Кабінет міністрів і глава податкового комітету Данило Гетманцев зареєстрували законопроєкти №5542 і №5542-1, якими запропонували зробити Ощадбанк учасником Фонду гарантування вкладів (ФГВО). Це дозволить почати процедуру приватизації банку.

Читайте також: На Волині засудили працівницю банку, яка вкрала майже 450 тисяч гривень у клієнтів

Відповідні документи опубліковано на сайті Верховної Ради. Раніше заступник голови НБУ Юрій Гелетей заявляв, що продаж Ощадбанку залежить від його участі у ФГВФО. «Для Ощадбанку ключовим є продовження співпраці з ЄБРР, але для цього треба виконати низку попередніх заходів з української сторони, а саме членство Ощадбанку в Фонді гарантування вкладів», – сказав він в інтерв'ю Finclub.

Що таке ФГВО?

Це фонд, в який майже всі банки (крім «Ощаду») регулярно роблять внески, у разі банкрутства фінустанови з фонду повертають гроші вкладникам. Але при цьому є гарантована сума вкладу – клієнти можуть отримати назад депозит у закритому банку на суму лише до 200 тис. грн, решта – згорає.

Ощадбанк має особливі умови. Він не платить внески у ФГВО, а держава гарантує – якщо банк закриється, то його вкладники отримають всі свої гроші. Таким особливим становищем незадоволені інші учасники ринку (бо це конкурентна перевага).

Читайте також: Українцям можуть різко підняти вартість обслуговування банківських карток

Крім того, щоб продати банк (частково або повністю), потрібно, щоб він мав такі ж умови, як і інші фінансові установи.

Кому хочуть продати Ощадбанк?

Ощадбанку вже знайшли покупця. Йдеться про входження в капітал у розмірі близько 20%, тобто контрольний пакет акції щонайменше перший час буде залишатися в руках держави. Покупець частки – Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР).

ЄБРР перебуває на стадії обговорення з українською владою інвестицій, які повинні прискорити приватизацію в найближчі роки.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook