Колишній очільник Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Ігор Коцан після грандіозного провалу на виборах ректора взявся за відверті маніпуляції та погрози професорсько-викладацькому складу і готується вдатися до послуг "тітушок".

Читайте також: Прагнучи помститись, Ігор Коцан не допустив колишню дружину до роботи у вченій раді

Вчора у мережі Facebook з'явився допис скандально відомого Віталія Вотави про те, що він та ще 40 бійців відправляться до Луцька 27 листопада, на другий тур виборів ректора, аби не допустити фальсифікацій. Цей пост співзвучний зі словами Ігоря Коцана та проректора з економіко-господарської роботи Василя Подляшаника про те, що ніби-то під час першого туру відбулися грандіозні махінації та маніпуляції, які спотворили вибори та не дали Коцану премогти. Додамо, що Віталій Вотава неодноразово притягався до кримінальної відповідальності за незаконне носіння зброї та був затриманий під час спецоперації "Сокол", яка закінчилась вбивством лідера "Правого сектору" Олександра Музичка. 

Нагадаємо, 20 листопада у СНУ імені Лесі Українки відбувся перший тур виборів ректора, на якому впевнену перемогу у 518 голосів здобув перший проректор, проректор з адміністрування та розвитку Анатолій Цьось, за якого проголосувало 46,83% усіх виборців. Натомість, Ігор Коцан, який уже чотирнадцять років очолював університет отримав всього 328 голосів.

Проте, Ігор Коцан не може змиритися із поразкою. Він невпинно шукає різні механізми та засоби, аби втриматись біля владного корита і продовжувати незаконно збагачуватись. Чоловік, після оголошення результатів першого туру, з невідомих нікому причин наполягав на тому, аби перенести місце голосування із Факультету історії, політології та національної безпеки СНУ до спортзалу спорткомплексу, мотивуючи це тим, що через вибори студентам не вистачає аудиторій для навчання. Декан цього факультету Анатолій Шваб спростував ці нісенітниці та запевнив, що зараз, коли студенти на практиці аудиторій більше ніж достатньо.

Читайте також: "Відсутність прозорості", – кандидатка на ректора СНУ про головні проблеми університету

На наступний день після свого програшу, Коцан також звернувся з вимогою висловити недовіру голові виборчої комісії Федонюку Анатолію та секретарю Острей Оксані

Вчора, 22 листопада після гарячих перепалок та дискусій, було прийнято рішення про те, що виборчу дільницю переносять не у спорткомплекс, як цього вимагав Коцан, а у головний корпус СНУ імені Лесі Українки. Що стосується, висловлення недовіри голові комісії та секретарю, то цю заяву не розглядали, адже ніяких порушень не було, усі працювали відповідно до чинного законодавства. А згідно положення про вибори ректора, жодна людина не має права втручатися у виборчий процес, навіть якщо це колишній ректор.

Не погоджуючись із рішенням виборчої комісії, Ігор Коцан залякує її членів кримінальними справами та в'язницею, натякаючи, що має мега впливових друзів у правоохоронних органах, зокрема в прокуратурі.

Про усі залякування та погрози від Ігоря Коцана журналісту "Під Прциілом" написали одразу троє членів із виборчої комісії, які побажали залишитись анонімними.

Окрім того з вчорашнього дня, викладачам СНУ та студентам почали надходити повідомлення у Messenger, на яких, ніби-то, звернення від імені студради, Ігоря Коцана та Анатолія Шваба про те, що Східноєвропейський університет намагаються незаконно захопити. У коментарі журналісту "Під Прицілом" представники студради відповіли, що не мають ніякого відношення до цих повідомлень і вони не підтримують такі методи чорного піару проти лідера перегонів Анатолія Цьося.

Нагадаємо, що в Коцана є багато проблем із правоохоронними органами. Вся справа у тім, що колишнього ректора СНУ імені Лесі Українки Національне агентство запобігання корупції офіційно звинувачує у приховування від декларування 2, 2 млн грн своїх та своєї родини доходів. Це вже очевидний кримінал, відповідальність за який дуже сувора та передбачена в Статті 366-1 Кримінального Кодексу України в останній чинній редакції від 1 січня 2017 р.

Читайте також: "Російський" слід у біографії волинського ректора: за які заслуги Коцан отримав медаль ветерана ВМФ Росії

Отож, НАЗК уже передала всі матеріали в Національну поліцію України, а та після короткого слідства передасть їх до суду.

В будь-якому випадку, судимість за цією статтею ККУ однозначно унеможливлює перебування Коцана на будь-якій державній посаді чи в органах місцевого самоврядування. Він навіть депутатом сільради не зможе бути, не те що ректором.

Тож єдине місце, куди Коцан уже точно потрапив і ніколи там не відмиється від гріхів – це ТОП-10 найбільших корупціонерів, який за підсумками року недавно опублікувала прес-служба НАЗК.

Наразі ж можна стверджувати, що Ігор Коцан, не грубуючи зв'язками із кримінальним світом та не жаліючи грошей на чорний піар проти опонента, з усіх сил намагається все ж таки зачепитися за крісло ректора, адже численні елітні автомобілі, маєтки, база відпочинку "Гарт", якими він незаконно користується – це все в один момент правоохоронні органи можуть повернути у власність університету. На кону – усе майно Ігоря Коцана, який після програшу може залишитись біля "розбитого корита".

Віталій Іщук

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook