Повідомили, коли Луцька громада отримає вакцину проти COVID-19, У Луцьку незаконно зводять офісно-торговий центр, депутати міськради звернулися до міністра юстиції, Директор підприємства із Луцького бюджету привласнив понад 100 тисяч, Дві луцькі компанії-постачальники газу знизили вартість послуг у березні, Призначили нового керівника ДФС Волині: що відомо – такими були головні новини Волині 24 лютого.

Читакйте також: В тролейбусі у Луцьку встановили пристрій для знезараження повітря (фото)

Повідомили, коли Луцька громада отримає вакцину проти COVID-19

Вчора в Україну прибула перша партія вакцини від коронавірусу індійського виробника. На цей час триває процес її розмитнення та розподіл по регіонах. 

За словами начальника управління охорони здоров’я Луцької міськради Володимира Лотвіна громада готова до проведення щеплень від коронавірусу.

"В обласному управлінні охорони здоров'я повідомили, що на Волинь вакцина ще не прибула. Її очікують найближчим часом. Наразі точної дати немає. Але, медичні заклади Волині та Луцької територіальної громади підготовлені до вакцинації від коронавірусу, зокрема, були створені мобільні бригади, які робитимуть щеплення. У Луцьку їх є три. Було проведено навчання відповідне і готові до роботи", – повідомив очільник управління.

Крім того, відповідно до затвердженої МОЗ дорожньої карти, де було визначено п'ять етапів проведення вакцинації та 9 груп контингентів працівників та громадян, які її отримуватимуть.

Читайте також: Повідомили, скільки волиняни заплатять за газ у березні

"Першочергово її отримають люди з критичним ризиком інфікування: медики, які працюють в стаціонарах і надають допомогу інфікованим пацієнтам, працівники екстреної медичної допомоги лабораторних центрів, інтернати, будинки для літніх людей. Організовуватиметься вакцинація шляхом роботи мобільних бригад та у пунктах проведення щеплень, яких у Луцькій громаді є 11. Зокрема, це центри первинно-медичної допомоги, а у приєднаних громадах це – амбулаторія села Прилуцьке, Жидичин, Забороль та селища Рокині", – інформував Володимир Лотвін.

У Луцьку незаконно зводять офісно-торговий центр, депутати міськради звернулися до міністра юстиції

Луцька міська рада звернулася до Міністра юстиції України щодо розгляду питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності державного реєстратора сільради Маневицького району. 

У 2020 році Луцькою міською ради було виявлено неодноразові грубі порушення державним реєстратором Куклинської сільської ради Маневицького району Ященком Віталієм Олеговичем прав мешканців Луцької міської територіальної громади, які полягають у реєстрації прав власності за рядом об’єктів зі зміною функціонального призначення без наявності відповідних дозвільних документів.

А саме, мова йде про державну реєстрацію права власності на житловий будинок з нежитловими приміщеннями за адресою: місто Луцьк, проспект Відродження 29а.

Як зазначається у зверненні, внаслідок протиправних дій державного реєстратора неконтрольовано змінюється архітектурний стиль міста, а мешканці багатоквартирних будинків наражаються на небезпеку через незаконне втручання в несучі конструкції багатоквартирних будинків.

Вказану скаргу надіслали до Міністерства юстиції України, але на даний час, вона не розглянута, що свідчить про невиконання посадових обов’язків державних службовців Міністерства юстиції України, які входять до складу Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації.

Читайте також: На Волині втретє продаватимуть бурштин з аукціону

За словами Луцького міського голови Ігоря Поліщука, дане питання стосується незаконного будівництва сірого чотириповерхового офісно-торгового центру.

"Власникам вказаної ділянки було надано документи на будівництво житлового будинку із дотриманням усіх вимог та норм, жодна з яких не була дотримана. Зокрема, відстань до існуючої будівлі в окремих місцях становить 50 сантиметрів. На етапі зведення фундаменту та першого поверху, дана споруда була зареєстрована вищезазначеним реєстратором, уже як завершений об'єкт нерухомості.

Ми підготували позов до суду про демонтаж незаконно збудованої споруди, але для його подання необхідне скасування держреєстрації цього об'єкту. Однак, надіслана до Міністерства юстиції скарга щодо "чорного" державного реєстратора уже фактично пів року не розглядається", – розповів міський голова.

За його словами, доки розглядаться скарга, даний реєстратор масово переводить в комерцію квартири на перших поверхах у Луцьку, відбуваються добудови сходів та вносяться зміни у несучі конструкції.

"Сподіваюся, ми дотиснемо питання щодо скасування держреєстрації та подамо позов до суду і працюватимемо над демонтажем об'єкту. Якщо ж це не вдасться, ми просто не під'єднаємо водопостання до будівлі, газопостачання та електроенергії, адже інакшого виходу боротьби з такими незаконними будівництвами у нас немає. А щодо тих об'єктів, які уже переведені з квартир в комерційну нерухомість уже сьогодні подаються позови до суду", – розповів Ігор Поліщук.

Читайте також: Як на Волині під час карантину працюють медзаклади, театри та перукарні (відео)

На підставі вищевикладеного, враховуючи очевидну бездіяльність державних службовців Міністерства юстиції України, які входять до складу Колегії з розгляду скарг у сфері державної реєстрації, депутати міськради просять розглянути питання щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності вказаних осіб, а також вжити заходів щодо розгляду зазначеної скарги Луцької міської ради у відповідності до вимог чинного законодавства.

Директор підприємства із Луцького бюджету привласнив понад 100 тисяч

Понад 109 тисяч гривень із бюджету Луцька привласив колишній директор КЗ "Центр туризму, спорту та екскурсій" управління освіти і науки Волинської ОДА, дописавши додаткові робочі години підставній особі.

Як йдеться у звіті, слідчі СВ Луцького ВП ГУНП у Волинській області протягом 2020 року завершили розслідування у 13 кримінальних провадженнях, в яких встановлено збитки, заподіяні місцевому та державному бюджетам, в загальному розмірі у понад 640 тисяч гривень.

Наприклад, 3 квітня 2019 року слідчі відкрили кримінальне провадження за фактом привласнення службовою особою грошових коштів.

З 21 січня 2015 року по 26 вересня 2018 року ексдиректор КЗ "Центр туризму, спорту та екскурсій" з метою привласнення коштів вніс неправдиві відомості щодо кількості відпрацьованих годин певним працівником до табелю обліку робочого часу, що не відповідало дійсності. Колишній директор добре знав, що зазначена особа ніколи не працювала у закладі та жодних робіт у ЦТСЕ не виконувала. Цим він заподіяв комунального закладу матеріальної шкоди майже на 110 тисяч гривень. Станом на сьогодні кримінальне провадження перебуває на розгляді у Луцькому міськрайонному суді.

Читайте також: ЦНАП на Волині надає понад 30 нових послуг

Вочевидь, йдеться про колишнього директора комунального закладу Леоніда Толстіхіна, який очолював комунальний заклад протягом 32 років. З 26 вересня 2018 року і донині посаду директора Центру туризму спорту та екскурсій управління освіти і науки Волинської обласної державної адміністрації займає Богдан Бальбуза.

Всього, зі слів Катерини Балас, із 640 тисяч гривень збитків, заподіяних у 2020 році місцевому та державному бюджету на території Луцька, під час досудового розслідування та судового розгляду вдалося повернути трошки більше 528 тисяч гривень.

Дві луцькі компанії-постачальники газу знизили вартість послуг у березні

В Україні вісім компаній-постачальників газу пропонують свої послуги за тарифами, нижчими граничної вартості 6,99 грн за кубометр, яку встановив Кабінет міністрів до 31 березня.

Станом на 24 лютого свої ціни оприлюднили майже всі газопостачальні компанії, 8 з яких встановили ціни від 6,70 грн до 6,97 грн за кубометр.

Кращу ціну в березні − 6,70 грн за кубометр − пропонує компанія Megawatt, яка знизила вартість своїх послуг у порівнянні з січнем-лютим на 9 копійок.

Компанія "Агросинтез Трейдинг" зменшила тариф на 7 копійок і пропонує газ по 6,75 грн за куб.

Компанія "Енергетичні ресурси України" знаходиться в трійці лідерів за низькими тарифами, її ціна − 6,80 грн за кубометр − на 10 копійок нижча, ніж була в лютому.

Читайте також: На Волині киянин ошукав фірму майже на 500 тисяч гривень

Серед постачальників, які встановили тарифи нижче гранично допустимого урядом рівня, − газопостачальна компанія "Нафтогаз України" (6,86 грн), "Евода ТРЕЙД" (6,88 грн), "Газпромпостач" (6,90 грн ), "Волиньелектро Збут" і "Закарпаття Енергозбут" (по 6,97 грн). Ціни у цих компаній залишилися на лютневому рівні.

Решта постачальників, зокрема регіональні газзбути, афілійовані з облгазами, встановили максимально дозволений тариф 6,99 грн за кубометр.

Призначили нового керівника ДФС Волині: що відомо

Голова Державної фіскальної служби України Вадим Мельник змінив керівників регіональних підрозділів у 10 областях. Новим керівником на Волині став Віталій Дума.

Дума Віталій Романович ще до літа минулого року очолював Західне міжрегіональне територіальне управління Національного агентства України з питань розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (скорочено АРМА, − ред.). Згаданий орган влади має спеціальний статус, уповноважений на формування та реалізацію державної політики у сфері виявлення та розшуку активів, які можуть бути арештовані у кримінальному провадженні, а також управління активами, які арештовані у кримінальному провадженні.

Віталій Дума народився 12 березня 1970 року в селі Великі Глібовичі Перемишлянського району Львівської області.

Читайте також: Повідомили, за яких умов на Волині можуть посилити карантин та які обмеження діють зараз

Закінчив державний університет "Львівська політехнік", Львівську комерційну академію та Львівський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України.

У правоохоронних органах з 1995 року, проходив службу на оперативних та керівних посадах в органах внутрішніх справ та податкової міліції.

У 2015 році був призначений на посаду першого заступника начальника Головного управління ДФС.

З липня 2019 до червня 2020 року працював начальником Західного міжрегіонального територіального управління Національного агентства України з питань розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

У червні 2020 року претендував на посаду заступника начальника управління − начальника відділу Головного управління оперативно-розшукової діяльності Львівської області.

Від червня 2020 року він продовжив працювати в управлінні, але невідомо на якій посаді. Керівництво Західного територіального управління АРМА приховувало цю інформацію – посаду колишнього начальника не надали ні у відповідь на запит, ні в телефонному коментарі.

У 2019−му разом з дружиною Віталій Дума задекларував близько 2 млн грн. Понад 141 тисячу до сімейної скарбниці внесла донька, працівниця митниці. У власності дружини Думи земельні ділянки, квартира у спальному районі Львова та автівки, якими користується вся сім’я. Мешкають вони в будинку площею майже 200 квадратів, який оформлений на тестя. А у власності сина, який працює в управлінні стратегічних розслідувань у Львівській області нацполіції, є ділянка у "львівському Межигір’ї" − селі Підберізці, де розташовані елітні будинки місцевих депутатів. Ділянку той отримав у спадок від прабабусі-вчительки.

Читайте головні новини Волині та України також на нашій сторінці у Facebook