Чергова конфронтація навколо Чорноморського флоту Росії, який базується у Севастополі, пов’язана з традиційним святкуванням нашими сусідами Дня ВМФ саме у цьому місті. Українська сторона заявляє, що російське керівництво начебто не встигло у відведений трьохмісячний термін подати потрібні документи на розгляд. Хоча за інформацією міської ради Севастополя усі паперові питання з ними було вирішено вчасно і відповідні рішення направлені до Києва.
Росія, яка вже розпочала підготовку до свята, яке має відбутися в останню неділю липня, обурена. Відміняти парад, начебто, ніхто не збирається, а ось „порізати” програму можуть. Українська сторона заборонить використовувати у параді будь яку сухопутну техніку та авіацію. А ці дві складові якраз і мали створити цілісну картину свята.
Проти проведення параду виступає представник „НУ-НС” Юрій Клочковський. На думку депутата проводити День ВМФ Росія має у Новоросійську, а не на території іншої держави. „А якщо б США захотіли провести свято своїх ВМС на Кубані, таке бажання Америки назвали би ненормальним. Так чому Росія хоче проводити свої урочистості в Україні? Це повний абсурд, цього не можна допускати”, - висловився народий обранець, слова якого наводить ресурс Правда.ру.