Під час проведення рибооохоронного рейду по рибогосподарських водних об’єктах Іваничівського району 28 квітня 2012 р. старшим державним інспектором Волиньдержрибоохорони Володимиром Жигалюком за участю громадських інспекторів рибоохорони та працівників Нововолинського МВ УМВС України було затримано Миколу Холмецького та Василя Лиса в яких виявлено промислові знаряддя лову – 8 (вісім) сіток, без дозволу на промисел та гумовий човен в заборонений нерестовий період біля рибогосподарського водного об’єкта р. Західний Буг поблизу села Мовників Іваничівського району.Про це повідомляє сайт Волиньдержрибоохорони.

Під час встановлення вищезазначених осіб, що порушили природоохоронне законодавство з’ясувалося, що Микола Холмецький є головою Іваничівської районної організації УТМР і в його діях окрім порушення природоохоронного законодавства в нерестовий період вбачається ще й присвоєння владних повноважень. У затриманих Миколи Холмецького та Василя Лиса вилучено цінні породи риб: лящ – 8 екз., плітка – 18 екз., окунь – 11 екз., йорж – 5 екз., плоскирка – 2 екз., всього 44 екз. риб, загальною вагою 8,65 кг., чим завдано рибному господарству України збитків на значну суму 3230,00 грн.

Під час затримання жодного документа, що підтверджує законність перебування Холмецького М. та Лиса В. на даному рибогосподарському водному об’єкті не було надано. Також в наявності у них не було жодних матеріалів, що підтверджують факт вилучення знарядь лову - сіток та водних біоресурсів (риби) з природного середовища.

Під час затримання Холмецький М.М. чинив злісну непокору, не виконував законні вимоги старшого державного інспектора Волиньдержрибоохорони Жигалюка В.В. та працівників Нововолинського МВ УМВС України чим чинив перешкоду для з’ясування обставин справи. Забороняв гр. Лису В.І. відкрити автомобіль для проведення огляду працівниками міліції. Матеріали по даному факту були направлені в прокуратуру Іваничівського району для з’ясування обставин правомірності дій Миколи Холмецького та Василя Лиса. Іваничівською прокуратурою розглянуто дані матеріали та направлено їх у Іваничівський РВ УМВС України у Волинській області для організації дослідчої перевірки за ознаками злочинів, передбачених ст. ст. 249, 353 КК України.

Довідково: Стаття 249. Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом 1. Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду, - карається штрафом від ста (1700 грн.) до двохсот (3400 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, з конфіскацією знарядь і засобів промислу та всього добутого.Стаття 353 Кримінального Кодексу України - Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи 1. Самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи, поєднане із вчиненням будь-яких суспільно небезпечних діянь, - карається штрафом до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн) або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.