Для Волині вже не є новиною те, що мешканці області ведуться на шахрайські схеми, втрачаючи свої кошти. Відомо про телефонні вимагання, коли шахраї представляються співробітниками міліції, повідомляють про затримання когось із рідних співрозмовника і пропонують за гроші швидко вирішити цю проблему. Про це повідомляє інтернет-видання «Під прицілом».

Як розповів начальник відділу по розкриттю майнових злочинів та незаконних заволодінь автотранспортом управління карного розшуку УМВС України у Волинській області Руслан Гамольчук на даний час шахрайство на Волині є досить поширеним видом злочину. А за останні 2 роки на території області навіть дуже поширився новий вид злочину.

У який спосіб працюють злочинці

 Один із фактів, який на даний момент турбує працівників міліції – шахрайство з картками банку. Зазвичай громадяни «ведуться» на такі факти, коли невідомі особи телефонують на мобільний чи стаціонарний телефон, представляються сином, братом, батьком і, до прикладу, кажуть «Я потрапив у ДТП, зараз передаю трубку представнику міліції і він вам усе пояснить». Тут ще одна особа представляється працівником міліції, повідомляє до прикладу «Ваш родич знаходиться в лікарні, щоб закрити це питання потрібно перерахувати певну суму коштів».

Способи передачі коштів

Факт передачі коштів найчастіше здійснюється двома способами – коли особа вказує, що на певний банківський рахунок потрібно переказати певну суму коштів. Люди йдуть до банкомату і переказують запитану суму.

Другий спосіб – це коли по телефону повідомляють, що зараз приїде таксі і ви повинні передати гроші. Оскільки зазвичай це робиться у нічну пору, люди навіть не можуть розпізнати обличчя людини і розгледіти номерів автомобіля.

«Але шахраї  постійно перебувають на телефонній лінії тобто, вони телефонують людині, повідомляють про неприємну ситуацію родичів і чекають на лінії, поки людина вийде на вулицю з будинку і винесе гроші. Тут фігурують різні суми. Бувають випадки, коли перераховують 2 тисячі, а бувають і по 7 тисяч гривень», - каже Руслан Гамольчук.

Ще одна пастка «карткових» шахраїв

Інша діяльність шахраїв, з якою останнім часом часто стикаються громадяни - це коли телефонують ніби то працівники банку. Вони пояснюють цей дзвінок ніби для збереження коштів користувача картки. До прикладу: «Шахраї дізнались код вашої картки, їх потрібно перерахувати з вашої картки на іншу картку, а через кілька днів вам представники банку повідомлять про номер рахунку, на якому зберігаються ваші кошти». Через деякий час вони знову телефонують до цих громадян і просять пін-код картки. Люди, довіряючи цій особі, беззаперечно кажуть код картки і через кілька хвилин з картки зникає певна сума грошей.

«Вчора в Шацьку був зафіксований аналогічний випадок. Дівчині близько 14-ї години зателефонували нібито працівники банку, вона продиктувала код картки і у неї було знято 2 тисячі гривень з рахунку.

Не так просто і швидко можна встановити особу

Руслан Гамольчук каже, що знайти таких шахраїв буває не так швидко і досить складно. Мовляв, усі ці рахунки, на які перераховуються кошти знаходяться за межами Волині – у Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській областях. Для законного підтвердження цієї інформації слідчі звертаються з клопотанням до суду, де надається дозвіл до втручання у банківську таємницю, щоб отримати інформацію де саме були зняті кошти.

«Кілька днів розглядає клопотання суд, тоді ухвалу суду ми відправляємо в головне управління банку. Цей процес може затягнутись на місяць часу. Коли працівники міліції встановлюють, що ці кошти знімали у певній області, тоді вони направляють матеріали в ту область, де шахраї знімали кошти і вже тоді працівники міліції розслідують і встановлюють особу хто це дійсно скоїв. Проблемою є те, що досить багато часу минає, поки слідчий отримає кримінальне провадження», - розповідає про схему викриття злочинців Руслан Гамольчук. 

Встановити номер, з якого здійснюється дзвінок правоохоронцям також не так легко. Здебільшого шахраї телефонують з приватних номерів. Зазвичай ці картки відразу викидають.

«За моєї пам'ті якщо перераховується 4-5 тисяч гривень, то купити телефон і картку не так важко шахраєві, а потім його просто викинути. Це не є великою проблемою», - констатує правоохоронець.

Хто ці ошуканці?

Найбільше трапляються такі випадки, коли телефонують особи, які раніше уже були судимі. Як розповів Руслан Гамольчук, у більшості випадків над таким працює кілька осіб. Поки один телефонує, інший стоїть біля банкомату і відразу знімає кошти, коли їх перерахують.

За аналізом звернень громадян з 10 громадян 1 людина може повірити цьому. У більшості волиняни не впізнають у голосі свого рідного, або не довіряють тій інформації, яка надається.

 Як не стати жертвою

Руслан Гамольчук застерігає усіх громадян від таких шахраїв.

«Не вірте їм! Зателефонуйте спочатку на лінію 102, або зателефонуйте у відділення того банку і зясуйте інформацію. Тоді лише приймайте якісь дії. Ми вже розклеїли оголошення у під’їздах, у маршрутних таксі».