Під час обговорення можливостей двостороннього співробітництва між Волинською областю та Чеською республікою, генеральний консул Чеської республіки у Львові Мирослав Кліма пообіцяв надати допомогу, та передати Чеський досвід створення люстаційних комітетів.
Досліджуючи польський та чеський досвіди проведення люстрації, волинська влада дійшла висновку що в Чехії є більше що запозичити.

«Мі б хотіли щоб ви підготували та надали такі пропозиції, як вам вдалось перезавантажити владу, і яких помилок ми не повинні допустити.» - звернувся з проханням перший заступник голови Волинської обласної ради Олександр Пирожик.
В Парламент України вже подано кілька законопроектів про люстрацію, які поки що не були включені до розгляду народних депутатів. Але, за словами Олександра Пирожика, у законах є недоліки. Тож перший заступник голови Волинської обласної ради виявив бажання залучити до створення люстраційних комітетів польських та чеських фахівців з цих питань. За його переконанням, досвід саме чеських фахівців у питаннях люстрації принесе найбільшу користь.
Мирослав Кліма висловив свою готовність допомогти у створені нових законів, та запевнив, що чеські фахівці вже працюють в Києві.