Росія ініціювала екстрену зустріч Ради безпеки ООН. Проте плани Москви провалилися - замість засудження української влади, світ засудив саму Росію за підбурювання конфлікту і за диверсійні дії російських спецслужб у східних областях України. Пишуть Факти.

ЛІГАБізнесІнформ наводить найяскравіші цитати з засідання Радбезу ООН.

Великобританія. Ми бачили відеокадри з добре озброєними і однаково одягненими людьми. Рішення, що Крим відокремлюється від України, проголошено недійсним. У нас є знімки із супутника - 35-40 тисяч російських військових зараз на кордоні з Україною - танки, літаки... Росія говорила, що не направляє війська в Крим. Підготовлені бійці - це вже добре знайома закономірність. Тепер Росія каже, що військ немає на сході. Ми бачимо добре спланований сценарій, мета якого - дестабілізувати країну.

Франція. Сценарій, який ми бачимо за місяць після Криму, залишився таким самим... Складається враження, що Росія не знає, що існує інтернет... Росія постійно протистоїть Києву. Росія не йде на діалог з Україною. Вона підвищила ціни на газ, намагаючись задушити країну, народ якої називає братнім. Франція підтримує холоднокровність української влади, яка мирним шляхом намагається врегулювати конфлікт. Закликаємо Росію припинити свої дії.

США. Росія перекручує факти. Російські ЗМІ транслюють пропаганду і брехню. У Криму добре озброєні російські війська зайняли державні будівлі. Ми знаємо, хто стоїть за спинами цих людей у Донецьку - Росія. Не слухайте мене, не слухайте уряд - подивіться відеофрагменти. Ця нестабільність була підготовлена Росією. США підтримують Україну і вважають, що український народ має сам обирати своє майбутнє. Ми будемо підтримувати вибори в Україні 25 травня всіма способами, якими можливо.

Австралія. Ставки небезпечно високі. Добре озброєні люди, захоплюючи державні установи у Донецьку, Слов'янську, готують дестабілізацію разом з проросійськими силами. Ми бачимо насильство і дестабілізацію. Немає випадків утисків російськомовних. Це зафіксовано місією ОБСЄ. В Криму і Донецьку - російські військові. Закликаємо Росію припинити провокації.

Литва. Кримом все не обмежилося. Ми засуджуємо дії сепаратистів, спонсорованих в Донецьку. 65% Донбасу хочуть жити в єдиній Україні. Литва підтримує уряд України щодо врегулювання конфлікту. Міжнародне співтовариство не повинно слухати Януковича і його соратників.

Південна Корея. Україна йде шляхом до дуже важливих подій в травні. Ми засуджуємо будь-які спроби застосування сили для зміни статусу регіонів. Потрібно все робити законним шляхом.

Люксембург. Росія діє за кримським сценарієм. Росія має припинити підтримку сепаратистів.

Китай. Ми стурбовані ескалацією ситуації в Україні. Дипломатичні канали мають підтримувати можливість України самій вирішувати свої питання.

Йордан. Україна, будучи членом ООН, має право на захист свого суверенітету і наведення порядку на всіх її територіях.

Росія. Годі говорити, що ми заслали полчища агентів. На відміну від майданівців, протестувальники нікого не тероризували. Русофобія стала нормою і у Верховній Раді.