В Україні заборонили застосування та реалізацію лікарських засобів для лікування артеріальної гіпертензії та серцевої недостатності: "Валсартан", "Ванатекс", "Ванатекс Комбі" і "Тіара Тріо"

Читайте також: Відоме знеболююче може бути смертельно небезпечним: дослідження

Про це повідомила Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками.

Служба постановила вилучити всі серії препаратів:

Порошок "Валсартан" виробництва "Майлан Лабораторіз Лімітед", Індія.

Таблетки "Ванатекс" і "Ванатекс Комбі" виробництва Фармацевтичний завод "ПОЛЬФАРМА" С. А., Польща.

Таблетки "Тіара Тріо" виробництва ПРАТ "Фармацевтична фірма "Дарниця", Україна.

По всій Європі прокотилася хвиля вилучень після того, як була отримана інформація про те, що в активній речовині валсартан, що постачається китайською компанією "Zhejiang Huahai" є домішка N-нітрозодиметіламіна (NDMA). Лікарі класифікують цей домішок як ймовірний канцероген – речовина, що може викликати онкологію. Варто додати, поки 100% не доведено, що виявлена в валсартані домішка вже завдала якоїсь шкоди пацієнтам. Відгук препарату – це запобіжний захід.

Читайте також: В Україні заборонили популярний косметичний препарат

Є припущення, що домішка сформувалася як побічний продукт зміни виробничого процесу активної речовини. Європейське агентство з лікарських засобів ініціювало масштабну перевірку. Напередодні всі партії препаратів, що містять валсартан виробництва "Mylan" і "Teva", були вилучені Агентством з контролю за лікарськими засобами і медичними виробами Великобританії.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter