Сьогодні на зборах Волинського окружного адміністративного суду у порядку денному було питання про призначення голови суду. Пише інтернет-видання «Під прицілом».

 Спочатку задавалось би все йшло за планом – явка суддів була 100%, тобто усі 16 суддів брали участь у зборах.

Згідно регламенту проведення зборів суддів рішення приймається більшістю голосів, тобто має бути як мінімум 9 голосів.

Однак результати голосування на майже усі питання були надивовижу однаковими, тобто 8:8. Також помітно, що одні і ті ж судді голосували чітко «за» будь-яке питання, а інші «проти».

«Протистояння сил» почалося ще на початку зборів, коли обиралися головуючий та секретар зборів. Спочатку була пропозиція головуючим призначити в.о. голови Волинського окружного адміністративного суду Марію Александрову, а секретарем - суддю Наталію Плахтій. Результат голосування – 8:8. Після цього поступила пропозиція головуючим назначити Володимира Ковальчука, а секретарем зборів Руслана Денисюка, однак і тут збіг обставин – 8 голосів «за», а 8 «проти». Тоді суддя Наталія Плахтій внесла свою пропозицію – головуючим обрати Марію Александрову, а секретарем – Руслана Денисюка. Тут уже 9 проголосували «за», 3 «проти», 4 утрималось.

До порядку денного було включено 2 питання:

-     Про внесення змін до регламенту зборів суддів Волинського окружного адміністративного суду;

-          Про призначення на адміністративну посаду голови Волинського окружного адміністративного суду.

Суддя Віктор Валюх вніс пропозицію, аби на зборах розглядати лише перше питання, мотивуючи це тим, що при внесенні змін вийде так, що збори розпочались згідно одного регламенту, а завершаться згідно іншого. Тут виходить ще цікавіше – 7 проголосувало «за», 7 «проти», утрималось  – 0. В.о. голови Волинського окружного адміністративного суду Марія Александрова поставила питання на переголосування, позаяк не проголосувала сама.

Тепер уже піднімали руки лише ті, хто «за» - їх виявилося знову 8. Хто «проти» і «утримались», уже й не з'ясовували.

Коли справа дійшла до голосування про затвердження порядку денного хтось голосував, хтось ніби забув, а хтось передумав. Спочатку набралося 9 голосів «за», однак коли почали перераховувати, знову ж таки вийшло 8.

Зважаючи на те, що порядок денний не був затверджений збори суддів Волинського окружного адміністративного суду оголосили закритими.

Після зборів журналісти поцікавились у суддів та в.о.голови суду чому вони так голосували, однак ніхто цього пояснити не зміг.

Координатор «Автомайдан України» Ігор Обронов та адвокат Сергій Величко, які прийшли на збори аби прослідкувати за процесом призначення голови суду запевняють, що чітко помітили як один із суддів спочатку голосував, а потім не підняв руку.

«Я вважаю, що сьогодні відбувалась штучно створена ситуація з використанням адміністративного ресурсу в.о.голови суду з єдиною метою – не дати зборам закінчитись згідно з вимогами чинного законодавства. Коли вона бачить, що все йде не за її розкладом вона знову починає переголосовувати», - заявив адвокат Сергій Величко.

«Оскільки ми розуміємо, що Александрова свого часу працювала в одній зв’язці з Башкаленком, Клімчуком і лишилася тим оплотом, який ще у влади, я думаю, що вони зроблять все аби вплинути на результат виборів», - запевнив Ігор Оборонов.