Волинська обласна спілка споживчих товариств вчергове зібрала підприємців під стінами Луцької міської ради. На мітинг прийшло близько 100 людей, включаючи керівництво і працівників ОССТ.

Кореспондентам інтернет-видання «Під прицілом» мітингарі коментувати свою присутність відмовилися, мотивуючи, що їм не подобається ракурс, в якому ми висвітлюємо це питання. 

Питання про відміну дострокового розірвання міськрадою договору оренди землі з ОССТ мало розглядатись 21-шим, але за ініціативою депутата Євгена Ткачука, за нього голосували першочергово, іще перед запитами.

У своєму виступі Євген Ткачук, який і лобіював це питання, зауважив що, тимчасовою комісією, порушень з боку облспоживспілки не виявлено. Нагадаємо, раніше Луцькрада  так не вважала і розірвала договір зі спілкою. Крім того комісіянти не помітили фактів численних порушень, які уже доведені в судах. 

Депутат міської ради Юрій Вега у своєму виступи зауважив, що комісія яка займалась проблемними питаннями «Завокзального ринку», була сформована з порушеннями, і тому працювала відповідним чином. Також депутат навів ряд прикладів відстоювання інтересів ОССТ у роботі комісії, та додав – «як вона була сформована, так вона і працювала».

Профільну тимчасову комісію з вивчення ринкового питання формував не хто інший, як Луцький міський голова Микола Романюк. Градоначальник ввів до її складу п’ять посадових осіб місцевого самоврядування, що, як стверджує Вега, є порушенням. Обурені депутати міської ради Юрій Вега, Рустам Дячук та Богдан Шиба написали звернення до міського голови, в якому запропонували вивести зі складу комісії всіх посадовців міської ради, та замість них включити п’ять представників громадських організацій. Обов’язковою умовою було залишити чисельний склад комісії без змін, щоб уникнути формування більшості голосів, завчасно зацікавлених підтримувати інтереси ВОССТ. Ця умова також була порушена. 

Окремі депутати пригадали часи дворічної давнини, коли підприємці відстоювали свої інтереси, а не інтереси облспоживспілки. Андрій Осіпов акцентував увагу на тому, що ОССТ платить місту 4 гривні за 1 кв.м., а з підприємців бере 60 грн.

«Уявляєте яка рентабельність? Напевно зброю і наркотики продавати менш рентабельно ніж здавати міську землю в оренду підприємцям. Я розумію облспоживспілку яка всіма силами захищає свій прибуток, однак я не розумію підприємців…» - додав він.

«Комісія покладені на неї обов'язки не виконала. Можна було дослідити як працюють на ринку без облспоживспілки. Однак комісія цього не зробила. Підприємцями маніпулюють представники облпоживспідки і зацікавлені особи в міській раді», - зауважив Павло Данильчук. 

Пояснити яку діяльність веде ВОССТ та як її керівництво присвоїло майно, яке належить кооператорам, намагався Олександр Пасічник. Але за три хвилин на виступ передбачених регламентом встиг сказати тільки про зависоку орендну плату яку платять підприємці, за що опоненти його облаяли та виштовхали з міськради.

Попри всі доводи і заперечення, міською радою було прийнято рішення на користь Волинської ОССТ.