Із 28 січня популярні українські телеканали будуть платними. Зміни стосуватимуться тих, хто дивиться телевізор через супутникову антену. За офіційними даними, в Україні таких помешкань близько 4,4 мільйона, - пише Gazeta.ua.

Читайте також: У Луцьку діткам загиблих Героїв вручать пам'ятні кулони "Батьківське серце"

Які канали закодують. До переліку потрапили 24 найпопулярніших канали чотирьох українських медіагруп: "1+1 медіа", StarLightMedia, "Медіа Група Україна" та "Інтер Медіа Груп".

Отже, 28 січня з відкритого доступу на супутнику зникнуть:

– СТБ, ICTV, Новий канал, М1, М2, "Оце" (StarLightMedia);

– "1+1", "2+2", ТЕТ, "ПлюсПлюс", "УНІАН ТБ", "Бігуді" ("1+1 медіа");

– "Україна", НЛО TV, "Індиго TV" ("Медіа Група Україна");

– "Інтер", НТН, К1, К2, "Мега", "Піксель", Zoom, "Enter-фільм" (група "Інтер").

Водночас близько 40 українських каналів залишаться у відкритому доступі. Серед них, зокрема, суспільний мовник "UA Перший", державні канали "Рада" і "Культура", регіональні канали, а також інформаційні: "Прямий", "5 канал", "Еспресо ТБ", NewsOne, "112 канал", ZIK.

Читайте також: "Онук – у поліції": у Луцьку шахраї виманили у пенсіонерки чималу суму грошей

Окрім того, у вільному доступі – іноземні канали.

"Закодувати канали треба було ще 15 років тому, щоб будувати цивілізований ринок комерційного телебачення. Тепер в Україні вимкнули аналогове мовлення, і телеканалам супутник як спосіб доставки сигналу до передавачів просто не потрібен. Тому вони вимикають свій, провайдери перекуповують їхні канали, піднімають на супутник і перепродають абонентам. До цього телеканали фінансувалися за рахунок власників та реклами, тепер у них з'явиться додатковий заробіток на розвиток суто українського контенту", – говорить медіаексперт Олександр Глущенко.

Які ризики кодування. Якщо користувачі залишаться зі старими налаштуваннями, то, крім українських інформаційних та суспільних каналів, вони дивитимуться російські пропагандистські та кілька розважальних.

"Це, безумовно, нашкодить Україні. Таким рішенням обмежують українське телемовлення і дають ширші можливості російському. Тож будуть ті, які не захочуть платити за наші. У багатьох селах є супутникові тарілки, які беруть всі їхні канали. Російське телебачення, звичайно, матиме вплив на українців, але незначний. Після 2014 року в багатьох уже сформувалася позиція, яка не зміниться. Відсоток проросійських українців зменшився в рази. Україні не треба блокувати чи ще якось обмежувати канали РФ. Мають вдосконалювати наш контент, робити його якісним", – говорить політолог Андрій Золотарьов.

Читайте також: На Волині знайшли зниклого хлопчика, який пішов гуляти і не повернувся

Проте кодування медіагруп на супутнику спонукатиме українських користувачів переходити в легальне поле і платити за контент. В абонентів провайдерів буде можливість отримати якісніший контент. Наприклад, основні канали медіагруп 2020 року запускають свої HD-версії.

Як відновити сигнал. Щоб власники супутникових антен змогли далі дивитися всі українські канали, повинні купити спеціальний тюнер із вбудованою системою кодування Verimatrix. Він коштує від тисячі гривень. На ньому має бути обов'язкове маркування УТБ (Українське телебачення). Після цього потрібно підключитись до офіційних посередників - XtraTV або Viasat. Обрати зручний абонентський пакет. Наприклад, XtraTV має 7 пакетів. Найдешевший – 55 грн/міс., найдорожчий – 189 грн/міс. Водночас Viasat пропонує 5 тарифних пакетів, вартість яких коливається від 69 до 249 грн/міс.

"Люди не готові платити, бо не розуміють, за що саме. Весь час більшість отримували послугу безкоштовно, а тепер вимагають грошей. Звичайно, буде масове обурення, критика. Чкщо містяни легше сприймають такі речі, бо звикли до платних послуг, то у селах навпаки", – каже Глущенко.

Читайте також: У дитячому садочку в селі біля Луцька виявили небезпечну інфекцію

Які є альтернативиб. Одна з альтернатив – дивитися через супутник ті канали, які залишаться у відкритому доступі.

Можна приєднатися до кабельного телебачення. Сьогодні найбільшими провайдерами є компанії "Тріолан" і "Ланет". Через переформатування медіаринку нового року вони підвищили ціну на свої послуги. Вартість місячного пакету в "Тріолані" зросла з 70 грн до 96 грн. У "Ланеті" найдешевший пакет коштує 59 грн/міс., хоча раніше в компанії попередили про зростання тарифу до 90 грн.

Інший вихід - дивитися програми через інтернет. У наш час майже усі телеканали ведуть наживо трансляцію на своїх сайтах. Крім того, інтернет-провайдери надають окрему послугу перегляду телебачення.

Також можна встановити цифрове телебачення Т2, на якому усі канали – у відкритому доступі. Особливо це підійде людям із сіл, якщо мають відповідне покриття.

Читайте також: Залишилося двоє діток: 23-річний волинянин трагічно загинув на заробітках у Польщі

Але в такому разі варто купити ефірну антену і цифровий приймач Т2 або телевізор, в який його вже вмонтовано.

"Це всі варіанти, як дивитися телебачення. Те, що є імовірність зламати кодування, – це міф. То економічно не вигідно. Група хакерів буде пів року над цим працювати, але монетизувати не зможе. Бо який може бути заробіток, коли офіційні послуги провайдерів вартують 1-2 долари. Крім того, це неможливо зробити технічно. Зламати систему кодування можна буде, якщо її розробник розмістить у вільний доступ усю документацію, пов'язану із цим", – пояснює Олександр Глущенко.