Центральний пляж села Світязь став об'єктом війни між місцевими жителями, підприємцями та владою району. Сторони мають різне бачення розвитку привабливої території.

Читайте також: Схожі на Межигір'я: які будинки у державних олігархів Волині на озері Світязь

Місцеві мешканці б'ють на сполох через те, що підприємці разом з владою Шацького району запустили на пляж трактори, які проводять підготовчі роботи для зведення барів. Люди обурені тим, що їхньої думки щодо місця відпочинку ніхто не спитав. Нібито бізнес і влада таємно вирішили, як облаштувати пляж.

Місцеві проти того, щоб винищувалась природа, а на місці парку з'являлись бари, ринки та подібні заклади.

Читайте також: Як волинські горе-революціонери охороняли елітні маєтки на Світязі

Територія центрального пляжу на узбережжі озера Світязь належить Шацькому національному природному парку. Дирекція ж вирішила надати пляж у тимчасове користування підприємцям за ціною 5 грн за 1 кв. метр на добу. Наразі Шацькою РДА вже замовлений проект "покращення" пляжу, який розробляється ПП "Тола".

Директор Шацького НПП Марія Христецька переконує, що облаштування пляжу закладами відпочинку піде лише на користь і збільшить кількість відпочиваючих. Вона запевняє, що проект облаштування території узбережжя пройшов усі необхідні інстанції для погодження. Зокрема, за її словами, відбулись громадські слухання і усі місцеві мешканці могли без проблем ознайомитись з проектом. У проекті начебто передбачено встановлення альтанок, дитячих і спортмайданчиків, бунгала, пляжних кафе, лежаків, кабінок для переодягання, туалетів та смітників. Втім люди не надто довіряють красивим обіцянкам посадовця.

Читайте також: Як тандем "Кватирка і Ко" намагається "роздерибанити" землі поблизу Світязя

Відзначимо, що директор Шацького НПП Марія Христецька є креатурою скандального очільника Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Кватирка. Волиняни неодноразово вимагали звільнення лісівника з посади через його "нечисту" діяльність. Зокрема, Кватирка звинувачували у завданні збитків на понад 500 млн грн Цуманському лісовому господарству, а також у виплаті грошей держпідприємством без підтверджуючих документів, оплаті ненаданих послуг, платі за будівництво, якого не було.

Читайте також: Для чого "Кватирко і Ко" хочуть розділити землю Шацького НПП на три частини

За сприяння своєї людини, тобто Марії Христецької, Олександр Кватирко і компанія намагаються роздерибанити землі Шацького НПП, щоб в подальшому вигідно надати потрібним людям для реалізації бізнес-інтересів.

Місцева влада, зокрема голова Шацької РДА Василь Голядинець, у свою чергу переконує, що природу нищити ніхто не буде. Головне бажання – впорядкувати діяльність підприємців на пляжі, аби зона відпочинку була сучасною і комфортною для відпочиваючих.

Ініціативу осучаснити та облаштувати центральний пляж необхідним для комфортного відпочинку можна привітати. Однак великі питання викликають персони, які стоять за реалізацією ідеї. Їхня репутація не дає віри у те, що ласий центральний пляж не перетворять на ринок, мережу барів, ресторанів та клубів.

Читайте головні новини Волині та України також на наших сторінках у Facebook та Twitter