Депутати Волинської обласної ради сьогодні, 14 січня, під час позачергового сесійного засідання прийняли звернення до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо неприпустимості підвищення тарифів для населення. 

Читайте також: Лучани зможуть купувати газ дешевше, ніж в усій країні

Підняття тарифів викликало широкий суспільний резонанс, що призводить до зростання соціальної напруги. Тому депутати облради висловили рішучий протест проти зростання ціни на природний газ, електроенергію, підвищення ціни за транспортування, розподіл природного газу для газорозподільних компаній та вимагають від Президента України, Кабінету Міністрів, та Верховної Ради скасувати підвищення тарифів та не допустити підвищення їх в майбутньому.

Проект звернення зачитав депутат облради, голова фракції "ЗА Майбутнє" Ігор Лех. 

"Бачите, що відбувається. Замість того, щоб дбати про розвиток нашої держави, ми вступаємо в боротьбу з Урядом, з його некомпетенцією", – зазначив депутат.

Проєкт рішення викликав обговорення серед депутатів.

З приводу суспільно важливої для волинян теми висловилася народна депутатка України від Волині Ірина Констанкевич, яка подякувала присутнім за солідарність зі своїми виборцями щодо неприпустимості підвищення тарифів.

"Люди обурені, що рішення прийняте у дуже складний для нашої держави час. Українці стали біднішими, кількість безробітних за минулий рік зросла на 14%, а заборгованість за компослуги становить понад 600 мільярдів гривень. Але Уряд своєю постановою ввів нове підвищення тарифів. Ми вважаємо, що це геноцид проти українців, адже вони не зможуть подужати таке підняття. Ці дії Уряду є вкрай шкідливими. Тому ми, народні депутати від Волині, а також представники партії "За Майбутнє", яку очолює народний депутат від Луцька Ігор Палиця, не приймаємо такі дії, висловлюємо свою негативну оцінку і пропонуємо ввести мораторій на підвищення тарифів на один рік, а також встановити економічно обґрунтовані тарифи на газ, електроенергію та водопостачання з урахуванням збитків від локдауна. Вважаємо, що в Україні є резерви для того, аби не підвищувати ціни на тарифи. У нас є підземні газосховища, де закачаний газ за дешевими цінами і який можна використати для приватних користувачів. Уряді і Президент неодноразово обіцяли, що зростання цін не буде, але не дотримали свого слова, і аргументують це тим, що не хочуть сварки з МВФ, але тут важливіше, не посваритися зі своїм народом", – наголосила Ірина Констанкевич.

Депутат облради Іван Смітюх говорив про ціни на газ та електроенергію, який використовують промислові підприємства. Депутат переконаний, що виробники не зможуть "витягнути" підвищення тарифів, бо це потягне за собою підвищення цін, в тому числі й на продукти першої необхідності.

Також депутат під час виступу наголосив на проблемі наповнення обласної казни та відсутності дотацій для аграріїв області.

Голова обласної ради Григорій Недопад погодився з депутатом та зазначив, що теж стурбований такою ситуацією.

"Здорожчення тарифів однозначно буде впливати на життя в країні і потягне за собою інші проблеми. Потрібно шукати нові шляхи наповнення обласного бюджету", – сказав Григорій Недопад.

Читайте також: Кабмін хоче запровадити держрегулювання ціни на газ на період карантину: скільки будемо платити

Своєю чергою депутат Олександр Пирожик зазначив, що сьогоднішню ситуацію можна охарактеризувати, як змову влади та олігархів.

"Запроваджене підвищення тарифів це – "шулерство" та грабунок народу. Уряд діє за принципом "батога і пряника".  Коли почалися масові акції невдоволення і протестів, то уряд звернувся до СБУ: "Чому у локдаун вони протестують та порушують карантин". А коли побачили, що місцеві органи влади стають на захист своїх громад, то уже вдалися до методу "пряника", – сказав під час виступу Олександр Пирожик. 

Інші обранці теж активно долучилися до обговорення несправедливого підвищення тарифів на комунальні послуги. Зокрема, депутат Андрій Козюра зазначив, що сьогодні кожен волинянин відчув, як насправді у жорсткий та непростий час влада "дбає" за власний народ" та зрозумів, яке справжнє "нутро" влади.

"Внаслідок непрофесійних дій уряду було прийнято рішення про підняття ціни на газ та електроенергію. У січні куб газу коштуватиме понад 11 гривень. Минулого року платіжна за електроенергію була вдвічі меншою. Також було скасовано пільгових 100 кіловатів, а також 3000 кіловатів для людей, які  опалювали свої помешкання електроустановками, скасовано пільговий тариф для мешканців, які постійно проживають у 30-кілометровій зони від атомних електростанцій, у нас це частина Маневиччини. Сьогодні ми чуємо від Президента, Уряду та посадових осіб, що тарифи будуть знижені, але, межа перейдена", – сказав Андрій Козюра.

Також депутат зазначив, що вартість українського газу становить не більше трьох гривень за куб та поцікавився, чому тоді ціна становить 11 гривень.

Ігор Лех також запропонував додати до тексту звернення вимогу про повернення дії пільгового тарифу на електроенергію для споживачів, що знаходяться у 30-кілометровій зоні від атомних електростанцій. Дану пропозицію також підтримала депутатка Юлія Вусенко.

Депутати дане рішення підтримали. "За" проголосувало 54 обранці.

Нагадаємо, що партія "За майбутнє" вимагає від уряду встановити економічно обґрунтовані тарифи на газ, електроенергію та водопостачання, а також ввести мораторій на підвищення цін на комунальні послуги щонайменше на 1 рік. Відповідний законопроєкт буде винесений на розгляд Верховної Ради вже найближчим часом.

Крім того, на сесії обговорили ймовірне продовження локдауну після 24 січня. Зокрема, у розробленому документі мова йде про те, що тергромади Волині не отримали значні кошти у свої бюджети і продовження локдауну економіка області може просто не витримати. Тому у документі депутати пропонують повернутися до нормального функціонування господарського сектору та забезпечення нормальної роботи бізнесу.

"Облрада виступає проти пролонгації локдану після 24 січня", – зазначається у тексті звернення. Крім того, обранці проситимуть уряд затвердили програму підтримки малого та середнього бізнесу.

Зазначимо, що даний проект рішення ініціювала фракція партії "За Майбутнє". Звернення депутати розглянуть на наступному сесійному засіданні.

Натомість депутати Луцької міської ради сьогодні під час позачергової 4-ої сесії розглянули та підтримали проєкт рішення "Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо недопущення продовження посилених карантинних обмежень".

Читайте також: "Турбота" у платіжках від керманичів держави: Луцькрада виступила проти підвищення тарифів та продовження локдауну (фоторепортаж)

Під час засідання депутати також розглянули питання критичного стану дороги між селами Широке та Бужани Горохівського району. Зокрема, голова постійної комісії з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Сергій Кудрявцев зазначив, що петиція, яка стосується цієї проблемної ділянки дороги набрала понад 1000 голосів. Голова комісії запропонував прийняти звернення до Волинської ОДА про вирішення ситуації. Обранці даний проект підтримали.

Крім того, на сесії підняли питання про ремонт найгіршої дороги у Волинській області  Т-18-02 (напрямок Рожище-Сокіл). Минулого року на ремонт цієї дороги було виділено за сприяння народного депутата Вячеслава Рубльова 90 мільйонів гривень. Проте кошти не вдалося освоїти через зрив тендерів. 

Депутатка Оксана Філіпчук зазначила, що це уже не дорога, а напрямок, по якому ні "швидка", ні пожежна не можуть доїхати до людей.

Дане питання розглядатиме профільна комісія обласної ради.

Читайте також: Луцька міська рада звернулася до КМУ щодо недопущення продовження посилених карантинних обмежень

Наприкінці сесії депутат Ігор Волошенюк озвучив заяву від депутатів стосовно  маніпуляційних схем та порушення земельного законодавства на Волині. Зокрема, мова йде про припущення щодо системних порушень з боку посадовців управління Держгеокадастру Волині.

"У Держгеокадастрі Волині зареєстровано понад 160 заяв на виділення землі на Горохівщині, які були написані особами з інших областей України: Київської, Черкаської, Чернівецької та інших. На які у терміновому порядку почали видавати накази для виготовлення документації для передачі цих ділянок по 2 гектари під особисті селянські господарства. Зауважу, що усі заяви написані однією рукою. Такі дії призвели до того, що місцеві жителі залишаються без городів, пасовищ та сіножатей. Відбулася зустріч з керівництвом Держгеокадастру Волині, і у присутності народного депутата України Вячеслава Рубльова обговорили цю ситуацію. Була обіцянка від начальника головного управління Володимира Боярчука не зачіпати людські городи, пасовища та сіножаті. Натомість 11 січня цього року знову до мене звернулися люди, надали копії наказів, що підтверджують виділення землі іногороднім особам", – розповів Ігор Волошенюк та зазначив, що адресує дане звернення у відповідні органи та геокадастр України, аби упинити дерибан землі.

Нагадаємо, що раніше ми уже інформували про незаконну роздачу земель Волині жителям Криму та інших областей.

Голова обласної ради Григорій Недопад рекомендував підготувати відповідний проєкт звернення, який рада розгляне на наступній сесії.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook