Сьогодні, 11 жовтня 2013 року, у прокуратурі області відбулося розширене засідання колегії, на якому обговоренопитання реформування слідчих підрозділів органів прокуратури Волинської області, - повідомили у прес-службі відомства.

Участь у засіданні взяв заступник Генерального прокурора України Анатолій Пришко.

Розпочинаючи роботу колегії, прокурор Волинської області Андрій Парака наголосив, що  минув майже рік, як у державі докорінно змінилось кримінальне процесуальне законодавство.

Кримінальним процесуальним кодексом України кардинально змінено систему кримінальної юстиції. Розширено повноваження прокурорів у кримінальному провадженні та надано їм статус процесуальних керівників під час проведення досудового розслідування.

Водночас із прийняттям нового КПК визначено чіткі часові межі остаточної реформи слідства в прокуратурі – не більше п’яти років з дня набуття ним чинності.

Органи прокуратури вже більше 17 років тимчасово виконують функцію досудового розслідування. Але рішення про скасування системи прокурорського слідства прийнято на законодавчому рівні і питання його втілення у життя є справою часу.

До цього моменту завданням органів прокуратури є приведення слідчого апарату органів прокуратури у відповідність до вимог нового Кримінального процесуального кодексу.

В умовах реформування органів прокуратури у процесі європейської інтеграції та формування у державі системи досудового слідства   прокурорсько-слідчі підрозділи потребують комплексного реформування.

Заступник Генерального прокурора України Анатолій Пришко повідомив присутнім, що Генеральним прокурором України Віктором Пшонкоюзініційовано та проведено 3 жовтня 2013 року розширене засідання колегії Генеральної прокуратури України з питань реформування слідчих підрозділів.На засіданні колегії поставлено завдання забезпечити функціонування ефективної й злагодженої системи прокурорського слідства та процесуального керівництва.

Одночасно колегією Генеральної прокуратури України схвалено нову структуру слідчих і наглядових підрозділів в органах прокуратури.

Відтак розпочато реформування і в обласному апараті прокуратури Волинської області. Для забезпечення належного виконання органами прокуратури Волині покладених повноважень в прокуратурі області створено єдиний слідчий підрозділ та єдиний підрозділ процесуального керівництва, за організацію роботи яких відповідатимуть різні заступники прокурора області. Адже у нових умовах першочерговим завданням є забезпечення законності та принциповості нагляду за досудовим розслідуванням.

Підводячи підсумки засідання колегії, прокурор Волинської області Андрій Парака зазначив, що органи прокуратури ступили на шлях реформ та глибокої модернізації. Реформування прокурорського слідства – це об’єктивна необхідність. На цьому реформи  у прокуратурі не закінчаться. Органи прокуратури готові до цих реформ, адже всі ці реформи є вимогою часу.