Про ймовірну реконструкцію серця Луцька – Театрального майдану – сказано багато. При чому – на всіх рівнях. Однак… Невже спрацював психологічний принцип: коли сили витрачено саме на розмови, відтак на діло їх просто не вистачає? Генеральний директор ТзОВ «Магніт» (саме це товариство узяло в оренду головну площу обласного центру), депутат Луцької міської ради, член фракції ВО «Батьківщина» Сергій Волик заявляє про наміри довести справу до кінця.

Посаду генерального директора ТзОВ «Магніт» Сергій Волик займає із 2008 року. Підприємство створили для реалізації одного проекту – будівництва торгового центру, підземних переходів та парковок на Театральному майдані. «Роботи щодо проекту почали здійснювати ще у 2007-му, а з 2008-го – активізували. В результати здобули перемогу у відповідному конкурсі», - розповів співрозмовник.

Практично весь Театральний майдан – в оренді у ТзОВ «Магніт» до 2013 року. Орендована площа – більш ніж два гектари, де планувалося збудувати підземні переходи, торговий центр, парковку й усю необхідну інфраструктуру. За словами Волика, «на кінець 2008-го проект переносу мереж був практично готовий. Навіть частину робіт здійснили щодо перенесення електрозабезпечення Палацу культури міста Луцька й інших установ. Словом, звільнили територію майдану від кабелів. Та й сам проект виготовили. Але розпочалося у 2008 році фінансово-економічна криза. І ті фінансові проблеми не пройшли безслідно. А особливо для галузі будівництва. Відповідно, й наш проект власники призупинили. Вирішили, що не час вкладати кошти».

Імена власників співрозмовник видання не озвучив, лишень уточнив: двоє – лучани, ще двоє – зі столиці.

Волик додав, що з огляду на зміну ситуації (а прийшли інші керівники на рівні держави, області, міста) ТзОВ «Магніт» зменшило апетити й виділило першу чергу проекту. Обмежилися зведенням переходів біля готелю «Україна» й коло центрального універмагу. «Та й влада змінилася, і на це не вдається не зважати. От, до прикладу, ми планували знести фонтан, що розташований на Театральному майдані. Нині цей об’єкт місцева влада має намір реанімувати. Це – перше... Друге – ялинки, котрі традиційно прикрашають до Нового року. Дерева теж не будемо зачіпати», - розповів очільник ТзОВ.

Ширилися чутки, що й пам’ятник Лесі Українці хотіли переносити. Як зізнється Сергій Волик, було кілька варіантів. «Демонтуємо об’єкт на час будівництва й тимчасово встановлюємо поруч. Зрозуміло, що пам’ятник національного значення не припустимо викинути на задвірки. Згодом поставили б Лесю Українку на те саме місце з точністю до міліметра. Наступний варіант – оминути пам’ятник і не проводити під ним жодних робіт. Чому ТзОВ «Магніт» отримало перемогу в конкурсі проектів? Та тому, що ми пропонували лишити Театральний майдан практично таким, яким він є. Жодних кардинальних змін проводити не мали наміру. Проект складався із соціальної складової (підземні переходи) та комерційної – підземний торговельний центр із пристойними магазинчиками, на кшталт «Глобуса» в Києві. Ще – парковка та заклади швидкого харчування. Так воно й буде. Правда, від ідеї облаштування підземних автостоянок довелося відмовитися, й торговельний центр займатиме меншу площу», - нагадав про плани директор ТзОВ «Магніт».

Коментуючи слова Луцького міський голова Миколи Романюка про те, що знімати нещодавно вкладену бруківку на Театральному майдані він не дозволить, Сергій Волик каже: «Думаю, не вийде дістатися під землю, не знявши асфальтового покриття чи бруківки. Якщо й зніматимемо, то неодмінно вимостимо знову після завершення робіт. За принципом – розкопали й залишили – ніхто працювати не буде. А можливо, вкладемо ще кращу».

Оскільки договір оренди підписано до 2013-го, а на календарі – 2012 , то зараз повністю переробляють проект: із загального виділяють першу чергу. «Необхідно підкоригувати і проект переносу мереж, адже планувалося охопити площу у 20 тисяч метрів квадратних, а тепер – лише чотири тисячі. Окрім того, 2012-й – рік чемпіонату Європи з футболу та рік виборів. Тому, певно, доведеться зачекати. Відтак маємо всі шанси розпочати будівництво у 2013-му. Стартуватимуть роботи – договір оренди продовжимо. Не думаю, що виникнуть суттєві перепони з боку міської влади чи депутатів. Тим паче, що про необхідність реконструкції Театрального майдану говорять добрих двадцять років», - розповів про плани чоловік.

До речі, ТзОВ «Магніт» за оренду земельної ділянки на Театральному майдані сплачує 226 тисяч 400 гривень у рік. У місяць – 18 тисяч 600 гривень.