Два тижні тому в обласному центрі біля гіпермаркету «Там Там» облаштувався невеликий звіринець. Ідея ніби то й хороша - просто у спальному районі міста можна побачити живих диких тварин. Відвідувачам пропонують подивитися не лише на лисиць, вовків і диких козуль, а й на більше екзотичних - верблюдів, мавп та пару левів.

Чого кричить левиця?

Однак з приїздом манрівного зоопарку люди, які мешкають у будинках довкола, стали скаржитись на те, що звідти постійно долинають відчайдушні крики, найгучніше реве левиця.

«Щойно вони приїхали, як почалося... Там левиця кричить, не вмовкає. У мене донька маленька, вона допитується, чому вона так кричить. Я не знаю, що там роблять з тими звірами, вони так кричать, ніби вже зараз повмирають. Коли я чую як звідти реве та левиця, мені хочеться просто піти і випустити її на волю. Уночі криків не чути. Скоріш за все, вони на ніч їм підсипають щось снотворне», - роповідає молода мама Наталія, яка мешкає у багатоповерхівці навпроти «Там Таму».

Тож журналісти нашого інтернет-видання стали з'ясовувати що це за звіринець і наскільки законно він гасролює у Луцьку. Коли ми приїхали туди, нас зустріли ніби й привітно. Чоловік на ім'я Володимир, який назвався тутешнім охоронцем,заходився показувати нам звірів.


Те, що довелося там побачити, швидше нагадувало концтабір для засуджених на повільну холодну смерть, аніж на зоопарк, який мав би приваблюти дітлахів. Щойно ступаєш на територію закладу, як потрапляєш під гнітюче відчуття занепаду, розрухи та відчаю. Тварини так званого «Пересувного комплексу волинських розваг» розміщені просто неба у тісних холодних клітках, які переобладнані з тих вагонів, у яких їх і транспортують. Замерзлі та сумні, зовсім не життєрадісно, а, скоріше, безнадійно, вони визирають на вулицю з-за грат. 


Відсутність обігріву Володимир нам пояснив тим, що тварини самі по собі витривалі, обігрівають тільки вагон з мавпами, бо вони, на відміну від решти побратимів по неволі, двадцятиградусних морозів точно не витримають.
Однак, тільки-но ми стали просити показати документи одразу насторожився. Попросив вимкнути відеокамеру та став запевняти, що усі документи є в підприємця, однак його самого зараз тут немає.

Які документи потрібні для такого бізнесу по закону


Відповідно до Порядку утримання та розведення диких тварин, які перебувають у неволі чи напіввільних умовах, затвердженим наказом Міністерства охорони навколишнього середовища № 429 від 30.09.2010, приватні особи можуть утримувати в неволі диких тварин для задоволення своїх естетичних потреб.

При цьому повинні бути створені умови, що відповідають їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям, дотримані норми Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження", необхідні документи, що підтверджують законність придбання дикої тварини, а догляд за тваринами повинен здійснюватися під керівництвом кваліфікованих фахівців. Чинне законодавство України закріплює, що власник диких тварин повинен мати документи, що підтверджують законність їх вилучення з природного середовища, ввезення на територію України з інших країн, а також документи, що підтверджують факт обміну або купівлі-продажу тварин. Окрім того, у відповідності до ст. 8 закону про захист тварин, утримання диких тварин у неволі можливе лише за наявності відповідного дозволу, виданого Міністерством екології та природних ресурсів України.

Законодавством України не встановлено будь-якого обмеження з кількості диких тварин, понад яку необхідно проводити реєстрацію місця їх утримання як зоологічного парку. Також потрібно враховувати, для яких цілей утримуються ці тварини: естетичних, або з метою отримання прибутку. Якщо це тільки естетичні цілі, то закон не містить прямих вказівок про необхідність яких реєстраційних дій.

Як нас «водили за носа»

Володимир взявся нас запевняти, що немає нічого надзвичайного у тому, що так голосно ревуть леви. Розказав, що у них вагітна левиця, однак, мовляв, спеціального догляду вона не потребує, усе, що потрібно, зі слів Володимира, їй тут забезпечують.
Проте для нас це все виглядало дуже непереконливо. На території цього звіринця немає ветеринара. Однак, зі слів доглядача, він тут і не потрібен, бо власник дбає, щоб тваринам раз у рік робили необхідні вакцинації.
«Я ж нічого не маю проти, ви скажіть які документи вам треба. Я візьму в директора і покажу вам, приїдьте завтра», - запевняв знімальну групу сторож і доглядач Володимир.


Аби таки отримати підтвердження, що тварин тут не мордують, і що звіринець працює на законних підставах, ми кілька днів намагалися розшукати власника звіринця, однак так і не змогли ні домовитися про зустріч по телефону, ні застати його під час наших мало не щоденних візитів. Одного разу нам таки показали свідоцтво платника єдиного податку власника цього звіринця. Тож, як ми довідалися, усі ці тварини належать такому собі Хададяну Давиду Григоровичу, який зареєстрований у Луцьку за адресою Путінцева. 35.

Також нам показали договір оренди території, на якій розмістився зоопарк. Як з'ясувалося, це приватна земля, що належить такому собі ПП «Реммеблі».

Кому є діло до пересувного звіринця?

Разом з ти ми обдзвонювали міські та обласні профільні відомства, екоінспекцію, природоохоронну прокуратуру, які допомогли б нам пролити світло на те, на яких підставах функціонує цей звіринець.
На наше запитання, чи перевіряла міськрада законність діяльності цього звіринця у Луцьку, директор управління розвитку підприємництва та реклами міської ради Олександр Козлюк нам відповів, що цим питанням у них не займаються. Позаяк територія належить приватному підпиємцеві, то всі питання повинні адресуватися саме йому.
«Згідно рішення сесії міської ради, такий договір вони могли укласти. Наше управління не має права втручатися в господарську діяльність, якщо лучани вже поскаржаться, тоді ми зможемо проконтролювати що там відбувається», - каже Олександр Козлюк.
Між тим на номерах телефонів ПП «Реммеблі», які були вказані у Єдиному державному реєстрі, ніхто не відповідав.
Вочевидь, за дозволами фахівців підприємець звернувся вже після того, коли ми почали наполягати на представленні документів. Зокрема, наш перший візит у звіринець відбувся 20-го січня.
Головний державний інспектор управління ветеринарної медицини міста Луцька Василь Татушко сказав, що 23 січня підприємцем Давидом Худадяном була написана заява у дозвільний центр, з проханням надати дозвіл на проведення заходів із залученням тварин. Цю заяву передали до управління ветмедицини і на основі перевірки був наданий дозвіл Луцькою міською радою.
«Поки ми не оглянемо тварин і не дамо їм дозволу, вони не можуть почати роботу. Від 24 січня написаний акт перевірки. Ми провели обстеження, усі тварини про вакциновані. Головне, щоб була безпека для людей, щоб тварини були вакциновані і вгодовані, а решта то таке», - сказав Василь Татушко.


Мабуть, лише кореспонденти інтернет-видання помітили недоліки у документах зоопарку . Те, що зоопарк ще з 20 січня зустрічав відвідувачів Василь Татушко також заперечив, посилаючись на те, що вони не мали на це ще дозволу.
Впродовж більш як тижня часу не змогли ми застати на місці й відповідального за цю сферу у природоохоронній прокуратурі.
Коли ми навідалися до звіринця останній раз, 27 січня, ми повідомили Володимиру, що більше їхати не будемо до нього, а просто звернемось до вищих служб і влаштуємо перевірку разом з ними.

Власник таки з'явився, документів підзбирали...

Відтак, щойно ми зібралися йти геть, як нас уже гукав охоронець Володя ще з якимось чоловіком. Як виявилося, це і був власник зоопарку Давид Худадян. Увесь час він був присутнім на території зоопарку і навіть тоді, коли приїжджали ми. Мовляв, переховувався, боявся спілкуватися з журналістами на камеру. Давид Худадян продемонстрував ще деякі документи нам, але не виявилося двох паспортів на дикобразів. Тож чи справді вони десь там загубилися між документами, як стверджує директор, чи їх немає взагалі нам з`ясувати не вдалося.
Також викликає велику підозру чому сам Давид Худаян стільки часу переховувався від нас, вочевидь, збирав документи, щоб хоч чимось «замилити очі» журналістам.

Продовження буде

До останніх ми звернулися до місцевих захисників тварин. Керівник ГО «Волинське товариство захисту тварин» Богдана Новарчук нам повідомила, що їхні волонтери до цього звіринця не навідувалися. Мовляв, весь цей час вона як директор КП «Ласка» займалася господарськими питаннями притулку луцьких бездомних собак. Однак обіцяла перевірити діяльність зоопарку і повідомити нам про результати перевірки. Наше інтернет-видання долучиться до цього процесу і неодмінно оприлюднить результати цієї співпраці.

А тим часом...

... батьки продовжують водити дітлахів у так званий зоопарк, а там їм, немов так і треба демонструють померзлих, зацькованих, доведених до відчаю тварин.