До 1 липня 2013 року більше 5,5 тисяч волинян отримають повідомлення із органів Міндоходів про сплату податку на нерухоме майно,- повідомили в управлінні доходів і зборів з фізичних осіб ГУ Міндоходів у Волинській області.

У випадку незгоди із нарахованою фахівцями Міндоходів сумою податку на нерухоме майно, варто звернутися у податкові інспекції за місцем реєстрації для звірки даних.

Щоб уникнути непорозумінь, фахівці Міндоходів просять волинян не зволікати з візитом до податкових інспекцій і також своєчасно подати заяву про застосування пільги зі сплати податку на нерухоме майно на житловий об’єкт, в якому платник податків не проживає. Таку письмову заяву громадянин повинен подати не пізніше 1 липня 2013 року

Фахівці Міндоходів наголошують: закон не забороняє зробити попередній розрахунок суми податку на нерухоме майно і передбачає право громадянина визначитися стосовно житлової площі, з якої сплачуватиме податок у випадку наявності двох об’єктів житлової нерухомості.

За останніми оперативними даними, майном, що підлягає оподаткуванню, на Волині володіє 5556 громадян.

Зокрема, за інформацією Міндоходів, 5506 волинян мають у власності два і більше житлових об’єктів. Квартирами, що перевищують 120 квадратних метрів володіє 34 волинянина, а житловими будинками площею понад 250 квадратних метрів, володіють 16 мешканців області.

Таку невелику кількість платників податку на нерухоме майно у ГУ Міндоходів пояснюють тим, що комфортним та великим за площею житлом, як правило, володіють подружжя, або ж родичі. А в цьому випадку, кожен із них має право скористатися пільгою на визначену в законі житлову площу.

Нагадаємо, сплачувати податок на нерухоме майно зобов’язані не всі фізичні особи, а лише ті, котрі володіють квартирою житловою площею більше 120 і будинком, житлова площа якого перевищує 250 квадратних метрів.

Ставки податку на нерухоме майно встановлюються сільською, селищною або міською радою в таких розмірах за 1 кв. метр житлової площі об'єкта житлової нерухомості:

- для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 м2, та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 м2, ставки податку не можуть перевищувати 1% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року;

- для квартир, житлова площа яких перевищує 240 м2, та житлових будинків, житлова площа яких перевищує 500 м2, ставка податку становить 2,7 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року.