Ціни на електрику для населення можуть зрости так само різко, як це було з тарифами на газ, оскільки тривалий час в нашій країні зростання електротарифів штучно стримується.

Читайте також: Де українці отримуватимуть пенсію з 1 вересня

Про це в коментарі УНІАН сказав директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

«На ринку газу ми пройшли те саме. Спочатку тарифи були низькі, а потім «пружина« зірвалася, і тарифи зросли в 10 разів. Те саме буде і з електроенергією: чим більше стримувати тарифи, тим сильнішим буде удар по населенню. Закони економіки не обдуриш», − сказав він.

Омельченко вважає, що через економічно не обґрунтовані тарифи рано чи пізно Україна зіткнеться з серйозними проблемами з електропостачанням.

«Можна не підвищувати ціни, такий варіант існує. Їх можна стримувати, але тоді потрібно прямо сказати, що у нас виникнуть серйозні ризики по інфраструктурі, дефіцит електроенергії в зимовий період, ризики віялових відключень», − вважає експерт.

Він зазначив, що через недоотримання прибутку в енергетичних компаній не буде фінансової можливості закуповувати паливо, проводити вчасно ремонтні роботи та здійснювати модернізацію електростанцій.

«Підсядемо на імпорт, а це тільки з Росії, і це політично величезні ризики», − додав він.

Експерт вважає, що одне з основних завдань, які вирішить підвищення тарифів для населення − це збільшення обсягу інвестицій в національну енергетичну інфраструктуру.

На думку Омельченка, яким буде ринковий тариф для населення − покаже тільки ринок. Але разом з тим ціни будуть серйозно відрізнятися в залежності від регіону країни.

«Це як з тарифами облгазів. Нацкомісія з тарифів затверджує ставки для кожного обленерго. Залежно від регіону, протяжності та зношеності мереж вартість розподілу електрики буде сильно відрізнятися, може, навіть у два рази. Відповідно, різними будуть кінцеві тарифи на світло для домогосподарств», − пояснив він.

Читайте також: Ціна на газ у травні різко злетіла: кому доведеться заплатити по 13,5 грн за кожен куб

Ціна на електроенергію в Україні

  • Раніше заступник міністра енергетики Юрій Бойко заявив, що ринкова ціна електроенергії для населення у два рази вище, ніж нині діюча в розмірі 1,68 грн за кВт-год завдяки урядовим постановам на ринку електроенергії.

  • За інформацією Бойка, ціна на електроенергію безпосередньо впливає на розмір платіжки для близько 16,7 млн побутових споживачів (домогосподарств і прирівняних до них категорій) і охоплює все населення України.

  • 28 квітня Кабінет міністрів прийняв рішення про ще одне продовження дії фіксованої ціни на електроенергію для населення в розмірі 1,68 грн за кВт-год до 30 червня 2021 року.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook