Напередодні дедлайну реєстрації кандидатів на посади міських голів та депутатів місцевих рад на Волині на всю потужність відбуваються перемовини про те, хто з ким і під якими прапорами йде в ради. Дехто вже оголосив про свої наміри змагатися за владні крісла і від якої політсили, проте у більшості випадків партійні осередки, котрі мають затверджувати списки кандидатів тримають інтригу.

Читайте також: Помічник волинського нардепа йде зі "Слуги народу" через кандидата у мери (відео)

Проте шила в мішку не сховаєш, особливо в невеликих містах, де всі один одного чудово знають. І про політичні перемовини хто кого кличе в раду у вузьких колах дізнаються дуже швидко.

Один із кандидатів, якого рекрутували місцеві партійні "боси" партії Володимира Зеленського запропонував нам зустрітися і на правах анонімності розповісти, чому не погодився балотуватися від них. Зокрема, він повідомляє, що очільники політсили схоже організували цілий бізнес: тут активно пропонують за кілька тисяч доларів місця у виборчих списках.

До прикладу, кілька днів тому чималий скандал розгорівся у Володимирі-Волинському. Там з партії одночасно пішла ціла міська організація. Зокрема, яскравий представник президентської партії "Слуга народу" у Володимирі-Волинському Павло Горошкевич повідомив, що йому й команді не по дорозі з нинішнім партійним керівництвом.

Підставою для такого кроку, пояснив він, стало рішення штабу про те, що у Володимирі-Волинському на посаду мера від Слуги Народу буде балотуватися Микола Юнак. Мовляв, цей кандидат не вміє працювати у команді і йде у мери, щоб захистити інтереси свого бізнесу. Він натякнув, що місце кандидата на посаду мера було продане, адже Микола Юнак не раз шукав можливості пройти у раду під брендом рейтингових партій, незважаючи на те, що не має підтримки серед населення.

Більш того, у словах Павла Горошкевича є й непрозорий натяк на те, що в обласному осередку почали торгувати майбутніми мандатами депутатів місцевих рад.

"На Волині давно ходять чутки про грошові оборудки в обласному осередку, але ми відмовлялися цьому вірити. Хоча прийнявши таке рішення (йдеться про висунення кандидатури Миколи Юнака – ред.) ми глибоко задумались. Адже цим рішенням обласний осередок дискредитує політичну партію "Слуга народу" і політику партії", – повідомив він.

Читайте також: Спливло листування "слуг" про продаж квот на місцевих виборах

Насправді, купівля-продаж місць у списках для "Слуга народу" не новина, особливо, коли йдеться про прохідні номери, адже так найпростіше стати депутатом. З власних джерел виданню стало відомо, що в обласному осередку "Слуги народу" наразі активно йде торгівля місцями. В міську раду Луцька політичні шарлатани пропонують місце у списку за 5-10 тисяч доларів, а в обласну раду – 10-20 тисяч. Курують цим процесом, зі слів джерела, член ради Волинського обласного осередку партії Ігор Лісовський та очільник Луцького міського осередку скандальний Роман Бондарук. Більш того, в партії окремим кандидатам, які не дуже хочуть прощатися із своїми кровними навіть розробляють програму лояльності, а майбутні мандати продаються в розстрочку (50% суми у якості авансу, а 50% – у жовтні чи після виборів).

Партійне керівництво пояснювало довірливим "буратінам" необхідність цих внесків тим, що на сьогоднішній день вони не фінансуються з Києва і кошти потрібні для проведення кампанії на виборчий період. Хоча такі кругленькі суми можна вважати своєрідним видом політичної корупції. Проте насправді, переконує джерело, ці гроші йдуть в приватні кишені місцевих партійних босів. У те, що знайдуться довірливі бовдури, які віддадуть по кілька тисяч доларів можливо і тяжко повірити, але нещодавній досвід Івана Братчені і вилучені півтора мільйона доларів для вступу у таємне братство масонів у Луцьку свідчить про зворотнє. Водночас політичним пройдисвітам, політична сила яких втрачає рейтинги кожної години і сповзає до рівня підтримки нижче 10% вже вдалося обілетити кілька десятків дурнів у ради усіх рівнів, а серед них луцькі медіаменжери, рекламісти, скандальні голови ОСББ і відомі виробники іграшок та перевізники. Скільки десятків тисяч доларів положили собі в кишені ці клоуни достеменно невідомо, але хто повівся на цей лохотрон стане відомо найближчим часом, коли "слуги народу" зареєструють подання у ТВК.

Додамо, народний депутат-мажоритарник Костянтин Касай написав заяву про вихід з партії "Слуга народу", а також з ради Полтавської обласної партійної організації цієї політсили. На такий крок він пішов через те, що не погоджується з ситуацією, коли кандидатів в депутати на місцевих виборах одноосібно обирає голова Полтавської обласної організації партії "Слуга народу" Ольга Савченко.

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook