Чинний міністр охорони здоров’я не просто повинен піти з посади, а має відповідати за те, що з його вини українці щодня помирають від коронавірусної інфекції. Оскільки Україна за пів року так і не підготувалася належним чином до спалаху цієї хвороби.

Читайте також: Партія "За Майбутнє" є однією з лідерів на Волині, – опитування

Про це заявив народний депутат від Луцька, лідер партії "ЗА Майбутнє" Ігор Палиця під час телемосту на телеканалах "Аверс" та "Рівне-1" 7 жовтня, передає ІА "Волинські новини".

Нагадаємо, у партії "ЗА Майбутнє" ініціюють збір підписів за відставку очільника МОЗ Максима Степанова. Як наголошують у політсилі, його непрофесійність та безвідповідальність неминуче призведуть до трагічних наслідків для країни.

Зі слів лідера партії Ігоря Палиці, уряд не впорався з тим, аби підготуватися до нової хвилі захворювань на COVID-19.

"Якщо людина потрапляє на кисень, значить вона упустила момент, що захворіла. А як можна виявити, що людина захворіла? Здати тест. За пів року держава не закупила ні однієї лабораторії, де можна зробити тести на коронавірус. Я постійно моніторю ситуацію в регіонах і сьогодні найскладніша ситуація в Харкові і Одесі. Так-от, одеські лабораторії можуть робити 3 тисячі тестів на добу, а роблять 800. З шести лабораторій п’ять не запущені, а 6-та може робити тільки на американських тестах, які МОЗ не закуповує. Міністерство закуповує українські, які, по суті, є китайськими тестами. І виникає ситуація, що черги на тестах по 8-9 днів, а люди потрапляють в лікарні з сатурацією, пневмонією. І оці закуплені МОЗ тести – це крадіжка грошей з бюджету. Крім того, ці тести часто хибні. А люди часто не мають можливості лікуватися за рахунок держави, бо у них не підтверджений тест на коронавірус через неякісне тестування", – зазначив нардеп.

Саме тому, наголосив він, за його ініціативи члени фракції "ЗА Майбутнє" в парламенті підняли тему перед президентом щодо звільнення міністра охорони здоров’я Максима Степанова.

Адже саме з вини Степанова люди, не отримуючи належної допомоги, помирають або стають інвалідами, бо після тяжкого перебігу коронавірусної інфекції вони ще мінімум на пів року можуть втратити працездатність.

"Держава не закупила комп’ютерні томографи, лабораторії, не робить кисневі точки, не цікавиться ситуацією в регіонах. В Одесі черги швидкої 8-10 годин, щоб перевезти хворих. Пацієнтів з рівнем кисню в крові 75% везть додому помирати. Степанов вчинив злочин, він мав пів року, аби підготуватися рятувати українців. Натомість ми чули про будівництво нових приймальних відділень, про те, що туди купували що завгодно, але не необхідне для боротьби з коронавірусом обладнання", – переконаний Ігор Палиця.

Читайте також: "За майбутнє" – команда, яка об'єднала професіоналів задля кращого життя волинян (фото)

Він також повідомив, що уряд досі не може вирішити питання безперебійного постачання кисню, бо сьогодні в країні з цим проблеми. На півдні медичного кисню не вистачає, у нас – проблеми з доставкою. Річ у тім, зазначив Ігор Палиця, що є кисень технічний і медичний. Технічний кисень набагато чистіший за медичний, але постачати його в лікарні не дозволили.

"Це було придумано в 2017 році, коли кілька "потрібних" фірм отримали право постачати медичний кисень в лікарні. Вони завищували ціни в 2-3 рази. Чотири місяці тому виробники технічного кисню, у яких стоїть найсучасніше австрійське обладнання і які виготовляють найчистіший кисень, звернулися до уряду і повідомили, що вони готові безкоштовно постачати кисень в лікарні. Вони просили лише дати їм ліцензію. Ні один виробних технічного кисню не отримав право постачати кисень в лікарні. Наголошу: безкоштовно. Натомість банда, яка отримала на це право, і сьогодні постачає за завищеними цінами кисень в лікані. У нас і далі буде дефіцит не тільки з кисневими точками. Тому просто так піти з посади Степанову не вийде. Бо це злочин. У нас за одне вбивство до 15 років або пожиттєво, згідно з Кримінальним кодексом, а щодня помирають десятки українців. Причому в лікарнях від пневмонії вмирає набагато більше людей, бо в статистику потрапляють лише підтверджені випадки. А у зв’язку з тим, що результатів тестів треба довго чекати, а нерідко вони ще й хибні, то в цю статистику багато людей, які помирають від пневмонії, не потрапляють. І за це треба відповідати, але це вертикаль президента. Якщо він не хоче розділяти відповідальність за вбивство ураїнців, він має всі важелі, щоб звільнити і притянути Степанова до відповідальності", – наголосив нардеп.

Він зауважив: неважливо, хто прийде на посаду очільника МОЗ, головне, щоб це був сильний менеджер. Який не буде красти, а буде радитися з фаховими медиками в регіонах, що їм потрібно.

Ігор Палиця також зізнався, що через ініціативу звільнення Максима Степанова він мав тривалу дискусію в своїй родині. Адже більше 10 років тому він хрестив сина Степанова.

"Тут немає ані родичів, ані кумів, ані сватів. Це злочин, за який треба відповідати", – резюмував Ігор Палиця.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook