Президент РФ Володимир Путін заявив, що не відчуває страху перед розширенням НАТО. «Страху у нас немає - ні у мене немає, ні в кого не повинно бути. Але ми повинні виходити з реалій», - сказав Путін у ході «прямої лінії» в четвер. Про це пишуть Факти.

За його словами, необхідно тверезо оцінювати ситуацію щодо подальшого розширення альянсу. Путін нагадав, що раніше керівництво НАТО запевняло про відсутність планів розширення на схід. Однак згодом почалося розширення альянсу за рахунок колишніх країн Варшавського договору і колишніх республік Радянського Союзу. «Я в свій час говорив: «Навіщо ви це робите? У чому сенс? У забезпеченні безпеки цих країн? Ви думаєте, на них хтось нападе?» Ну добре, але досить укласти двосторонній договір про дружбу та взаємодопомогу, зокрема військову, і безпека цих країн буде забезпечена», - сказав президент РФ. У відповідь, за його словами, він чув: «Вас це не стосується. Народи і країни самі мають право вибирати спосіб забезпечення своєї безпеки».

«Це правда. Але правда також і те, що коли інфраструктура військового блоку присувається до наших кордонів, то це викликає у нас певні побоювання і питання. Ми повинні робити якісь кроки у відповідь. Адже це теж правда, і в цьому нам теж ніхто не може відмовити», - сказав Путін.

На зауваження про те, що дії НАТО створюють «задушливе відчуття», президент РФ пожартував: «Ми самі всіх задушимо, що ви так боїтеся». Путін визнав, що рішення РФ з Криму частково було пов'язано з міркуваннями про можливий вступ України в НАТО і надалі «витискання» російської військової присутності з Причорномор'я і розміщення там сил Північноатлантичного альянсу.

«Наше рішення по Криму, в тому числі, було пов'язано частково з цим. Звичайно, перш за все і головним чином - це підтримка кримчан, але і міркування такого порядку, що якщо ми нічого не зробимо, то через якийсь час, керуючись тими ж самими принципами, «втягнуть» в НАТО Україну, і натовські кораблі опиняться в місті російської військово-морської слави Севастополі», - сказав Путін. Він зазначив, що справа не в емоційній стороні питання, а в тому, що Крим, виходячи виключно з військових міркувань, великого значення, як у XVIII-XIX століттях, не має, «маючи на увазі наявність сучасних ударних засобів ураження, в тому числі берегових».

«Але от якщо туди зайдуть війська НАТО, вони ж там поставлять ці ударні засоби, і тоді для нас це вже має геополітичне значення, коли Росія виявиться практично видавленим з Причорномор'я», - сказав Путін.

«Ми повинні будемо враховувати ці обставини і відповідним чином реагувати», - заявив він.