Начальник УМВС України у Волинській області Олександр Терещук детально розповів журналістам, як затримували чоловіка, що декілька років поспіль займався кіберзлочинністю, - інформує інтернет-видання «Під прицілом».

Нагадаємо, що для того, аби затримати злочинця, працівники міліції переодягалися у форму «Волиньгазу», що викликало чимало критики та коментарів громадськості. Мовляв, міліціянти влаштували «цирк» замість того, щоб виконувати свої прямі обов’язки. Тож, сьогодні, 23 вересня, під час прес-конференції головний міліціонер Волині Олександр Терещук детально розповів журналістам, які саме злочини скоїв злочинець та чому саме так діяли правоохоронці.

Так, за словами Терещука, такий собі громадянин В. протягом тривалого часу втручався в роботу мережі Інтернет та системи комунікації, що призвело до витоку інформації на території Луцька та Рожищенського району. Відтак, чоловікові інкримінують злочин за частиною 2 статті 362 КК України, що передбачає несанкціоноване втручання в роботу електро-обчислювальної техніки (комп’ютера) та мереж електрозв’язку. Відомо, що злочинець діяв не сам, а мав ще групу псевдожурналістів, яких забезпечував камерами та відповідним обладнанням. Окрім того, чоловік крав платні програмні продукти різних  компаній, які згодом продавав, а також був псевдо провайдером мережі Інтернет, чим заподіяв матеріальну шкоду великій кількості абонентів. Утім точну кількість потерпілих від такої діяльності та точну суму заподіяних збитків людям правоохоронці поки не називають.

Окрім того, Терещук розповідає, що над розкриттям цього злочину правоохоронці працюють ще з минулого року. Але, оскільки кіберзлочинець уникав будь-якого контакту з міліціянтами, вони вирішили діяти, переодягнувшись у форму «Волиньгазу». А обшук влаштували зненацька, оскільки боялися, що злочинець натиском однієї кнопки може стерти всю інформацію, що слугує доказами у справі.

Коли ж зловмисник запідозрив дії правоохоронців, він спробував втекти, сівши в таксі. Його наздогнали і одягнули наручники, оскільки чоловік чинив спротив діям правоохоронців. Згодом чоловік почав скаржитися на своє самопочуття, тому довелося викликати «швидку» і надати йому необхідну допомогу. Окрім того, відразу ж повідомили про все його адвоката.

Наразі ж чоловік перебуває під домашнім арештом, оскільки саме таке рішення прийняв Луцький міськрайонний суд. На чоловіка одягнули спеціальні браслети. Утім, якщо вину кіберзлочинця таки достеменно доведуть, йому «світить» від 3 до 6 років тюрми.

Відомо також, що чоловік одружений та  має трьох дітей.

Окрім того, Олександр Терещук наголошує, що такий вид злочину для Волині новий. До цього випадку таких масштабних злочинів в області у цій сфері не скоювали.