Приблизно 1 гектар землі парку ім. 900-річчя Луцька незаконно приватизовано невідомими особами. Про це заявляв депутат Луцької міської ради Сергій Сівак ще під час сесії, однак глибше прокоментував ситуацію інтернет-виданню «Під прицілом».

Депутат Сергій Сівак проживає поблизу парку ім. 900-річчя Луцька. Він розповідає, буцім-то серед місцевих мешканців стали ширитись чутки, що частину парку продали. За словами обранця громади спочатку він не повірив цьому, але коли почав досліджувати тему, то з’ясував, що 2001 року Луцький міськвиконком виділив гектар землі приватним особам під забудову на межі парку між  вулицями Космонавтів і Мазепи.

 «На той час Луцькою міською радою міськвиконком був уповноважений виділяти земельні ділянки. На той момент часу він перевищив свої повноваження. Земля парків, скверів, бульварів, тобто загального користування  про що я говорив, не підлягає колективній або індивідуальній приватизації», - розповідає Сергій Сівак.

Він каже, що державні акти права власності на земельні ділянки отримало 9 осіб.

«У 2002-ому році один із тих забудовників, котрому була виділена земельна ділянка, хотів розпочати будівництво і з тою метою його працівники, будівельники почали розчищати територію парку, тобто зрізати дерева. На той момент громадяни, які жили на вулиці Космонавтів, не зрозуміли, що це таке,  чого на цій території проводяться будівельні роботи. Тим паче, що робітники які там працювали не мали з собою правовстановлюючих документів. Місцеві чоловіки підійшли до будівельників, але  на свої питання відповідей не отримали  і цих людей вивели з території парку. Більше як 12 років на території парку з метою проведення будівельних робіт нікого не було», - зауважив депутат.

Сергій Сівак говорить, що від депутатів чув, що зараз уже, нібито є і друга лінія забудови, тобто власників землі може бути і більше 9-ти. Утім на його думку, депутатам і громадськості потрібно не допустити, аби відбулася незаконна забудова у парку.

Крім того обранець громади каже, що про незаконне виділення землі знають небагато людей, навіть у міськраді.

«Ця інформація, яку ми оприлюднили, відкриває людям очі, що це вже не їх парк, приватна забудова. З якої людей, які гуляють з дітьми і колясками, або старших людей в будь-який момент хтось може підійти і виштовхати. І з юридичної точки зору буде правий. Бо може сказати: «Чоловіче, а це моя територія і ви не маєте права тут ходити». Якщо ми допустимо, щоб це парк пустили під забудову, то це буде злочин перед нашими внуками і ми це допустити не маємо права», - вважає Сергій Сівак.

Більшість лучан теж не чули про те, що у громади міста фактично вкрали гектар паркової зони. Утім певні чутки таки ходять.

«У мене тут живуть батьки, я тут виросла. Щось таке чула… Я люблю гуляти цим парком», - каже Вікторія.

Інші мешканці негативно ставляться до такої інформації, тож кажуть будуть захищати свій парк: «Ми будемо протестувати. Ми проти забудови, а де нам з дітьми гуляти?»

Цікаво, але власники землі уже потягом 12 років не роблять жодний дій на тій території. Що їх тримає: громадський осуд? Боязнь відповідальності перед законом? Невідомо. Утім Сергій Сівак направив депутатський запит під час 46-ї сесії міської ради аби правоохоронці дослідили це питання і провели розслідування, результати якого з нетерпінням чекатиме громада міста.

Разом з тим, якщо подивитись на старі карти і те, яка там ситуація є нині - стає зрозуміло, що площа парку ім.900-річчя Луцька дещо зменшилась.

Зокрема, зменшилась заплава річки Сапалаївка. Якщо зі сторони проспекту Відродження її цьогоріч взялись розчищати, то в районі вулиці Карпенка-Карого та Чорновола, де постійно щось будується - вона ледь не висохла.

Зокрема і за ресторанно-готельним комплексом "Срібні лелеки" без висновку експертів видно, що річка обміліла. І, вочевидь, не без допомоги зацікавлених осіб.  Ще б пак, якісь додаткові кілька гектарів невдовзі можна буде використати під комерційне будівництво...