Понад 180 тисяч гривень за один місяць – таку зарплату отримала в листопаді генеральний директор Луцького районного центру первинної медико-санітарної допомоги Оксана Чертюк.

Читайте також: Стало відомо, скільки заробив Погуляйко за січень

Цифра сколихнула і громадськість, і сесійну залу Луцької районної ради, де очільниця первинки звітувала перед депутатами. Щоправда ті звіт керівниці медустанови не підтримали.

Для чого Оксані Чертюк знадобилася така надвисока зарплата – у сюжеті телеканалу "Аверс". Пише ІА Волинські новини.

Під час сесії про роботу луцької районної первинки Оксана Чертюк прозвітувала, а от про свою зарплату – чомусь ні слова. Зрештою депутати не витримують і самі озвучують на весь зал вражаючу суму – 189 тисяч гривень. Саме стільки Оксана Чертюк отримала у листопаді минулого року. В той час як зарплата інших медиків первинки в рази менша.

Сімейному лікарю, наприклад, нараховують 24 тисячі, а фельдшеру-лаборанту – 10 тисяч. Більше того, як зауважили депутати, заробітна плата Оксани Чертюк кардинально відрізняється від зарплат інших центрів ПМСД.

"Для чого керівнику така заробітна плата? Для того, щоб він міг собі дозволити те, що не можна купити за гроші підприємства. Ті речі, які не можна вирішити, – пояснює Оксана Чертюк. – Коли починався COVID... коли ціни були неймовірні, а купити за кошти підприємства було нереально, це купувалося якраз за кошти керівника… і за кошти адміністрації".

Читайте також: Волинська облрада затвердила бюджет на 2021 рік

Отак всім і заявила, мовляв, сотні тисяч гривень зарплати потрібні, щоб із коронавірусом боротися. Така собі управлінська благодійність. Але чомусь депутати такі старання Оксани Чертюк так і не зрозуміли. Не збагнули і унікальності її досягнень як медика.

"У чому її унікальність, що вона отримує таку космічно завищену заробітну плату? І це наші з вами гроші, кошти платників податків", – обурюється депутат райради Сергій Сівак.

"Ви бачили, який контракт був підписаний? 24 оклади річних – це премія. Що це значить? Це 1 мільйон 200 тисяч премії у неї могло бути. Сума сьогодні просто космічна для України", – дивується голова Луцької районної ради Олександр Омельчук.

Втім ще більші баталії розгорілися в сесійній залі згодом, коли депутати взялися за ухвалення рішення про передачу Луцького районного центру ПМСД у комунальну власність Ківерцівської міської громади.

Фактично управління цим медзакладом для Оксани Чертюк лишається в минулому. Однак проголосувати спокійно не вдалося. Представники Аграрної партії почали ратувати, аби Луцький районний центр ПМСД передали Підгайцівській громаді. Хоча, як кажуть депутати, Підгайцівська сільрада не надала жодного документу, який би засвідчив їхнє бажання прийняти на баланс цю медичну установу. Та врешті-решт депутатам таки вдалося ухвалити позитивне рішення. Аналогічні голосування проводили і стосовно інших центрів ПМСД.

Читайте також: Жахливі умови та зарплата керівника у понад 180 тисяч: у медзакладах Луцького району, які передадуть громадам, проведуть аудит

До слова, депутати вирішили також провести ретельну перевірку Луцької районної первинки. Усе для того, аби достеменно володіти ситуацією, зокрема фінансовою.

"Аби знати, за що такі виплати нараховуються, коли сьогодні люди їдуть на заробітки за 800-700 євро чи доларів. Руйнуються сім’ї, а тут на місці керівник отримує 5,5 тисячі євро, – коментує Олександр Омельчук. – І оці кошти, що будуть вивільнятися, можуть піти на обладнання. Я думаю, що люди ще й премії отримають".

Разом з тим працівників і пацієнтів луцької районної первинки голова райради запевнив: після передачі на баланс Ківерцівської громади заклад продовжать фінансувати. Пацієнти отримуватимуть допомогу, а медики – заробітну плату.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook