Нещасні випадки й смертність на нововолинських копальнях — явище страхітливо-звичне. Аналізувати його причини можна довго й доскіпливо. Держгірпромнагляд саме цим і займається. Проте керівництво копалень і галузі в цілому усувати смертносні причини не збирається. Про це пише «Нововолинськ Діловий».

 Про трагедію, яка сталася в одній із шахтарських родин за лічені години до Великодня, «НД» вже повідомив. А що ж призвело до загибелі 40-річного гірника? 

Поки той-таки Держгірпромнагляд та інші служби готують офіційні висновки, оприлюдню версію, яку упівголоса обговорюють робітники. Упівголоса — бо ніхто не хоче через довгий язик втратити роботу. Хай навіть таку небезпечну...

Ось що розповів досвідчений гірник:

— Насамперед, лава ця складна й давно вироблена. Видобувати вугілля там мали тільки до 1 квітня, а тоді почати демонтаж. Однак чухрали ту лаву, як мовиться, до останнього. Бо шахта «Бужанська», даруйте, в повній… ямі, а дев'ята дає тільки 300 тонн. Як перша зменшить видобуток, то буде гаплик. Це ж виходить, на 3500 людей в об'єднанні сама лишень шахта №9 працює!..

Отож на першій хотіли почухрати ще пару сотень тонн, а там є серйозне геологічне порушення. Наряду на видобуток вугілля шахтарі не мали.

По-друге, робітники наприкінці зміни на 2 години лишилися без нагляду. Гірничого майстра з ними не було. Заступник начальника дільниці піднявся на поверхню — давати наряд на другу зміну. Вони тронули комбайн, тронули тумбу, щоб закріпитись, комбайн потягнув, і все навкруги просіло...

Ось іще одне свідчення:

— Горноспасайлівці навіть не відкопували його, самі шахтарі з другої зміни відкопали. Його напарникові сильно дало по руках і ногах, коли намагався його одразу відкопати — щойно стався обвал. Каже, що Леонід сидів і каска була на голові. Усі зусилля врятувати виявились марними...

А тепер офіційна інформація до роздумів:
"У відокремленому підрозділі «ШУ «Нововолинське» ДП «Волиньвугілля» 27 січня 2014 р. розпочато планову перевірку стану промислової безпеки, охорони праці й охорони надр. Про це інформує ТУ Держгірпромнагляду.
Шахтоуправління «Нововолинське» об’єднує дві шахти: №1 «Нововолинська» та №5 «Нововолинська», яка з січня 2013 р. припинила вуглевидобуток.
За 3 дні перевірки гірничотехнічні інспектори Західної МДІН у ВП провели 8 обстежень і виявили 144 порушень нормативно-правових актів із охорони праці. До адмінвідповідальності притягнули 6 посадовців шахти. Загалом комісійна перевірка запланувала 39 обстежень наземних та підземних об’єктів, триватиме вона до 7 лютого.

 На шахті №1 ще до початку перевірки Волинський окружний адмінсуд заборонив і не відновив видобуток вугілля у лаві № 225 та канатну відкатку по вантажо-людському похилому квершлагу, де у грудні 2013 року стався смертельний випадок. Той же суд на шахті №5 «Нововолинська» заборонив спуск людей в копальню. Дозволено лише разовий спуск у першу зміну для відкачування води і контролю пилогазового режиму. 

За моєю інформацією, у фактично закриту шахту №5 ще й досі спускаються робітники — витягувати звідти устаткування. Його ріжуть і тихцем здають на брухт. Керівництво про це добре знає.