Нещодавно Ковельський міськрайонний суд Волинської області розглянув справу про обвинувачення львівського судді у хабарництві, - повідомляє «Під прицілом».

Зокрема, органом досудового слідства чоловіка обвинувачено в тому, що той будучи обраним на посаду судді впродовж тривалого часу вимагав та одержував хабарі. Тим самим він чинив неправосудні рішення.

Так, обвинувачений, будучи суддею Червоноградського міського суду Львівської області, розглядав справу про адміністративне порушення передбачене статтею ст. 162 КУпАП ( порушення правил по валютних операціях). При цьому він вимагав у підсудного хабар.

Однак, суддя не визнав своєї вини.

Викликаний до залу суду потерпілий, з якого суддя вимагав гроші,розповів, що він був затриманий правоохоронцем неподалік міського ринку в місті Червонограді за те, що займався купівлею-продажем іноземної валюти.

Чоловіка було доставлено у райвідділ міліції, де у нього вилучили всі гроші, які були предметом правопорушення. В подальшому ці матеріали адміністративної справи направили до Червоноградського міського суду, при цьому міліціонери запевнили, що він отримає мінімальне покарання у вигляді попередження та йому повернуть вилучені гроші.

Однак, через деякий час він без виклику прибув до суду і в канцелярії дізнався, що його справа перебуває на розгляді у вищеназваного судді. Тож, він прийшов до цього ж судді, який переглянув його справу та сказав прийти наступного дня. У вказаний час він прибув в кабінет судді, який почав розповідати про складність справи. Але потім суддя пообіцяв її вирішити. Мовляв не буде вилучати усіх грошей, а лише 200 доларів, які були предметом незаконних валютних операцій.

При цьому суддя сказав, що за це йому слід заплатити 900 доларів США. Чоловік в свою чергу погодився на таку пропозицію та сказав, що принесе гроші на наступний день.

Проте суддя, який вимагав хабара не знав, що всю розмову обвинувачений зафіксував на свій диктофон, який використав спеціально, щоб викрити суддю в можливій корупції.

Тож, на другий день він в суд не пішов та обіцяних грошей не поніс, а пішов одразу в УБОЗ Львівського УМВС і повідомив, що суддя за позитивне вирішення в його користь справи про адміністративне правопорушення, вимагає з нього 900 доларів США. Після того, як працівниками міліції все було оформлено, то він разом з двома службовцями УБОЗу  приїхали в місто Червоноград. По приїзду працівники міліції одягнули на чоловіка спеціальні технічні засоби і той пішов на зустріч з суддею. Після отримання хабара суддя попросив прийти в якийсь інший зручний.

Так, через два дні суддя забажав ще більше грошей. Чоловік пообіцяв, що він дасть йому ще 300 доларів США.

Правопорушник написав повторну заяву в УБОЗ Львівського УМВС про вимагання 300 доларів США.

В цей же день, він в коридорі Червоноградського міського суду передав хабарнику ще 300 доларів США. При цьому, все знову було зафіксовано спеціальними технічними засобами, які йому надали працівники УБОЗу.

Що ж до судового рішення, то він його отримав лише через тиждень, однак на ньому стояла дата, яка вказувала на те, що постанова була винесена ще тиждень тому. Проте чоловік стверджує, що саме в той час, вказаний у постанові, його справа не розглядалася і взагалі він не був присутнім при її розгляді. 

Ще через деякий час чоловіка повторно затримали працівники міліції за незаконне зайняття валютними операціями і на нього знову були складені відповідні документи.Справу направили до Червоноградського міського суду.

Через деякий час він випадково зустрічає суддю, який у нього вимагав хабар та розповідає йому про повторне притягнення його за адміністративне правопорушення та просить допомоги.

Служитель Феміди знову пообіцяв посприяти валютнику у вирішенні нової справи, яка перебувала на розгляді вже в іншого судді.

Яким чином суддя мав впливати на свого колегу чоловіку не відомо, однак суддя на клаптику бумаги написав цифру «1 500», що означала, яку суму грошей потрібно сплатити за «послуги».

Проте, підсудний не погодився з цією сумою, а тому написав власноручно цифру «1 000», з чим суддя погодився.

Про це чоловік відразу повідомив працівників УБОЗу.

Тож, суддя набравшись хабарів все ж виконав свою обіцянку та  чоловіку було присуджено мінімальний штраф у розмірі 510 гривень, конфіскацію в дохід держави лише 100 доларів США та 800 гривень і повернення йому решти вилучених коштів в сумі 1 470 доларів США та 5 130 гривень.

Відтак, суд враховуючи усі обставини вирішив визнати підсудного винним у вчиненні злочину передбаченого ст. 368 ч. 3  КК України (одержання хабара) та призначити покарання у виді позбавлення волі на строк п'ять років, без конфіскації майна, з позбавленням його права займати посади в органах державної служби та правоохоронних органах на три роки.

Однак, обвинуваченого було звільнено від відбування основного покарання, якщо він протягом іспитового терміну строком на три роки не вчинить нового злочину.