Хто останнім часом робив спроби пройти вулицею Грушевського повз будинок №5, той, як ніхто, розуміє чудодійну силу службового посвідчення. Міліціонер, що стоїть на сторожі головного тротуару країни, пропускає лише пішоходів із карткою, яка вказує на причетність до Верховної Ради. Прості смертні мусять переходити на протилежний бік вулиці.Так само буває і при скоєнні правопорушення на автошляху - комусь приходиться сплачувати штраф, а хтось, показавши інспекторові "спецпапір" з печаткою, мчить далі з перевищеною швидкістю.

Хто в Україні має магічні посвідчення і звідки вони беруться.

Чиновники будь-якого рангу, працівники внутрішніх органів, інші посадовці мають необхідний для виконання службових обов'язків документ, який засвідчує їхню особу і посаду. Інколи він надає деякі привілеї, але зовсім не звільняє від виконання закону. Та в більшості випадків їх використовують все ж таки для уникнення покарання.

Посвідчення депутата – найбільш ходовий товар

"За менталітетом, що у нас склався, не скористатися посвідченням аби уникнути відповідальності – нерозумно", - бідкається Костянтин Стогній, полковник міліції у відставці, а нині журналіст.Народний депутат Геннадій Москаль козиряння документом взагалі називає збоченням. "Вважаю, такими речами користуються люди, у яких є комплекс неповноцінності. Коли їх зупиняють на трасі, вони починають розмахувати посвідченнями співробітника Інтерполу, радника президента, прем'єр-міністра, СБУ, різних громадських організацій боротьби з корупцією – і асамблеї, і комітети, і асоціації і т.п. Це якісь збоченці", - каже нардеп.

Випадки підробки посвідчень - не поодинокі в вітчизняній криміналістиці. Костянтин Стогній навів приклад, коли в Івано-Франківську місцеві "виробники" документів знахабніли настільки, що навіть самі вирішили скористатися своєю продукцією. "Іванофранківські ділки до того розслабилися, що приїхали в УВС Івано-Франківської області і запропонували там посприяти у призначенні начальника обласного ДАІ. Пред'явили усі документи і затребували за це хабара. На цьому й попалися", - розповів він. Потім розкрутили всю цю історію – виявилося, що у них було налагоджено виготовлення і збут різноманітних фальшивих посвідчень.

Найбільш ходовим товаром виявилося посвідчення народного депутата. "А от з документом про належність до органів МВС можна запросто спалитися, інспектори "на дух" відчувають свого", - попереджає Стогній. На підтвердження його слів водій одного київського мажора розповів ТСН.ua історію про те, як його роботодавець, подавши інспекторові ДАІ фальшиве посвідчення співробітника МВС, сказав, що в нього посада – капітан.

А Геннадій Москаль згадав інший випадок, який стався за кордоном з його знайомим. Хильнувши зайвого на дискотеці, той мав неприємну розмову з поліцією. Щоб вирішити інцидент, він вирішив скористатися підробним посвідченням радника керівника Інтерполу. Нардепа терміново викликали з готелю, щоб він прояснив ситуацію. "Такої посади взагалі немає, - пояснює Геннадій Геннадійович. – Я порвав те посвідчення прямо на очах у здивованих поліцейських. Мені було соромно за поведінку мого співвітчизника".

Ксиви - на всі смаки

odessa.comments.ua

Тож, звідки беруться такі "співробітники" Інтерполу? Варто лише "забити" у пошук "Куплю посвідчення", як з'являється маса посилань на продавців документів. В такій Інтернет-крамниці можна придбати свідоцтво про шлюб і відразу ж свідоцтво про розлучення. Можна також отримати свідоцтво про народження будь-якого року, диплом якої завгодно спеціальності. А можна - службове посвідчення. Один із сайтів пропонує повне різномаїття ксив на будь-який смак і розмір гаманця.

Спецталон СБУ з проводкою. Спеціальний талон Служби Безпеки України і до нього - виписка з ДАІ. Реальний: з проводками по всім документам і базам СБУ та ДАІ. Ваш автомобіль буде значитися як автомобіль СБУ. Даний талон забороняє огляд вашого автомобіля, дорожньої та водійської документації, а також пасажирів (просто кажучи, ви можете возити, що завгодно, спокійно їздити на червоне світло). Якщо талон вирішать перевірити по базі, він там буде, все офіційно. ДАІ зобов'язується забезпечити вам безперешкодний проїзд по всій території України. Талон видається на дворічний термін. Терміни на оформлення: 2-3 тижні. Вартість: $ 2499.Посвідчення співробітника МВС. Вартість $ 195, включаючи доставку по СНД. Термін виготовлення 2-5 днів.

Посвідчення помічника народного депутата.

Термін оформлення - 1-2 дні. Ціна - до $ 200.

Посвідчення Адміністрації президента України. Якісна підробка посвідчень Адміністрації президента України та спецталонів Адміністрації. Дозволяє безперешкодний проїзд по всій території України, можна використовувати при носінні незареєстрованої зброї.

Дозвіл на спецсигнали. Дозвіл на установку мигалок з проведенням, з усіма документами. Дозвіл видається на чотирирічний термін. Термін оформлення - два-три тижні. Вартість - $ 1599.

При цьому Інтернет-магазин рекомендує не намагатися поставити мигалки на Ferrari або Jaguar: "Будьте як всі ті, хто користується мигалками офіційно – скромний темний джип із затемненим склом чудово підходить для цієї справи".

З оголошень видно, що виконавці "спецзамовлень" мають, крім художніх талантів, ще й непогане почуття гумору.

На "професійній" основі

Та фальшиві свідоцтва виробляються не лише аматорами. На тематичних сайтах є й інші оголошення, у яких вказується, що можна отримати й справжні документи напряму від "контори".

Ось одне з них: "Продам ксиву (допоможу оформити) помічника міністра МВС. Ксива легальна з повною проводкою! В Україні таких буде 5! Залишилося 3! Проводка по всіх базах. Номер машини вноситься в базу ДАІ. "Гайці" тільки честь віддають, побачивши машини. В комплекті ксива і лобовуха!".

Або ось таке: "Спецпропуски і талони на 2012 та 2013 рік. Дозвіл МВС, Генеральної прокуратури, Прокуратури м. Києва, Апеляційного суду, Кабінету міністрів, Верховної Ради, Адміністрації президента. Дозволи на паркування, візитки з підписом і т.д. Кількість обмежена - 18 штук. Ціна від 700 грн".

Можна, звичайно, припустити, що в оголошенні йдеться про фальшивки. Та є свідчення власників таких "ксив".

Андрій, мешканець обласного центру, вже не раз користувався ними. "В мене була залізобетонна "ксива" за часів, коли ДАІ очолював генерал Дагаєв. Коштувала вона дорого – 500 доларів, але це було більш, як 10 років тому, тоді ця сума складала четверту частину вартості квартири в обласному центрі. З цим документом можна було виробляти що завгодно – їздити хоч у нетверезому вигляді, хоч на червоне світло світлофору".

Те, як Андрій отримував "ксиву", доводить її справжність. "Як називалася організація, де я її отримав, не скажу, бо не дуже знаюся на цій структурі. Але точно МВС. Добре пам'ятаю, як приїхав до будинку, біля якого стояло багато міліціонерів, мене завели у якийсь кабінет, там вручили посвідчення, навіть привітали. Я розплатився і став власником чудового документу, який мене рятував від неприємного спілкування з даішниками", - розказує він і зізнається, що останнім часом нічого не купує, але якби щось серйозне запропонували, то не відмовився б. Були в нього й інші "перепустки", але ця сподобалася найбільше.

Серед інших – посвідчення про членство в громадських організаціях. "Вони не дуже дієві, - ділиться досвідом ще один наш співрозмовник, Олександр. – Я маю квиток Української секції Міжнародної поліцейської асоціації. Річний членський внесок в неї - 800 грн. Формально не дає ніякого статусу. У законі прописана організація як звичайнісінька. Але багато даішників ведеться на цю "ксиву" (вона красива, з жетоном, номером і т.п.). До того ж, багато міліціонерів шанують колишнього главу МВС Василишина, який є головою української організації цієї асоціації".

Соціальний запит на фальшивки

Скільки нам не стверджували, що перед законом усі рівні, реалії говорять про протилежне. "Правду ніде діти – соціальний запит на таку продукцію в нас є", - робить висновок Геннадій Москаль.З наведених прикладів складається враження, що цей запит і формують ті самі чиновники, які потім забезпечують пропозицію. А щодо покарання нардеп говорить, що "стаття за використання завідомо підробленого документа є". "Нею передбачене покарання у вигляді штрафу чи арешту до 6 місяців. Але розслідування такої справи коштуватиме бюджету до 50-70 тисяч гривень, і це без проведення експертиз і т.п. В загальному може "потягти" більше 100 тисяч грн. Органи внутрішніх справ, як правило, не беруться за такі розслідування", - каже депутат.

Та більш за все хвилює, що запит на посвідчення і різноманітні дозволи вже передбачає правопорушення. Скільки ж збирається порушувати водій, якому вигідно придбавати "індульгенцію" за півтори-дві тисячі доларів при середньому штрафі у 300-400 грн? З якою швидкістю і в якому стані він їздитиме?

Замкнуте коло

Костянтин Стогній розповів, що спроби боротися із зловживанням посадовими документами таки були. Але у дуже вузьких колах.

Перша спроба була за міністра Кравченка, а потім ту саму ініціативу відновив Анатолій Могильов: було видано розпорядження, щоб служба внутрішньої безпеки слідкувала за співробітниками ДАІ на дорозі, які будуть відпускати машини по посвідченню. Знаючи, що за ними можуть слідкувати, даішники фіксували такі випадки і зразу ж докладали про них.

"Така практика запроваджувалася між своїми, так як міліціонери теж порушують, буває, що і нетверезі сідають за кермо. До інших цей захід не застосовувався. Особливо до прокуратури, яка здійснює в нашій країні нагляд за роботою правоохоронних органів. Важко звинуватити у порушеннях того, хто курує твою діяльність", - зробив сумний висновок Костянтин Стогній.