Очільник громадського руху «Свідомі», бізнесмен-забудовник Андрій Покровський ,намагаючись відхреститись від незаконної зміни цільового призначення під 17-поверхівку в Луцьку, маніпулює поняттями і не пояснює, як зміг в обхід законної процедури отримати потрібне рішення. Його слова спростовують як юристи, так і земельники.

Читайте також: Як «свідомий» забудовник Луцька отримав землю під 17-поверхівки

Нагадаємо, 1 червня, для земельної ділянки, придбаної Андрієм Покровським, шахрайським чином без відома луцької громади змінили цільове призначення: землю, яка передбачалась для будівництва та обслуговування будівель ринкової інфраструктури, оминаючи законну процедуру, через реєстратора Держгеокадастру перереєстрували на багатоквартирну житлову забудову. Тепер поблизу річки Стир на вулиці архітектора Метельницького може постати 17-поверховий будинок, або ж і не один від забудовника «Казкова Оселя», пише ІА Волинські новини.

Через майже тиждень з часу публікації матеріалу бізнесмен Андрій Покровський, намагаючись виправдати незаконну зміну цільового призначення земельної ділянки, заявив, що публікація вищезгаданої інформації – це «замовний матеріал».

«Це роблять, оскільки моя команда діє незалежно, незаангажовано та відкрито. Це помітно по тому, що на останніх сесіях «Свідомі» не підтримали низку неоднозначних рішень. Думаю, саме цим і викликали цей замовний матеріал», – заявляє Покровський, проте крім пафосних фраз не наводить жодного конкретного прикладу.

Спробувавши відхреститись від незаконних дій, Покровський підміняє поняття та відверто маніпулює: починає говорити про план детального планування міста, жодним чином не пояснюючи, як він зміг змінити цільове призначення, оминувши всю законну процедуру.

«У статті стверджується, що призначення земельної ділянки я змінив після купівлі та без відома громади. Однак уже на момент купівлі цієї землі проектом детального планування передбачалося зведення багатоквартирного житлового будинку із комерційними приміщеннями», – зазначає Покровський.

Натомість директор юридичного департаменту Луцької міської ради Наталія Юрченко викриває цю маніпуляцію і зазначає, що наявності самого плану детального планування не є підставою для зміни цільового призначення землі.

«Він говорить про містобудівну документацію, яка не замінює землевпорядну документацію. Є землевпорядна документація, а є містобудівна. Це різні речі, – каже посадовиця та додає: – Земельний кодекс (частина 3 статті 20) чітко визначає, що зміна цільового призначення земельної ділянки приватної власності здійснюється згідно з рішенням органу місцевого самоврядування. Іншого законного шляху немає». Проте Покровський довгу процедуру, яка може займати близько року, просто оминув.

Читайте також:  Працівник ЗМІ Покровського систематично розповсюджує в мережі проросійську пропаганду − соцмережі

Законну процедуру Покровський проігнорував

На практиці все мало виглядати так: депутати мали б дати дозвіл на початок розробки детального плану, видаються вихідні дані для проектування, опираючись на генплан. Далі починаються громадські обговорення, місяць проект знаходиться в публічному доступі і всі охочі можуть надати свої заперечення та зауваження. Також необхідна й екологічна оцінка. Потім проект розглядає містобудівна рада, за потреби вказує на необхідні зміни. Далі питання виносять на профільну комісію міської ради і лише після цього депутати на сесійному засіданні більшістю голосів дають відповідний дозвіл. Загалом процес займає близько року і не дає гарантії успіху, тому Покровський всю цю процедуру оминув, відразу перейшовши до останнього етапу – лобіював внесення змін в реєстр без будь-яких дозволів і погоджень.

Незаконність дій забудовника коментує і начальник управління земельних ресурсів Луцької міської ради Сергій Шабала, який зазначає, що зміна цільового призначення відбувається виключно за проектом зміни цільового призначення і затверджується сесією міської ради.

«В законі чітко призначена процедура зміни цільового призначення земельної ділянки. Власник приватної земельної ділянки зі своєї ініціативи відповідно до містобудівної документації, а це генплан і зонування, робить проект землеустрою щодо зміни цільового призначення. Після розробки цього проекту він подається на сесію Луцької міської ради. Після рішення сесії в реєстр вноситься зміна. Я як фахівець не знаю нічого іншого, окрім того, що написано в законі», – зазначає Сергій Шабала. Та додає, що до його управління щодо зміни цільового призначення цієї ділянки ніхто не звертався. Відтак, Покровський оминув законну процедуру.

Покровський заявляє, що його буцімто поливають брудом після того, як депутати його громадянського руху почали вимагати скасувати мораторій на будівництво. Міська влада тимчасово заборонила нове будівництво, аби позбавити місто від елементів хаосу, розвантажити дороги та надати обласному центру більш привабливого вигляду.

Таким чином забудовник Покровський навіть не приховує того, що депутатів його громадянського руху «Свідомі» він використовує для лобіювання власних бізнесових інтересів. Адже поки діє мораторій, то Покровський не може заробляти на нерухомості.

Замість P.S.

Отож, замість того, щоб довести законність зміни цільового призначення своєї ділянки, Покровський підміняє поняття і факти, замовчуючи вищезгаданий факт. А публікацію інформації про одну з найбільших афер Луцька в цій сфері пафосно пояснює ефемерним переслідуванням і тиском через позицію його руху «Свідомі». Щоправда в чому полягає ця позиція, окрім як в лобіюванні бізнес-інтересів власника руху – забудовника Покровського, він не пояснює.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook