Лідер Росії Володимир Путін може вплинути на другий тур виборів президента України через посилення військового тиску на Донбасі. Та кому ж у такий спосіб очільник РФ хоче допомогти у боротьбі за посаду президента України?

Читайте також: 7 кроків Порошенка, які він зробить, аби перемогти Зеленського

Відповідь очевидна – Петро Порошенко наразі є найбільш зручним опонентом для Володимира Путіна. Чинний Гарант України не особливо форсує звільнення Донецької та Луганської областей, відмовляється вести переговори із президентом країни-агресора, залучати до перемовин США та Великобританію – найбільш незручні для РФ держави.

У який спосіб активізація воєнних дій на Донбасі зі сторони Путіна допоможе Порошенку? Буде розіграна та сама карта, ледь не єдиний козир Порошенка, – що він стримував агресію Росії впродовж 5 років і тільки він здатен робити це надалі. Натомість Зеленському нібито це не під силу.

"Зеленський вважає, що треба вести переговори з Росією – агресором – у присутності третіх осіб. Ключовий момент – в якому статусі буде Росія? Цей статус визначає Україна. Зараз у нас "мирний" план врегулювання військового конфлікту. Якщо Зеленський визнає Росію стороною конфлікту, і Москва буде відповідачем на переговорах, тоді є шанс завершити конфлікт", – зазначає військовий експерт Олег Жданов у коментарі 24tv.ua.

Читайте також: Забув про Томос: Порошенко активно намагається змусити протестантів голосувати за себе

Путіну зручно, що Порошенко не залучає до Нормандського та Мінського формату США та Великобританію. Адже ті можуть натиснути на Росію і змусити Путіна йти на поступки. 

"Путін переговори в форматі зі США і Великобританією довго не витримає. Він боїться Великобританії. Британці викручуватимуть руки Путіну за все: вбивство російського розвідника Литвиненка, отруєння екс-російського розвідника Скрипаля і його доньки.

Якщо визнати Росію стороною конфлікту, то Путін не піде в наступ. Йому нічим. Росія провалила осінній призов. І зараз ловлять строковиків. Без людського ресурсу немає сенсу йти в бій. Танки самі не поїдуть. І грошей особливо в Росії немає", – додає Жданов.

Читайте також: "На Банковій дали добро розстріляти 80% населення?": українці відреагували на істеричні погрози "порохоботів"

Час показав, що Мінські домовленості не дають позитивного результату для України. Обстріли зі сторони бойовиків продовжуються, ситуація не рухається до повернення тимчасово окупованих територій, а застрягла на мертвій точці. Відтак необхідно змінювати стратегію. В іншому випадку цей процес на Донбасі може тривати десятками років і врешті навіть призвести до надання регіону автономного статусу.

Відтак Путін має намір допомогти зробити гасло "Голосуй за Порошенка або програєш" найголовнішою зброєю проти Зеленського перед другим туром. Ближче до голосування лідер РФ може віддати наказ про наступ на Донбасі: максимально збільшити кількість обстрілів українських позицій із залученням артилерії, але не більше того. Це має носити ефект залякування і підштовхнути українців віддати голос не за Зеленського.

З іншої сторони Кремлю не вигідне загострення конфлікту з Україною перед виборами. У Москві побоюються жорсткої реакції зі сторони найбільших Західних гравців через втручання у виборчий процес і порушення стабільності у регіоні. Зайві санкції можуть довести економіку Росії до повного занепаду.

Відтак провокувати Путіна на загострення конфлікту на Донбасі може сам Порошенко. Але чи вийде це в нього, якщо результати голосування у першому турі показали, що він не має великої підтримки серед військових?

Відтак Порошенко опинився у ситуації, коли його ледь не головний козир – загроза Путіна – швидше за все, не матиме ефекту і не принесе бажаних відсотків. Всі, хто повірив у казки про те, що лише Порошенко може стримувати агресію Росії, вже проголосували за нього  у першому турі. Цього виявилось занадто мало, аби хоча б плекати примарні надії на перемогу над Зеленським.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook