Волинська міліція нарешті звернула увагу на незаконне видобування корисних копалин на території області. Зокрема, про факт видобутку бурштину в Маневицькому районі повідомив на нараді в обласній прокуратурі начальник волинської міліції Петро Шпига. Керівник УМВС розповів присутнім, що на території району існує 3 ділянки зі значними покладами викопної смоли – Лісовська, Вовчитська, Чорторийська. Держава не займається розробкою бурштинових покладів.

Тож наразі міліція навіть не може визначити масштаби заподіяної шкоди.

Поки прокуратура про це говорить, аналізує і спостерігає, злочинці вивозять бурштин за кордон, та реалізовують на чорному ринку. У травні цього року двоє жителів Луцького району намагались вивезти вже оброблене каміння, загальною вартістю 40 000 грн. Що свідчить про досить читко налагоджену, контрольовану злочинну схему з видобутку та реалізації корисних копалин.

Петро Шпига підтвердив, що в Маневичах не настільки проста система видобутку бурштину, навколо неї утворилась ціла злочинна організація. Органи виконавчої влади і правоохоронні системи дають можливість злочинцям отримувати значні доходи від незаконного видобутку корисної копалини. Натомість вони отримують хабарі та відкати. Процвітає корупція та кришування.

В цьому році Маневицьким райвідділом було порушено 6 кримінальних проваджень за статтею 240. По даним провадженням 19-ти особам було вручені повідомлення про підозру. Всі провадження скеровані до суду. 2 з них вже розглянуті. На порушників накладено штраф по 6800 грн. кожному.

Начальник УМВС Волині зауважив, що робота по визначенню осіб причетних до незаконного видобутку бурштину проводиться. Він пообіцяв, що разом із прокуратурою та СБУ наведе порядок, та с часом притягне до відповідальності всіх причетних до злочину осіб.