який був присутній під час штовханини та невдалих обшуків, та його мати Катерина Смолка. Власне у листі, яке журналістам надіслала адвокатка підприємства Яна Кінах вимагають спростувати інформацію про те, що власники "Патріот Агро" захопили землю на Горохівщині.

Але як же ж це спростовувати, якщо всі факти свідчать не на користь сина та матері. Відтак люди зі села Буркачі Горохівського району обвинувачують Катерину Смолку в тому, що вона шахрайським шляхом заволоділа їхніми городами. Земля була в людей в оренді і враз вона опинилася в одних руках – 90 гектарів якимось чином привласнила Катерина Смолка.

Землю у людей відтиснули за відомою схемою: її розписали на невідомих людей з різних областей, оголосили, що це АТОВці. Загалом було подано майже 50 заяв на виділення по півтора, або ж по два гектари землі. І таким чином 90 гектарів, так би мовити, стали вже не людські, а Катерини Смолки.

Звісно, люди збунтувалися і навіть їздили до геокадастру сваритися.

Колишня заступниця голови держгеокадастру Волині Олена Ланевич переконує селян, що ця ситуація нормальна. Мовляв, це право атовців продати, або ж ні свої землі в той час коли в Україні ще діє мораторій на продаж землі.

Розголос афери не допоміг, а лише прискорив переоформлення документів. Буквально за кілька тижнів після візиту селян в геокадастр усі кадастрові номери земельних ділянок засвітилися за прізвищем Катерини Смолки. Незважаючи на те, що городи уже не людські, а підприємиці. Селяни продовжують їх засіювати і кажуть, що Смолок та їхні трактори  зустрічатимуть з вилками.

Читайте також: Роздають жителям Криму та інших областей: як на Волині дерибанять землі

Окрім того, селяни впевнені, що окрім 90 гектарів городів, Катерина Смолка забрала 400 гектарів земель запасу.

Деталіьнше дивіться в сюжеті ТРК "Аверс":

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook