Депутати Луцької міської ради підтримали звернення до керівництва країни та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, щодо мораторію на підвищення тарифів для населення. Відповідне рішення обранці прийняли сьогодні, 14 січня, під час позачергового сесійного засідання Луцької міськради.

Читайте також: Луцькрада звернулася до центральної влади, аби не допустити підвищення тарифів для населення

Підвищення тарифів на газ та його транспортування з 1 січня викликало обурення українців, зокрема, й лучан. Тому депутати міськради, які представляють інтереси понад двісті тисячної громади, вкрай стурбовані цією ситуацією і вирішили звернутися до Президента України, Голови Верховної ради, Прем'єр-міністра та НКРЕКП з вимогою скасувати підвищення тарифів на газ, його транспортування, електроенергію, опалення та гарячу воду.

У зверненні йдеться про те, що третій місяць поспіль в Україні зростають ціни на газ і, як анонсовано, будуть зростати й надалі. Всі постачальники газу переглянули свої ціни і в середньому зростання по ринку склало 25%. Оптова ціна газу всередині країни встановлюється, виходячи з ситуації та ринкової кон’юнктури, які на даний момент сформувалися в Європі. Ситуація, що склалася в енергетичній сфері держави спровокувала соціальний та інформаційний вибух.

"Але в умовах тривалого карантину, коронавірусної інфекції, введення обтяжуючих законів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття, падіння економічних показників в усіх сферах життєдіяльності українців, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг підготувала новорічний подарунок для населення піднявши тарифи на житлово-комунальні послуги. І уже в січневих платіжках українці в черговий раз побачать турботу та підтримку від найвищих керманичів держави", – йдеться у зверненні. 

Луцький міський голова Ігор Поліщук зазначив, що підвищення тарифів, яке відбулося протягом останніх місяців, викликало значний суспільний резонанс у нашій державі.

"Безумовно, що це підвищення сильно б'є по коштах громадян, зокрема, мешканців нашої громади, гаманці яких і так виснажені локдаунами, карантинними обмеженнями, звільненнями з роботи у зв'язку із пандемією, скороченнями та зменшенням зарплати. Тому ми, як представницький орган громади, маємо висловити свою чітку позицію, а саме, категоричну незгоду з підвищенням тарифів та маємо вимагати від Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів та національної комісії недопущення зростання тарифів, зокрема, скасування підвищення вартості газу та його розподілу", – сказав Ігор Поліщук. 

Читайте також: Депутати Волиньради звернулися до центральної влади щодо недопущення підвищення тарифів для населення

Депутат міськради Микола Федік зазначив, що депутати минулої каденції декілька разів голосували проєкти рішення щодо вимог та звернень до керівництва країни щодо зниження та недопустимості підвищення тарифів. 

"Сьогодні є достатньо законних механізмів, аби врегулювати і не допустити підвищення тарифів, тим більше у той час, коли весь світ бореться з коронавірусом, у нас вводиться локдаун, люди недоотримують масу коштів, аби сплачувати комуналку. І окрім локдауну, у нас відразу вводиться тарифний локдаун, що є "контрольним у голову". А реальних кроків для пониження тарифів – немає", – зазначив депутат.

Обранець Тарас Шкітер також звернув увагу на непродуману політику влади та президента: "Ми стоїмо на порозі дестабілізації в країні".

Депутат Євгеній Ткачук також додав, що до керівництва країни з приводу підвищення тарифів звертається не лише Луцьк, а й інші міста України.

"Через локдаун та тарифи багато невеличких підприємств та підприємців, які мають найманих працівників, закриваються, у людей не вистачає коштів. А ми втрачаємо фахових спеціалістів, які їдуть з нашої країни і, на жаль, не завжди хочуть повертатися", – зауважив депутат.

Крім того, він звернув увагу на те, в якій критичній ситуації зараз перебувають громадяни, багато з яких змушені шукати кращої долі за кордоном.

Перед голосуванням Ігор Поліщук наголосив на важливості даного рішення та зауважив, що тарифи зростуть не лише для населення, а й для юридичних осіб.

"Підняття вартості на електроенергію, розподіл газу впливає не лише на тарифи, а й на всі галузі нашого життя: на виробництво товарів, надання послуг, адже у будь-якому виробництві використовується електроенергія та газ. Сьогодні величезна кількість громадян нашої держави доведена до відчаю в силу багатьох об'єктивних і суб'єктивних причин, зокрема, карантинних обмежень і підвищення газу та електроенергії ще негативніше скажеться на їхньому житті. Це призведе до того, що все більше українців будуть шукати кращого життя за кордоном", – зазначив міський голова. 

Депутати міськради одноголосно підтримали дане звернення до Центральних органів влади.

Також на сесійному засіданні депутати розглянули проєкт рішення "Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо недопущення продовження посилених карантинних обмежень".

"Локдаун не призведе до зниження захворюваності, і ті заборони, які діють сьогодні є незрозумілими. Також продовження локдауну після 24 січня вдарить по багатьох категоріях підприємств, підприємців, найманих працівників, які опиняться без нормальних заробітних плат. Тому, як тільки з'явилася інформація про ймовірне продовження локдауну, я доручив підготувати відповідний проєкт рішення, який уже допрацьований", – зазначив Ігор Поліщук.

Крім того, міський голова додав, що недоцільним було введення у листопаді минулого року карантину вихідного дня. Адже його запровадження призвело до того, що ввечері четверга та п’ятниці у великих торговельних мережах відбувалося скупчення сотень людей, які хотіли придбати необхідні речі чи продукти.

Також Ігор Поліщук нагадав й те, що влітку наше місто помилково віднесли до червоної зони.

"Цю помилку вдалося виправити. До мене зверталися підприємці, аби прийняти рішення, як це зробили окремі міста, аби не дотримуватися карантинних обмежень. Однак, ми цього не робили, адже усвідомлювали, що таким чином підставляємо людей, яких оштрафує поліція", – додав він.

Читайте також: У Луцьку перевізник маршруту просить підвищити тариф до 10 гривень

На позачерговій сесії Ігор Поліщук розповів про напрацювання у сфері здешевлення газу для лучан.

"Ще до цих подій ми працювали над тим, як забезпечити лучан дешевшим газом, ніж є в інших компаніях і наше дочірнє підприємство "ЕВОДА ТРЕЙД" (комунальне підприємство "Луцьководоканалу") пропонує послугу з 20 січня по придбанню газу, який на 20% дешевший", – зазначив очільник міста.

Директор КП "Луцьководоканал" Віктор Гуменюк розповів присутнім про нову послугу, яку пропонує підприємство.

"Луцьк уже понад два роки має той інструмент, який дозволяє реально забезпечувати енергоносіями і пропонує газ за меншими цінам, ніж інші постачальники. Дочірнє підприємство є ліцензіатом по газу. Ми готові працювати за мінімальну моржу для Луцької громади. Для цього лучан потрібно просто змінити постачальника газу. Це можна зробити у муніципальному сервісному центрі. Процедура не вимагає додаткових витрат із боку споживача", – сказав Віктор Гуменюк.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook