ТзОВ «Зелене Енергія В» знову спробує взяти поліські торфовища в розробку з метою геологічного вивчення. Зокрема на чергову сесію Волинської обласної ради виноситься проект рішення, яким передбачається надання родовищ торфу для дослідно-промислової розробки, - повідомляє «Під прицілом».

Зокрема, на засіданні постійної комісії облради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів депутати вкотре повернулись до питання надання надр у користування компанії з "кіпрською пропискою". Таким чином, ТзОВ «Зелене Енергія В» має намір взяти у розробку родовища: «Велике», «Червинське», «Коростянське», «Куликівщина» та «Судче», що знаходяться на території Любешівського району. Їх загальна площа в нульовій межі становить 9864  га, в промисловій – 6101 га . Однак, варто зауважити, що частина території урочища «Велике» та «Коростянське» входять до заповідних зон.

Нагадаємо, що нещодавно депутати не прийняли рішення щодо надання надр у користування ТзОВ «Зелена Енергія В». Та сьогодні чиновники знову повернулись до цього ж питання. Серед членів комісії воно викликало дискусію, оскільки окремі з них вважають таку передачу волинських торфовищ у користування незаконною. Та інші з такою думкою не погоджуються, адже при геологічному вивченні буде задіяна чимала кількість людей, таким чином вони будуть наділені робочими місцями.

Нагадаємо, що ТзОВ "Зелена Енергія В" належить до так званих "офшорних компаній з кіпрською пропискою", статутний капітал якого становить всього 305 тисяч гривень. Юридично компанія зареєстрована у Києві. Однак засновниками виявились чотири компанії, створені і зареєстровані в Республіці Кіпр. Тож, фактичними розробниками волинських торфовищ є кіпрські компанії. Тож і гроші отримані від геологічних вивчень будуть скеровуватись скоріш за все туди ж.

На сьогоднішньому засіданні все  ж депутати погодили направити це питання на розгляд сесії.