Корпус Луцького пологового будинку стрімко перепрофільовують у тимчасовий госпіталь для хворих на ковід-19. А тим часом працівники медзакладу вже переїхали та облаштували усі необхідні палати та родзал в основному корпусі лікарні. Впорались із таким завданням швидко – й лише за кілька годин вже приймали перші пологи, йдеться в сюжеті телеканалу "Аверс".

Читайте також: Стало відомо, хто "розпиляв" коронавірусні мільйони на Волині від держави

Відколи кількість хворих на коронавірус на Волині почала стрімко збільшуватися, місцевій владі довелося вдаватися до рішучих дій. Найголовнішим було питання, як збільшити кількість ліжко-місць, де зможуть приймати коронавірусних хворих, із можливістю киснезабезпечення.

Тож у Луцьку вирішили створити тимчасовий інфекційний госпіталь на базі Луцького пологового будинку. Нині акушерський корпус лікарні переобладнують та готують для прийому хворих на COVID-19. Раніше тут розміщували жінок до пологів та після. У квітні перший поверх цього корпусу перепрофілювали й приймали там вагітних із коронавірусною хворобою.

"Перший поверх лишається за нами – з усіма операційними й пологовими палатами, ми також надаємо далі ковідним хворим допомогу. А другий, третій і четвертий відведено під інфекційний госпіталь, – розповів в. о. головного лікаря Луцького пологового будинку Сергій Сябрук. – Мають бути спеціальні палати з киснем, бо багато пацієнтів, на жаль, мають ускладнення або важкість хвороби прогресує і доводиться переходити на кисневу підтримку".

Тож усе, що було на другому, третьому та четвертому поверхах акушерського корпусу, довелося терміново переносити до основного корпусу. Із цим завданням працівники пологового будинку впоралися дуже швидко.

"Ми 16 числа ще з восьмої ранку, коли вступило в дію рішення, почали переїжджати, щоб облаштувати місця для породілей, для вагітних і для прийняття пологів. І вже о 12 годині дня було облаштовано повністю пологові зали, а о 16:30 прийняли перші пологи", – додав Сергій Сябрук.

Читайте також: Волинь отримала понад 16 мільйонів на кисень для "коронавірусних" ліжок

У пологовий корпус медики спочатку перемістили післяпологових жінок, а потім підготували там п’ять спеціально обладнаних пологових залів. Також у цьому корпусі – чотири операційні. Будуть окремі входи для вагітних та тих, хто хворий на COVID-19. Корпуси розділятимуть сотні метрів. Тож жодних проблем у роботі медики не відчувають.

"Ми працюємо, жінки поступають, пологи відбуваються. За чотири дні з переїзду вже відбулося 12 пологів, з них сім через природні пологові шляхи і п’ять – кесарські розтини", – каже в. о. головного лікаря.

Завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених Віталій Богданович каже, що місця трошки малувато, але це не завадить їм рятувати діток, які народяться у важкому стані. Для цього є вся потрібна апаратура.

Працівники пологового зізнаються: хоч це був і непростий період, але вони розуміють, що переоблаштування цього корпусу може врятувати сотні життів.

"Дні напружені були, нам важкувато було залишати свій корпус, але і тут упоралися, – каже палатна акушерка Луцького пологового будинку Леся Мозолюк. – Пологовий працює, все функціонує, усі на робочих місцях".

Читайте також: "Працівники пологового отримуватимуть 300% доплат за роботу з "ковідними" хворими", – головний медик Луцька

У одній із палат відпочиває породілля Ольга, яка народила маля 15 жовтня. Жінці після пологів довелося одразу переїхати із акушерського корпусу. Втім, каже, такі зміни обставин жодним чином не вплинули на стан здоров’я її та малюка.

"Звісно, неприємно було переїжджати із того корпусу відразу після пологів сюди, – зізнається Ольга. – Умови хороші, але там було краще, по-домашньому. Хоча тут також зручно. Проблем під час переїзду не було, почуваюся добре".



Нагадаємо, в новоствореному інфекційному госпіталі планують обладнати 250 ліжко-місць, із них 100 – з кисневими точками для хворих на COVID-19. А для того, аби забезпечити достатню кількість кисню, вже виділили півтора мільйона гривень державної субвенції. Таке рішення ухвалили депутати на засіданні виконавчого комітету Луцької міської ради.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook