Сьогодні в приміщенні Волинської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки відбулася зустріч з диссидентом, філософом, редактором газети «Наша віра», президентом Українського ПЕН-клубу, учасником ініціативи «Першого грудня», літературознавцем, публіцистом Євгеном Олександровичем Сверстюком. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Тема зустрічі – «Нові виклики перед громадянським суспільством та перспектива його розвитку». Євген Олександрович висловлював власні думки та погляди щодо цього питання, ділився досвідом, отриманим під час подорожей по Європі та відповідав на запитання присутніх.

Однією з проблем, порушених на зустрічі, стало мовне питання. Євген Сверстюк вважає, що це не якась загальна проблема, а персональна проблема кожного із нас.

«Нам потрібно боротися за українську мову в кожній сім’ї, в кожній родині. Це має стати нормою. Це вирішується на рівні людини. Жоден закон не погубить мови», – сказав Сверстюк.

На запитання чи змінилася за роки незалежності наша національна свідомість, Євген Олександрович відповів: «Національна свідомість поглибилась і поширилась на Україні. Сьогодні є підручники, де нормальні люди нормально описують історію. Однак, національна свідомість інтегрує різні рівні. В поляків, наприклад, – масова національна свідомість. Навіть польський комуніст – це в першу чергу поляк. Але такої національної свідомості на рівні інстинкту ми не маємо».

Щодо перспектив розвитку громадянського суспільства та проблем на їхньому шляху, то Євген Сверстюк зауважив: «Головна наша проблема – це брак національної солідарності. Всі розуміють, що потрібно бути разом, а не хочуть бути разом. Ті, хто виходять з колоніального хаосу не можуть в собі подолати «отаманщини».

Також відомий діяч запевнив присутніх, що скрізь по нашій державі є здорові сили, здатні побудувати громадянське суспільство, однак їх потрібно розбудити і їм нагадати, що саме вони насправді є сила.