20 січня у селі Сусваль Володимир-Волинського району вкотре трапився конфлікт між мешканцями громади у центрі якого знову боротьба за храм.

Читайте також: На Волині ієрей зі своїми поплічниками не пустив до церкви похоронну процесію

Нагадаємо, у селі помер чоловік, батько голови Оваднівської ОТГ. Його хотіли відспівувати у місцевому храмі. Але цього зробити так і не вдалося. На подвір’ї храму знову розпочався конфлікт між представниками ПЦУ та УПЦ. Про це пише БУГ.

У результаті його храм опечатали.

На сайті Володимир-Волинської єпархії УПЦ повідомили свою позицію, щодо ситуації, що склалася 20-го січня біля храму.

Розповідають, що під “приводом похорону, спробували в чергове захопити храм”.

У статті йдеться, що, за словами священика Богдана Гнатюка, настоятеля релігійної громади УПЦ в Сусвалі, напередодні того, що сталося, голава ОТГ подзвонив священнослужителю і в наказовому тоні велів відкрити завтра храм, щоб там "звершив чин похорону" представник ПЦУ.

Священнослужитель розповів, що покійний батько голови ОТГ Степан Панасевич був прихожанином УПЦ, ієрей Богдан сповідав і причащав його.

"Ми домовилися, що процесія зайде на територію церкви, як це вже було в день Богоявлення, коли їхня громада збиралася на церковному подвір’ї за нашою згодою. Однак, коли труну з тілом занесли на територію, почало відбуватися щось, що не піддається опису – про небіжчика просто забули і почали штурмувати двері храму", – розповідає отець Богдан.

Читайтне також: "Купив за великі гроші": у Луцьку конфлікт зі священником через зведення паркану та будівництво (відео)

"Конфлікт тривав кілька годин, і прозвучало навіть: “Похорон тут ні при чому, потрібна церква". Я просив відкрити труну, щоб люди могли попрощатися з покійним, але нам відмовили, наполягаючи на тому, щоб ми обов’язково відкрили храм", – продовжив свою розповідь настоятель храму.

За його словами, щоб прорватися до церкви, прихильники ПЦУ влаштували штовханину і стали зіштовхувати зі сходинок жителів села – прихожан УПЦ, що прибули на захист свого храму. Правоохоронці в цей час просто спостерігали за тим, що відбувається.

В результаті двері храму опечатали відразу двома печатками – одну поставив голова ОТГ, іншу – представник ПЦУ.

На сайті єпархії УПЦ також зазначають, що "16 березня 2019 року громаду канонічної Церкви в селі Сусваль незаконно перереєстрували на користь нової церковної структури, попри те, що на парафіяльних зборах віруючі заявили про бажання залишитися в лоні УПЦ. Охоронний договір на церковне приміщення підписаний із настоятелем храму ієреєм Богданом Гнатюком, адже коли складали документацію на громаду ПЦУ, старий договір не розірвали. Активістів ПЦУ в селі небагато, тому захопити храм їм досі не вдалося".

Редакції БУГу надійшов лист від настоятеля релігійної громади ПЦУ у Сусвалі священника Сергія Місана. Зміст листа:

"Я, настоятель ПЦУ о. Сергій разом із парафіянами храму Різдва Пресвятої Богородиці висловлюємо щирі співчуття голові Оваднівської сільської ради та його родині з приводу важкої втрати смерті тата. І тому хочу пояснити читачам про ситуацію, яка склалася у день похорону і роз’яснити неправдивий коментар Богдана Гнатюка, який викладений на сайті єпархії УПЦ МП.

Читайте також: Неподалік від Луцька священник УПЦ МП, який стріляв по людях, незаконно вдерся до храму та впав з дзвіниці

Коли був живий тато голови сільської ради, при опитуванні про перехід з УПЦ МП до ПЦУ він віддав свій голос за ПЦУ, але заповів, щоб коли помре його
занесли до храму. І ось прийнявши останню повідь від настоятеля ПЦУ, невдовзі помер.

Звичайно, що і чин похорону мав звершити священник ПЦУ, але стало питання як же виконати останню волю покійного, тому що Богдан Гнатюк відмовився відкрити церкву, хоча голова у нього просив про це, а не наказував. І тому, коли похоронна процесія зайшла на територію храму, люди побачили, що храм закритий.

Усі рідні, які з’їхалися на похорон, обурилися і просили відкрити храм, адже їхня родина є корінними жителями села і навіть на території храму похований тато покійного, який був закатований поляками. Почалася штовханина і
прихожани УПЦ МП, які були біля дверей храму (в кількості 5 осіб), ніяк не хотіли відходити від них.

Читайте також: На Волині попрощались зі священиком, котрий загинув у страшній автотрощі (відео)

Богдана Гнатюка в цей час не було і тому, щоб врегулювати конфлікт викликали поліцію, яка прибула і запитала, що сталося на території храму. Я, як настоятель храму, показав усі документи на храм, які є у громади ПЦУ, та пояснив, що прихожани УПЦ незаконно утримують храм і в такий скорботний час не впускають у храм покійного, щоб виконати його останню волю.

Потім під’їхав Богдан Гнатюк, поліція запитала його чому закритий храм, який є пам’яткою архітектури і власністю держави та переданий в користування
громаді та запитала де їхні документи. О. Богдан відповів, що вони у нього вдома і з міркувань безпеки він їх не привіз, хоч запевнив що вони є. Час ішов і треба було хоронити покійного, бо чин похорону уже був відслуженний, труна з покійним стояла перед церквою відкрита (а не закрита) і усі бажаючі прощалися з покійним.

Коли храм не відкрили, двері храму опечатали до вирішення конфлікту.

Я, настоятель Свято-Різдво-Богородичного храму с. Сусваль о. Сергій, запевняю усіх, що Богдан Гнатюк поширює неправдиву інформацію про наявністю документів, тим самим вводить всіх в оману та провокує конфлікти.

Читайте також: Залишилося шестеро діток: стало відомо, хто загинув у смертельній автотрощі на Волині

Достовірну інформацію про наявність документів у громади ПЦУ усі бажаючі можуть перевірити у Волинській державній адміністрації та відділі освіти і культури Володимир-Волинської районної державної адміністрації.

Охоронний договір № 5-Вл від 11.05.2018 р., яким користується Богдан Гнатюк, припинив свою дію 20.12.2019 р.

Вічна пам’ять покійному".

Нагадаємо, що у Сусвалі Володимир-Волнського району конфлікти через храм розпочалися на початку 2019 року.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook