Міліціонери, які відлупцювали торчинських жіночок-підприємців, залишаться непокарані. Натомість постраждалих можуть притягнути до кримінальної відповідальності, бо справу проти них уже відкрили правоохоронні органи, - інформує інтернет-видання «Під прицілом».

Прокуратура Волинської області закрила провадження щодо дій міліціонерів під час виконання постанови виконавчої служби про знесення торговельних кіосків у селищі Торчин. Під час інциденту постраждали підприємці, власники контейнерів. Утім, дії міліціонерів не визнали незаконними. Натомість підприємців можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

Історія «глобальної» змови або менторське свавілля

Господарський суд Волинської області ухвалив рішення, згідно з яким до 14 серпня троє підприємців, чиї торговельні кіоски знаходяться на імпровізованому ринку на вулиці Незалежності в Торчині, мали звільнити земельні ділянки від контейнерів.

Оскільки підприємці цього не зробили, то 21 серпня представник державної виконавчої служби разом з міліцією прийшов, аби примусово прибрати кіоски. За словами власників тимчасових споруд, правоохоронці до них застосували силу. Про що підприємці згодом повідомили прокуратуру, а також зняли побої. І кажуть, що забрали б ті контейнери самі, але ж ніхто не надав їм альтернативного місця.

Утім, слідчий прокуратури Денищук, який розглядав заяву підприємців, не знайшов протиправних дій у міліціонерів, які лупцювали жіночок. В той же час начальник обласного управління МВС України в області Олександр Терещук обіцяв, що розбереться у справі, і винні будуть покарані.

Отож «цапами-відбувайлами» зробили саме підприємців. Аби вони не робили зайвого клопоту правоохоронцям і не вимагали покарання для тих, хто підняв руку на жінок, відкрили згодом проти самих же підприємців кримінальну справу.

Мовляв, не виконали ж рішення Господарського щодо звільнення кіосків з земельної ділянки у Торчині. При чому залякувати почали відразу, говорили: «не заберете торговельні контейнери, то буде проти вас кримінальна справа». Відтак, отримавши тумаків від бугаїв, бо інакше тих «міліціонерів», які лупцювали жіночок, не назвеш, проти них же відкривають кримінальну справу: не виконання рішення суду.

Хто сильніший – у того й правда

Якщо ж прокуратура така чесна, то дивно, чому та чесність лише стосується торчинських підприємців, які не виконали рішення суду. Однак щодо протиправних дій працівника державної виконавчої служби в прокуратурі мовчать.



А саме, «заварив» цю кашу такий собі заступник начальника відділу Пирога С.С. Цей державний службовець виносить постанову про накладення повторного штрафу 340 гривень на підприємців за невиконання рішення суду 21.08.2013 І увага! Того ж дня о 5:30 ранку він разом з міліцією йде примусово прибирати кіоски. Чи не абсурд? Коли виписував постанову пан Пирога? Виходить вночі, під подушко і вдосвіта пішов виконувати службовий обов’язок прихопивши з собою «Беркут».

І навіть, якщо повірити, що в цього відданого працівника виконавчої служби ніколи очі зімкнути, і робочий день триває 24 години, то все одно він діяв протиправно. Адже в його ж постанові чорним по білому написано: «Постанова може бути оскаржена в порядку, визначеному ЗУ «Про виконавче провадження» в 10-денний строк». Мабуть Пирога С.С. сам не знає, що пише, адже куди поділися ті 10 днів для оскарження?! А якби протягом цих днів підприємці таки заплатили штраф і прибрали кіоски. Та ж ні працівник ВДС передбачливий. Для чого чекати так довго?

І жодної реакції з боку прокуратури на ці дії працівника ВДС. Якби він тут зовсім не причетний. Мовляв, виконував свій державний обов’язок.

Хто ж найбільший корінь зла?
Головним заколотником усієї катавасії був ніхто інший як селищний голова Юрій Кревський. 5 років тому селищна рада вирішила не продовжувати оренду торгових кіосків підприємцям, хоча торгових контейнерів загалом аж 24. Цікаво, що саме ці троє Інна Бенес, Наталія Міщук та Ірина Онищак будуть судитися за право залишитися. Решта - звільнить землю самі, декого примусять, але є й такі що залишаються, цікаво чому?

Є цікаве рішення Торчинської селищної ради від 18.08.2008 «Про підготовку матеріалів погодження місця розташування об’єкта». В цьому документі йдеться про погодження місця для розміщення ринку на вулиці Незалежності торговельних кіосків. І підписане це рішення самим селищним головою. Та воно по сьогодні не виконане.


Бо після обрання на другий строк селищним головою пан Кревський може передумав і вирішив таки позбутися надокучливих і незручних йому підприємців. Подейкують, що та ділянка - ласий шматок для самого селищного голови. Мовляв, у нього знаходиться магазин напроти, тож вирішив він і ще діляночку прихопити. А перепоною цьому – підприємці. Утім, селищний голова, коментуючи цю ситуацію зазначив, що ніякого бізнесу у нього немає, оскільки він держаний службовець, то ж всі ці розмови – порожні балачки. Натомість переконує, що на цьому місці в центрі селища колись, коли будуть гроші в бюджеті, спорудять сквер. Там, обіцяє Юрій Кревський, не буде ніяких торговельних, кіосків, магазинів, барів, винятково лавочки та зелень. Однак поки що грошей на таку розкіш в бюджеті немає. І коли вони будуть, сказати не може.

Також очільник Торчина повідомив, що в серпні селищна рада прийняла рішення виділити земельну ділянку на території Торчинського ЖКГ на вулиці Незалежності для виготовлення технічної документації щодо створення торгових рядів. Там буде створений ринок, але … в перспективі. І нашою інформацією сільскогосподасрької продукції, тож не всім там «світить» стояти. А зараз селищний голова пропонує написати заяви підприємцям і мовляв їм під кіоски нададуть інше тимчасове місце на центральній вулиці Незалежності, але Юрій Кревський забув сказати, що це місце розташоване в кінці Торчина за півтора кілометри від нинішнього скандального ринку. Тож люди спочатку написали заяви, але потім забрали. Бо кажуть, що й там вони перебуватимуть незаконно. Тож не розуміють для чого їх виганяти в кінець селища і так само вони торгуватимуть там незаконно?

Куди подітися, кому жалітися

Ці троє підприємців аж ніяк не торгові магнати і їх вони не мають заокеанської спадщини. Тож єдиний спосіб заробити на життя - це торгівля на тому імпровізованому горе-ринку. І нікуди їм іти і не має кому жалітися. Бо державні та правоохоронні органи ніби змовилися проти беззахисних перед бюрократичною машиною людей. Кіоски підприємців і нині там, бо їх нема куди забрати, тож хоч би заробити на шматок хліба. І абсолютно байдуже це прокурору, міліціонеру, працівнику виконавчої служби до цього, бо вони щасливі адже держава дала їм робочі місця. На відміну від принижених жителів Торчина, які ні до кого не йшли в ласку, роблячи як уміють свій маленький бізнес.
Зараз вони шукають приватних підприємців, які б дозволили біля своїх торговельних площ пос
тавити кіоски. В той час коли селищний голова продовжує вигадувати примудруваті рішення та «мутити» навколо цієї справи.