В Україні через підвищення тарифів на газ для теплокомуненерго збільшать тарифи на гарячу воду й опалення. Так, блакитне паливо для підприємств злетіло в ціні майже вдвічі. Подорожчання окремих комунальних послуг може скласти до 40%.

Читайте також: Скасування карантинних норм: що буде з субсидіями в Україні

Про це йдеться в матеріалі OBOZREVATEL.

Так, основна причина подорожчання тепла і води – з травня цього року самі тепловики почали купувати газ у «Нафтогазу» істотно дорожче, ніж раніше. Як повідомляють в Асоціації «Укртеплокомуненерго», вже зараз у тариф може бути закладено вартість газу в 10 000 грн за тисячу кубометрів. Водночас ще в минулому опалювальному сезоні газ у тарифі коштував удвічі дешевше. Така ціна виникла через квотування обсягів газу, стверджують в Асоціації:

«Коригування завищених квот у міжсезоння в сторону зменшення – практично неможлива, і в разі недобору – ці обсяги на наступні періоди не переносяться, – говорить віцепрезидент Міжгалузевої асоціації «Укртеплокомуненерго» Сергій Дунайло. – А за наднормативні обсяги використаного газу протягом опалювального сезону доведеться заплатити мінімум на 50% більше, адже вартість такого газу значно вища і має постійну тенденцію змінюватися щомісяця, причому в сторону збільшення».

Читайте також: Українцям із серпня перерахують ціни на електроенергію: всі платитимуть по-різному

Друга проблема для тепловиків: тепер за газ вони розраховуються з «Нафтогазом» наперед, авансом, а ось платежі населення приймають після використання послуги. Виникає різниця, яку покривати доводиться зі своїх ресурсів, котрих, за словами тепловиків, практично немає.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook