Хто такі – бійці Правого сектору? Звідки вони з’явилися, як виникла ідея створення, а головне – з якою метою? Про це пише Інформаційне агенство Волинські новини.

Дехто їх відверто боїться, або ненавидить. Інші ідеалізують. Декому байдуже. Правий сектор «прославився» за кордоном. Вони стали щоденними «страшилками» для тих, хто дивиться російське телебачення. Білоруси бояться їхати в Україну навіть в гості, кажуть, що «Правий сектор їх пограбує, забере все, залишить голих-босих». Вони стали об’єктом маніпуляції свідомості мешканців сходу України. Не розбираючись, хто такі Правий сектор чи бандерівці, ті вважають, що за неросійськомовність можуть побити до напівсмерті. Дуже скоро активісти можуть стати тими, ким лякають маленьких дітей: неслухів забиратимуть не «бабайки», а Правий сектор чи бандерівці.

Акції Правого сектору не в усіх знаходять розуміння. В маршрутках міста активно цікавляться, за що живуть ці люди, де вони заробляють на життя, якщо стільки часу присвячують громадській роботі?

Можливо, таке непорозуміння – через брак інформації про цю організацію? Кажуть: вони всі дармоїди або безробітні. А, може, вони – багатії-альтруїсти, яким байдуже до примноження власних капіталів, все їм дай громаді допомогти. А може й не багатії, але альтруїсти… А, може, їх фінансує Америка (версія Москви). А, може, їх фінансує Москва (версія деяких українців, мовляв, «надто гарно картинки з Правим сектором демонструють слова про безчинства на Україні»). А, може, їх фінансує один з політичних лідерів, якого партія хоче позбутися але не може, тож, створюється «запасний аеродром» (версія тих, хто намагається розібратися в кулуарах українського політикуму). І таких «може» - н-на кількість.

Інформаційне агентство Волинські Новини вирішило хоч трохи довідатися про Правий сектор Волині. З цією метою до організації надіслали інформаційний запит на ім’я керівника Правого сектора Волині Павла Данильчука.

Зауважимо, у запиті не було прохання надати персональну інформацію, біографію будь-кого із членів організації. Йшлося лише про конкретні (підкреслимо – конкретні) цифри, без вказівки персоналій.

Далі пропонуємо «переписку» Інформаційного агентства Волинські Новини у форматі «запитання-відповіді». Текст запитань і відповідей подаємо без змін.

Хто фінансує Правий сектор на Волині?

Нас фінансують через скриньки пожертв. Малий і середній бізнес допомагає фінансами та прямими поставками необхідних речей. Ми не маємо інших джерел фінансування, окрім народу. Після завершення активної фази Майдану, потік коштів дуже зменшився і ми відчуваємо складнощі із забезпеченням. Користуючись нагодою, звертаємось до людей по підтримку.

Чи обліковуються кошти, які пожертвували небайдужі лучани? Чи Правий сектор звітує про ці кошти перед громадою?

Ми звітуємо публічно через сторінку Вконтакті і Фейсбуці щодо коштів, зібраних для родин загиблих героїв і на лікування поранених. Щодо забезпечення діяльності нашої організації, то наразі ми готуємо механізм фінансового звітування.

Скільки членів нараховує волинський осередок Правого сектора? Який рід зайнятості кожного з них? (Список) Скільки з них мають постійне місце роботи?

Кілька сотень. Інформацію по кожному з членів, звісно, ми надавати не будемо з міркувань безпеки. Зайнятість у всіх різна – від приватних підприємців до студентів. Є ді-джеї, артисти, програмісти, таксисти, столяри, журналісти, економісти, перевізники і т.д. Абсолютна більшість наших членів працює або вчиться

Як потрапити до лав організації? Яка процедура прийняття? Хто узгоджує кандидатури?

Зголоситись, пройти співбесіду і стати до роботи в організації.

Де перебувають спецзасоби, які Правий сектор конфіскував у частині внутрішніх військ на вулиці Лідавській?

Частина комплектів амуніції було повернуто одразу, а частину повернули після бойових дій. Основна частина була відправлена на Київ на Майдан, де розійшлася між сотнями Самооборони.

Чи вважаєте Ви, що Ваша організація діє у правовому полі?

Правий сектор Волині – це зареєстрована у встановленому законом порядку громадська організація. Ми діємо виключно у правовому колі.

Скільки з-поміж бійців Правого сектору людей, які мають зброю?

Серед членства Правого сектора є особи, які володіють зареєстрованою зброєю згідно дозвільної системи МВС України.