Україна стане енергетично незалежною державою до 2020 року. Про це в ході регіонального семінару з розвідки і видобутку сланцевого газу заявив міністр екології і природних ресурсів Едуард Ставицький, передає кореспондент РБК-Україна.

"До 2020 р. на думку фахівців ми зможемо повністю забезпечити себе газом... В наступному році перша бурова буде запущена і на Олеськой і на Юзівської площах. Перший вільний газ ми отримаємо до 2015 р. Тобто зниження енергетичної залежності від Росії буде спостерігатися вже з 2015 р., і ми дійдемо до нуля до 2020 р.", - сказав міністр.

Він зазначив, що зараз обробляються дані по Слобожанського площі в Харківській області, а також майданчики в Полтавській, Дніпропетровській областях та на Волині.

"Це буде як конкурси так і спільні підприємства з національними компаніями", - додав Ставицький.
Нагадаємо, в спеціальному аналітичному звіті Міжнародного енергетичного агентства (IEA) щодо перспектив використання природного газу йдеться, що Україна до 2016 р. може замінити 15 млрд куб. м імпортного газу іншими видами палива. Агентство також очікує, що до 2016 р. ефективність використання природного газу в Україні зросте до 20%, і далі до 2020 р. зростатиме на рівні 1% в рік.