Сьогодні Господарським судом Волинської області було розглянуто дві справи за позовом Волинської обласної спілки споживчих товариств до підприємців ринку «Завокзальний», - інформує «Під прицілом».

Так, Волинська облспоживспілка подала до суду позов на підприємців, які не хочуть виконувати їхні вказівки. Тож сьогодні в суді розглянули дві ідентичні справи за позовом облспоживспілки до підприємців.

Загалом, облспоживспілка намагається змусити підприємців шляхом демонтажу прибрати металеві конструкції з землі, яку вони ще в 2009 році дали їм в оренду.

В позовних вимогах представник облспоживспілки посилається на те, що підприємці порушили правила безпеки газопостачання. Мовляв, їхні торгові точки розташовані на газових трубах.

Щоправда, як запевняють обурені підприємці, жодних доказів, що саме під їхніми торговими точками розташовані газові труби, керівництво облспоживспілки не надає, а прибирати їх самостійно не хоче.

Відтак, в цьому році, коли підприємці захотіли поновити договір оренди Волинська облспоживспілка їм відмовила та лише попередила, що якщо вони не захочуть добровільно прибрати свої контейнери з їхньої землі, то справа піде до суду. Окрім цього, з підприємців намагаються стягнути відповідні неустойки.

Зокрема, підприємця Анатолія Максимюка  змушують прибратися геть з території ринку «Завокзальний» та виплатити 4 752 гривні неустойки. Ще одного підприємця, Галину Носалюк, теж просять прибрати свою металеву конструкцію з ринку та сплатити 3 888 гривень.

Представник відповідача, адвокат Олександр Рязанцев, на початку судового засідання з розгляду обох справ подав заяву про відвід судді. З його слів, він ставить під сумнів законність розподілу справ, що стосуються облспоживспілки та підприємців ринку «Завокзальний». Мовляв, досить дивно, що ідентичні справи при комп’ютерному розподілі потрапили до однієї судді.

Також Олександр Рязанцев наводить низку неточностей в позовній заяві, які говорять про те, що заяву не можна було приймати до розгляду. Проте, за його словами, суддею це проігнорувалося і було порушено провадження у справі. Тож адвокат стверджує, що суддя не може розглядати справу, адже сторони не впевнені в її неупередженості.

Однак суддя вирішила заяви про відвід судді залишити без задоволення, як в першій справі так і в другій, назвавши їх безпідставними.

Обома відповідачами також було подано зустрічний позов, в якому вони просять визнати недійсним договір оренди за 2009 рік та зобов’язати облспоживспілку укласти належний договір про оренду землі на 22 роки.

Нагадаємо, що нещодавно Луцька міська рада судилася з Волинською блспоживспілкою стосовно розірвання договору оренди земельної ділянки на ринку «Завокзальний». Так, Луцькрада посилалася  на те, що облспоживспілкою неналежно виконувалися умови договору. Зауважимо, що однією з умов договору було зобов’язано Волинську облспоживспілку укласти договір оренди з підприємцями на 22 роки, що облспоживспілка навідріз відмовлялася робити.

Відтак, у сьогоднішніх судових засіданнях було оголошено перерву до 1 серпня цього року, аби суд мав змогу оглянути зустрічний позов підприємців ринку «Завокзальний» до Волинської обласної спілки споживчих товариств.