Сьогодні журналісти нашого видання випадково натрапили на звалище порожніх пляшечок та упаковок від лікарського препарату «Кодарекс». Таке сміттєзвалище ми знайшли на східцях до підвального приміщення Будинку панахиди зі зворотньої сторони будівлі, - інформує «Під прицілом».

Декілька десятків порожніх пляшечок від препарату, картонні папірці, що залишилися від упаковок, та мірні стаканчики лежать на сходах, що ведуть до підвального приміщення Будинку панахиди. Більше того, збоку сакральної споруди, в траві, та навіть на клумбі біля входу лежать пляшечки від препарату.

Як виявилося, «Кодарекс» - це сироп, який застосовують від кашлю та при застудних захворюваннях.

Але справа втому, що головна діюча речовина цього медичного препарату – кодеїн фосфат. З’ясовуємо, що така речовина є синтетичним опійним наркотиком (опіатом) і використовується як лікарський засіб проти кашлю центральної дії, зазвичай у поєднанні з іншими речовинами. Володіє слабким наркотичним ефектом навіть тоді, коли його вживають без передозування.

Аби переконатися у тому, що «Кодарекс» справді має наркотичну дію, звертаємося до головного лікаря Луцька Федора Кошеля. Лікар каже: «Цей препарат таки містить наркотичну речовину, але продають його без рецепту. Якщо вживати «Кодарекс» у великій кількості, то він діє як опіум».

Крім того, Федір Кошель повідомив, що препарат діє на центральну нервову систему, збуджуючи її, і викликає своєрідну ейфорію у випадку передозування.

Міністерство охорони здоров’я, до речі, раніше відносило «Кодарекс» до наркотичних (психотропних) лікарських засобів, що містять малу кількість наркотичних засобів або психотропних речовин. Однак ще наприкінці листопада минулого року набув чинності наказ МОЗ України, згідно з яким з такої категорії виключено комбіновані лікарські засоби, які містять псевдоефедрин, декстропропоксифен та кодеїн.

Так, законодавство Украни забороняє продавати препарат «Кодарекс» без рецепту. Проте до аптек Луцька, очевидно, інформація про зміни в законодавстві, ще не дійшла.

Таким чином, поки аптекарі без вагань продають наркотичний засіб - вдячні покупці отримують ейфорію, та щей під самісіньким стінами сакральної споруди - Будинку панахиди.

Судячи з кількості порожніх пляшечок стає зрозуміло, що їх лишила аж ніяк не хвора на кашель людина, а наркомани, які добряче знають, від яких загальнодоступних препаратів можна отримати кайф. Найдивніше, що поруч за парканом розташовується СІЗО