У Луцьку станом на 1 червня цього року було зареєстровано 111 ОСББ, які створені на базі 125 будинків. Тоді, як ще на початку 2012 року їх було лишень 90. Разом з тим, наразі в місті проведено реєстрацію 25 органів самоорганізації населення будинкових комітетів. Загалом, як повідомили у відділі сприяння розвитку ОСББ Департаменту ЖКГ Луцької міської ради це становить всього 14,5% усього житлового фонду обласного центру.

Те що влада активно намагається зняти зі своїх плеч застарілий житловий фонд та перекласти усі витрати з його утримання на самих лучан – зрозуміло усім. Більше того влада озвучила намір з 2015 року почати ліквідацію ЖЕКів, які стали тягарем для місцевого бюджету. Тож як не крути, а міська влада вочевидь більше зацікавлена в створенні ОСББ, аніж самі люди, які здебільшого достеменно не розуміють усіх плюсів та мінусів такої реформи житлово-комунального господарства. Тож знайшлись ті, хто зумів вдало скористатись ситуацією і взяти під свій контроль більшість ОСББ в Луцьку.

Зокрема, в місті напевно не знайдеться ОСББ, де не чули про Юлію Сабатюк чи Георгія Давидюка. Багато хто говорить, що вони свого часу мали спільні бізнес-інтереси і згодом щось не поділили. Мовляв на сьогодні вони один-одного як то кажуть «на дух» не переносять. Та більшість все-таки відмічає, що цей «дует» працює як одна команда, підтримуючи та надаючи один-одному щоразу все нові й нові варіанти заробітку на ОСББ. Про це зокрема свідчить і співпраця різних ОСББ з ТзОВ «Енергосервісна компанія «Луцькі комунальні системи», яку очолює той же таки Георгій Давидюк. Більше того, як виявилось, і він на сьогодні є головою кількох об’єднань в місті. Що ж до самої Юлії Сабатюк, то як ми вже писали раніше, їй  підконтрольні щонайменше 5 ОСББ в Луцьку.

Таким чином, ми спробували проаналізувати хто очолює та контролює луцькі об’єднання співвласників багатоквартирних будинків.

Тож інтернет-видання «Під прицілом» скерувало до відділу сприяння розвитку ОСББ, який діє при департаменті ЖКГ Луцької міської ради запит на отримання інформації щодо переліку ОСББ та голів, які їх очолюють. Зокрема, у переліку об’єднань, зареєстрованих в обласному центрі Волині (опубліковано в кінці статті) виявилось досить цікавим те, що у графі де вказано П.І.Б.  голови об’єднання багато однакових прізвищ. І здебільшого там зустрічають… Сабатюк Ю.В. та Давидюк Г.Г. Зокрема, за головою Асоціації ОСББ «Лучани» числяться об’єднання «Мрія» (вул.Богомольця, 2а), «Надія-Луцьк» (вул. Ківерцівська,16), «Відродження» (пр. Відродження, 22а), «Біном» (пр.Перемоги, 10), «Берегиня-Луцьк» (вул. Захарова,1) та «Явір-2011» (вул. Ніла Хасевича, 6). В той же час на рахунку Григорія Давидюка ОСББ: «Віра» (пр. Відродження, 47), «Колізей Плюс» (вул. Кравчука,15а,б,в,г,д,ж,з,к), «Фаворит 11А» (вул.Кравчука, 11а), «Фаворит 11Б» (вул.Кравчука,11б), «Фаворит 11В» (вул. Кравчука, 11в). Також у списку очільників ОСББ по кілька разів згадуються Гітунець О.А («Захар» вул. Захарова,9 та «Оселя» вул. Козакова, 12), Доманський В.Є («Вікторія-Луцьк-1» пр.Молоді,1, «Вікторія-Луцьк-2», пр.Молоді,8, «Вікторія-Луцьк-3» вул, Конякіна,8), та Слупачик Л.В. («Росинка» пр. Соборності,3, «Калина 30» вул. Орджонікідзе, 30 та «Відродження-Шанс» пр. Відродження,16).

Таким чином, оглянувши перелік усіх ОСББ та прізвища осіб, які їх очолюють стає зрозумілим, що значна їх кількість знаходиться під контролем того ж таки дуету Сабатюк-Давидюк. Та й стосовно відносин з головами інших ОСББ, то подейкують, що з багатьма у них також досить тісні стосунки. Тож багатьом вже на сьогодні здається, що вони намагаються монополізувати ринок або ж хоча б тримати під контролем значну частину об’єднань, аби постійно мати можливість заробляти на лучанах, які довірили їм свої будинки. Тим паче, що як Юлія Сабатюк, так і Георгій Давидюк повлаштовували головами інших ОСББ своїх бухгалтерів та юристів, хоча фактично продовжили управляти ними вони. Тому ми спробували з’ясувати, чи мають вони законні підстави навіть бути головами стількох ОСББ.

Тож як виявляється, головою, як і членами правління об’єднання співвласників багатоквартирних будинків може бути лише особа, яка має у власності квартиру чи іншу нерухомість у будинку, де створено ОСББ. Зокрема, згідно  закону України про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків: Членом об'єднання може бути фізична чи юридична особа, яка є власником   квартири   (квартир)   або  приміщення  (приміщень)  у багатоквартирному будинку. Органами управління  об'єднання є загальні збори його членів, правління, ревізійна комісія об'єднання. До виключної  компетенції  загальних зборів членів об'єднання відноситься: обрання членів правління об'єднання. Для керівництва  поточною  діяльністю  об'єднання  обирається правління. Правління є   виконавчим   органом   об'єднання  і  підзвітне загальним зборам.

Тож як не крути, а очолити ОСББ може лише та людина, яка є власником житлового або нежитлового приміщення в будинку. Тобто він обов'язково має право власності на розташовані в будинку квартиру, аптеку, магазин або перукарню. Власне тут варто зауважити, що поняття прописки у будинку та право власності на житло – різні. Тому питання головування Сабатюк-Давидюк та інших у кількох ОСББ одразу – доволі насторожує. Теоретично, ці люди можуть мати таку кількість нерухомості у різних частинах міста, фактично – ні.

Тож дивним є те, на яких підставах вони були обрані на посади голів ОСББ. Звісно нам не вдалось дістати від усіх підтверджуючі документи, та про це свідчить і той випадок, що Юлія Сабатюк попри те, що мешкає за межами Луцька – є  головою ОСББ «Біном», де ніколи не проживала. Зокрема, про це свідчить низка угод, підписаних нею, як головою ОСББ під час реалізації проекту тепломодернізації будинку на проспекті Перемоги, 10. На цьому, як ми вже розповідали, встиг нажитись і Георгій Давидюк. Він у свою чергу, подейкують також живе в престижному будинку на околиці міста. Та це йому не заважає тримати під своїм контролем цілу низку ОСББ. Більше того, як і Юлія Сабатюк, так і Георгій Давидюк мають офіційне право підпису та печатку, яка дає їм низку повноважень розпоряджатись майном та керувати справами ОСББ, подекуди і без відома мешканців будинку.

 

Так фактично Юлія Сабатюк не спитала в мешканців будинку їхньої думки щодо встановлення нових ліфтів, на які тим паче взяла пільговий кредит. Попри це, гроші повертати доведеться тим же власникам квартир, які вже незабаром побачать у своїх комунальних платежах додаткову суму. Тож виходить, що людина, яка не є власником ніякого приміщення в цьому будинку, крутить справами «як циган сонцем».

Те ж саме стосується і Георгія Давидюка. Ніщо йому не заважає управляти цілою низкою будинків у ЖК «Колізей» і вирішувати їхні справи на свій лад. Більше того, як виявляється, він має ще низку голів, які фактично працюють на нього. Зокрема, як йдеться у переліку ОСББ зареєстрованих у Луцьку, об’єднання «Соборний» за адресою пр.Соборності,28 очолює такий собі Губчик Л.І. Та фактично, як розповідають мешканці будинку, усім порядкує Георгій Давидюк. Як і у випадку з «Колізеєм» тут він також не має у власності ніякої нерухомості. Та попри це його свого часу обрали головою ОСББ. І як виявилось – не зовсім законно, оскільки він не має тут ніякого житла та й навіть будучи членом сімї котрогось з власників (чоловіком, чи братом) не міг би по закону очолювати дане об’єднання співвласників.

Де-де, а в ОСББ «Соборний» Георгій Давидюк вже вдосталь «наламав дров». Зокрема, ще у серпні цього року члени об’єднання влаштували бунт проти голови, який не спромігся навіть найняти електрика для обслуговування будинку. Більше того, він постійно нараховував комунальні платежі на послуги, яких фактично люди не отримували. Згодом, люди з’ясували, що платили кошти аж ніяк не на покращення стану свого будинку чи прибирання, а на благо свого голови, який самовільно, аби замести сліди, призначив на посаду бухгалтера ОСББ свого підлеглого – Віталія Босака.

 

Та найбільш обурливим для мешканців будинку виявилось те, що Георгій Давидюк затвердив йому заробітну плату на рівні 9000 гривень, тоді як на утримання будинку в місяць люди сплачували з компослуг близько 8,4 тисяч.

 

Разом з тим, люди відшукали протокол засідання членів правління ОСББ завірений мокрою печаткою, коли затверджували обслуговуючий персонал. Тоді як виявилось Віталія Босака дійсно приймали на посаду бухгалтера, однак з зарплатнею всього 300 гривень.

 

Тож коли люди вирішили «скинути» Георгія Давидюка з посади голови ОСББ і витребували документи – вони були просто шоковані. Цей спритник, відчувши, що «пахне смаленим» в останній момент уклав «заднім числом» за 1 березня 2012 року з Віталієм Босаком договір (вочевидь фіктивний) на надання бухгалтерських послуг і одразу за день до зустрічі з обуреними мешканцями будинку 31 липня – розірвав його, аби в тих не виникло претензій щодо суми, які щомісяця буцімто використовував Георгій Давидюк на зарплату «рахівника». А насправді клав до своєї кишені…

Члени ОСББ довго не могли добитись від нього ніяких документів чи звітів по фінансово-господарській діяльності, навіть ходили до нього в кабінет. Та коли він їм надіслав ті папери – схопились за голову. Такого вони навіть не очікували. Виявилось, що Георгій Давидюк навіть винаймав 1,66 м. кв. свого офісу під чотири папки з документацією та паперами ОСББ. За це щомісяця члени ОСББ «Соборний» сплачували Центру муніципальних реформ «Луцьк-1432» (до якого він також має відношення) 100 гривень орендної плати.

 

Все ж таки, коли вони побачили, чого їм коштували витівки голови об’єднання Георгія Давидюка – вони скинули його з посади і обіцяли все ж таки притягнути спритника до відповідальності.

З огляду на це стає зрозуміло, що ніхто в нашій державі не може бути убезпечений законом від такого свавілля ділків. Тож одного дня кожен, хто є членом ОСББ може знайти у своїй скриньці квитанцію на оплату комунальних послуг з позахмарною сумою, яку на власний розсуд встановив голова. І найцікавіше те, що ніхто не застрахований від такого свавілля і ви просто лишитесь при «бубнових інтересах», адже захищати ваші права – нікому. Здебільшого члени ОСББ стають своєрідними заручниками ситуації і лиш окремі беруться боротись з ними до останнього.

Та не всім вдається позбутись цього ярма… Найцікавіше те, що ні Георгій Давидюк, ні Юлія Сабатюк не хочуть втрачати важелі впливу на підконтрольні їм ОСББ і всіляко намагаються «закрити» рота усім, хто спробує висловитися проти. Дивним лишається й те, чому досі прокуратура не реагує на періодичні заяви лучан, які нарікають на свавілля голів ОСББ. У такій ситуації не лише ОСББ «Біном» чи «Соборний»,  а й інші, куди спритники запустили коріння, створивши таку собі монополію та сплівши зі своїми поплічниками своєрідну сітку підконтрольних об’єднань співвласників багатоквартирних будинків...