Для лучан вже давно не дивина, що на Центральному ринку Луцька, можна розжитися маленькими кошенятками чи цуценятками. Такий собі невеличкий «пташиний ринок» працює тут майже щодня, - повідомляє інтернет-видання «Під прицілом.

Стоять продавці та волонтери на проїзді по вулиці Замковій, тримаючи біля свого краму коробки з маленькими цуценятами та кошенятами. Щоразу у так званий «робочий день» біля них знаходиться паперова скринька, куди співчутливі громадяни кидають грошові пожертви для братів наших менших. Правда, останнім часом кладуть ті кошти збоку, оскільки давно збагнули, що за їхні кревні, дехто покращує власне життя. Звісно, під виглядом турботи про чотирилапих.

Стверджувати, куди витрачаються ці гроші ніхто не береться, оскільки за руку нікого поки що не впіймано. Натомість волонтери, котрі щодня стоять на згаданому торговому місці і відслідковують добровільні платежі, твердять, що гроші витрачаються не на потреби котиків та собачок. Із скриньки і біля скриньки їх збирають і забирають. Проте куди та на які цілі, достеменно не відомо…

Ще взимку автор цієї публкації разом із колегою під виглядом волонтерів пробралися на територію притулку для собак, розташованого на вулиці Мамсурова у Луцьку. Набрали гостинців для братів наших менших і нас прийняли за своїх.

Зайшли за дротяну сітку і ледь не обімліли. Чимало чотирилапих, які валялися просто надворі, корчилися у передсмертних конвульсіях. Інші, ще живі, вилизували порожні миски. Тварини, які могли пересуватися самотужки, бігали довкола нас, заглядаючи в очі і руки. Наче просилися, щоб їх звідти забрали…

Для котів і собак, які утримуються у КП "Ласка", привозять списані м’ясопродукти. Принаймні, усі про це знають. Проте як розповідають волонтери, у такі дні працівники закладу носять ковбасу палками і продають за кілька гривень усім бажаючим.

Правда, нині на територію славнозвісного притулку вже не потрапити… Він закритий для сторонніх осіб. Охороняється більше, ніж будь-який режимний об’єкт. Натомість постійно, як розповідають люди, які мешкають поруч, чується голодний гавкіт і несамовиті завивання чотирилапих.

Насправді важко стверджувати, від чого саме завивають собаки.  Від голоду чи від болячок. Адже, як відомо, нещодавно масово знищували безпритульних тварин, оскільки у притулок підселили пса, який начебто був хворим на сказ. Правда, чи справді собака мала таку недугу, донині ніким не встановлено, позаяк труп тварини відразу знищили. До того ж, медичний аналіз вартує чималих коштів, тому його ніхто і не досліджував. Під «шумок» просто знищили чотири - п’ять десятків тварин, які ніби то були з ним у контакті, аби загасити суспільний резонанс цієї події.

Окрема тема - кошенята. Як твердять волонтери, керівниця притулку Дана Новарчук просто закликає лучан зносити сюди маленьких котиків. За словами людей, для того, аби було чим… годувати собак.

Днями чотирьох котиків, яких врятували з притулку, принесли на Центральний ринок. Вочевидь, аби спростувати згадану інформацію. Одна із волонтерок в кінці торгового дня зголосилася забрати маленьких пухнастиків додому. Однак двоє із них здохли відразу, а ще двоє не можуть вичухатися і донині.

В той же час, обласним центром шириться інформація, що усі лучани, котрі мають на утриманні чотирилапих, незабаром будуть сплачувати податок до місцевої казни. Ці кошти цілеспрямовано витрачатимуться на утримання тварин у славнозвісному притулку. Мовляв усі любителі тварин повинні думати і про те, яким коштом утримувати новостворену організацію.

До речі, чимало котиків і собачок живуть у квартирах пенсіонерів, яким і самим ледве вистачає пенсії на виживання. А з іншого боку - у нас "крутелики", які утримують бійцівських собак, завжди зможуть домовитися про уникнення згаданих платежів. Наприклад, зареєструвати свого бультер’єра у сільській раді та й тримати їх у міській квартирі. Хто і яким чином доведе, що пес не має міської реєстрації? Тим паче, що закон про прописку вже давно скасований і для людей. А тварини можуть жити у будь-якому помешканні і, звісно, з будь-якою реєстрацією.

Олена МОРОЗ