На Волині обшукують митницю, а все через те, що посадовці митниці організували злочинну схему незаконного розмитнення автомобілів.

Читайте також: Сімейний підряд: як родина волинського митника заробляє мільйони на продажі м'яса (відео)

Державне бюро розслідувань проводить обшуки на Волинській митниці. Обшуки відбуваються в рамках розслідування незаконної схеми імпорту в Україну автомобілів, які згодом розмитнювалися за заниженими цінами. А зокрема вантажівки розмитнювалися, як легкові пасажирські автомобілі.

Відзначимо, про цю схему розповів заступник начальника Волинської митниці Юрій Терещук ще під час першої наради з новим головою Волинської митниці Андрієм Войцещуком. Проте, новоспечений начальник швиденько присік свого заступника.

На кожному автомобілі, який виїжджав як вантажівка, а розмитнювався як легковик, держава втрачала біля двох тисяч доларів. Відомо майже про 50 таких фейкових декларацій, оформлених за перше півріччя 2019−го року. По факту, це два з половиною мільйони гривень, які обминули бюджет.

Автомобілі записували на підставних осіб. Тим самим юридичні особи, які займалися перегоном автомобілів, не сплачували відповідного мита.

Митне оформлення, здебільшого, по підроблених документах, та підготовка договорів купівлі−продажу здійснювалася групою підприємств за попередньою змовою з посадовими особами ГУ ДФС у Волинській області.

У кримінальному провадженні фігурує 12 фірм, які заробляли на тіньовій схемі по розмитненню автомобілів.

Читайте також: Екс-керівник волинської митниці Кривіцький покинув свій кабінет та вивіз з нього усі речі (відео)

Нагадаємо, нещодавно обшуки проводилися у ДФС у Волинській області. У ДБР заявили, що волинські податківці торгували податковими кредитами й отримували за такі "послуги" свій відсоток.

Зокрема, підприємство−імпортер завозило в Україну транспортні засоби і після їхнього розмитнення, продавало кінцевому споживачу. А згодом перепродавали іншим клієнтам за підробленими документами. Ці фінансові операції були "транзитними", тобто проводилися спеціально з метою подальшого перепродажу імпортного ПДВ підприємствам реального сектору економіки.

У підсумку ці підприємства−покупці безпідставно отримували суми податкового кредиту й ухилялися від сплати податків. Відтак, державному бюджету завдано збитків на 190 мільйонів гривень.

Перший заступник голови ДБР Ольга Варченко на своїй сторінці у Facebook повідомила, що обшуки на митниці та ДФС проводять в рамках одного і того ж розслідування. Провадження порушено за статтею 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів); 358−ї (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, 364 − зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки та 366 Кримінального кодексу України (службове підроблення, яке спричинило тяжкі наслідки.

 Читайте також: Яка хвороба "косить" волинських митників після звільнення (відео)

Посадовиця зазначила, що  саме зараз слідчі ДБР здійснюють 7 санкціонованих обшуків на митницях ДФС, митних постах та відділах митного оформлення. 

Відзначимо, що обшуки проводяться також і на Рівненські митниці. Документи вилучають по тих самих фірмах−імпортерах, що й на Волині.

Також як стало відомо, що під час обшуків на митниці  вилучили мобільний телефон заступника начальника Волинської митниці  Дмитра Джиги.  А також документи по оформленню транспортних засобів. Автомобілі завозилися в України за період роботи Єгенія Шелігацького, який був тимчасово виконуючим обов’язків керівника митниці, та за період роботи екс-голови митниці Віктора Кривіцького.

Більш детальніше у відео-сюжеті ТРК Аверс:

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook