У Луцькій міській раді відбулось чергове засідання комісії з питань дотримання прав людини, законності, боротьби зі злочинністю, депутатської діяльності, етики та регламенту, - повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Одним з головних питань, яке підняв керівник депутатської комісії Андрій Осіпов, розглядали ситуацію з поверненням вкладів ПАТ «Західінкомбанк». На цей час фінустанова боргує волинянам 332 мільйони гривень. За інформацією депутатів, велика частина вкладників цього банку - пенсіонери. Тож із п'яти з половиною тисяч чоловік, які  колись довірили свої заощадження цій установі, біля 200 уже померло, так і не дочекавшись своїх коштів.

Свою чергою представник ПАТ «Західінкомбанк» Дмитро Шерстюк озвучив перелік найбільших боржників, які не можуть повернути в банк кредитів. Серед названих - народний депутат Украни Сергій Мартиняк, бізнесмени Іван Кобак та Василь Токарський. Однак найбільше пожвавлення серед комісіянтів викликали імена братів Романа та Юрія Бондаруків - депутата Луцькради та члена Луцького міськвиконкому. За інформацією банку, на двох вони винні не мало, не багато - 26 мільйонів гривень.

На комісії Андрій Осіпов зачитав заяву від представниці обдурених вкладників Л. Матвійчук, у якій описано, що, в той час, коли лучани не можуть дочекатися грошей через захмарні борги заможних позичальників, брати Бондаруки зводять мало не палац на вулиці Тарасова. Якщо грошей і далі не повертатимуть, а влада залишатиметься бездіяльною, пенсіонери висунули ультиматум обіцяють влаштовувати мітинги на порозі міської ради.

Проте, Андрій Осіпов зазначив, що це всеодно нічого не змінить. Він розповів, що за чотири роки банк віддав вкладникам близько 180 мільйонів гривень, тобто повністю розрахуватись він зможе лише через 8 років: ««Західінкомбанк» видав стільки кредитів, що давно вже можна було погасити борг Бондаруків. Те, що банк видає кредити неплатоспроможним громадянам, вказує лише на його некомпетентність», - зазначив депутат.

Він запропонував перенести розгляд справи на найближче засідання комісії та запросити на неї представників державно-виконавчої служби та національного банку. Також депутат наказав виготовити довідки про те, скільки коштів надійшло до банку в період з січня 2010 року по жовтень 2013, скільки було видано та скільки судових позовів було подано.