Менш ніж за три місяці до старту Євро-2012 Україна приготувала стадіони та готелі, працює над дорогами та аеропортами, однак зовсім забула про туалети. Громадські вбиральні, які у світі нерідко називають обличчям країни, неодмінно вразять гостей з Європи своєю кричущою неподібністю до цивілізованих взірців. Безкоштовні громадські туалети в Україні оточені хаотичними смітниками та розкиданами довкола шприцами й використаними засобами контрацепції.

Написи "Ч" та "Ж" здебільшого лише кириличні. Для іноземців гендерну спрямованість турботливі люди окреслили нецензурними малюнками.

Для порівняння – в безкоштовних придорожніх туалетах у Японії стоять живі квіти. Вбиральні дивують чистотою та приємними ароматами. У кабінці – сидіння з підігрівом, гігієнічними накладками, а такі ж технологічні пристрої для паперу та змиву води.

Японці перемагають не лише бруд, а й запахи та звуки. Спеціально для сором'язливих вигадані регулятори гучності змиву – аби сусід нічого не чув. Тумблерів та кнопок у кабінках – як у літаку.

Українські туалети навпаки – максимально посилюють комунікацію. Соціалізованість – не єдина фішка наших безкоштовних вбиралень. Гості Євро-2012 неодмінно побачать "сюрпризи" від попередніх "невлучних" відвідувачів.

Дещо краща ситуація в платних туалетах, але й там технологій мінімум: сушарка для рук, умивальник, гаряча і холодна вода. Більше-менш схожі на нормальні – туалети на фірмових автозаправках.

Але там рейсові автобуси з пасажирами не зупиняються. Та й табличка, що позначає туалет, сором'язливо ховається за цінниками пального.