Кілька депутатів Луцької міської ради ініціюють скасування рішення 58 позачергової сесії «Про внесення змін до рішення міської ради «про бюджет міста на 2014 рік», яким освітян та медиків лишають без зарплати в буквальному сенсі цього слова. Інформує інтерент-видання «Під прицілом».

Депутати Луцької міськради Андрій Осіпов, Ірина Констанкевич, Рустам Дячук та Роман Бондарук ініціювали прес-конференцію, під час якої розповіли журналістам про «поспішність» прийняття рішення і «байдужість та неуважність» їхніх колег.

Згідно з вищезгаданим рішенням сесії працівникам освіти, медицини та культури значно скоротять заробітну плату та видатки.

За словами Андрія Осіпова, загалом було скорочено видатків на суму 16 910 800 гривень – більше як 95% усіх скорочень видатків припадають на зарплату; скорочено видатки на освіту у розмірі 10 353 200 гривень; видатки на охорону здоров'я у розмірі 2 441 100 гривень та видатки на культуру у розмірі 2 513 900 гривень.

Скорочення працівникам органів Управління освіти становить 3.8%, працівникам дошкільної освіти 4.6%, а працівникам позашкільної освіти на 11%. Окрім того у дитячих садочках видатки на придбання товарів зменшено на 87%; на медикаменти зменшено на 100%; на зарплату зменшено на 3,4%, а видатки на заходи становлять 0.00 гривень, тобто нічого.

У загальноосвітніх школах видатки на придбання товарів зменшено на 60.2%; на медикаменти 95.35%; видатки на зарплату зменшено на 3.04%, а видатки на шкільні заходи зменшено на 36.7%.

Скорочення зарплати працівників сфери охорони здоров'я сягатиме – Дитяча поліклініка на 4.11%; пологовий будинок на 3.3%; Міська лікарня №1 на 1.09%; Міська клінічна лікарня на 0.33%, а стоматологічна поліклініка взагалі не відчує наслідків скорочень, адже вони передбачені у розмірі 0%.

«Яка цікава ситуація виникає. Особливо зі стоматполіклініками. Стоматологи окрім того, що мають державну зарплатню ще й мабуть приватні кабінети, тоді як висококваліфікований хірург не має права займатися приватною діяльністю», - обурюється депутат Осіпов.

Колега депутата Роман Бонадрук дивується «мовчанням» профспілок.

«Досить дивно чому мовчать профспілки. Вони мовчали раніше, а тепер взагалі їх не чути. Це ж їхня пряма робота – вони мають захищати інтереси освітян!», - запевняє Бондарук.

Крім того, зі слів ініціаторів прес-конференції стало відомо про те, що «готували цифри зменшення зарплати» ніхто інші як начальники профільних управлінь, а саме начальник управління освіти Олег Гребенюк, начальник управління охорони здоров'я Федір Кошель, начальник управління культури Тетяна Гнатів та начальник управління фінансів та бюджету Лілія Єлова.

До речі, остання, зі слів депутатів повідомила, що проект рішення про внесення змін до бюджету в частині скорочення видатків на освіту, охорону здоров'я та культуру не був терміновим, а це означає, що можна було його відкласти для розгляду на наступну, тобто чергову сесію, а депутати мали б більше часу на вивчення проекту.

Зважаючи на те, що країна зараз знаходить в умовах жорсткої економії, народні обранці проаналізували і повідомили, що можна було зекономити на видатках у інших сферах, однак цього не було зроблено – ремонт доріг, на який передбачено 30 144 000 гривень, благоустрій міста – 9 741 000, бюджет розвитку – 43 552 000 гривень та видатки на департамент ЖКГ – 66 849 500 гривень – скрізь економія складає рівно 0%.

Голова постійної комісії Луцької міської ради з питань освіти Ірина Констанкевич зауважила, що від таких «реформ» постраждає набагато більше людей.

«Я буду оперувати фактами. В першу чергу дійсно страждають самі педагоги, адже вони є далеко не забезпеченими людьми, платня у них невисока, а тепер ще й матимуть обмеження наполовину чи навіть більше. Другий момент – це діти. Якщо скорочено видатки на позашкільні заходи та позакласні профільні заняття, то діти не будуть розвиватись інтелектуально та творчо, а ми просто матимемо духовну пустку у суспільстві. А третій аспект – це батьки. По інерції ця проблема ляже на їхні плечі, але вони окрім того багато що оплачують. Медики, освітяни, діти, батьки – їхніми інтересами не можна спекулювати. І це при тому, що у нас в країні у медиків та освітян найнижча зарплата в світі», - зауважила Ірина Констанкевич.

Отож у депутатів є пропозиції, щодо недопущення негативних наслідків рішення сесії – скасувати рішення сесії; внести зміни до бюджету в частині скорочення видатків, які не стосуються прямих виплат працівникам; посилити контроль за ціноутворенням і тендерними процедурами; провести розширену нараду депутатів міської ради та представників бізнесу про додаткові  надходження до бюджету розвитку; відмовитись від недоречних на даному етапі видатків та вирішити питання про можливе кредитування для виплат зарплат працівникам комунальних установ.

«Якщо ж рішення таки скасують, а голова Микола Романюк накладе на нього вето, то ми будемо ініціювати процес його відкликання», - додав на завершення Андрій Осіпов.